ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Precup (MF), despre implementarea OUG 109 ̸ 2011: Oamenii n-au încredere în procesul de selecţie al statului

29 Septembrie 2022   |   AGERPRES

Deja a fost demarată procedura şi probabil pe finalul anului va lua sfârşit procesul de recrutare pentru companiile care ţin de MF.

 
 
Oamenii n-au încredere în procesul de selecţie realizat de statul român pentru implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, a afirmat, joi, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

"Un alt subiect pe care pe care lucrăm acum: vă spuneam despre îmbunătăţirea guvernanţei corporative. Avem, pe de o parte, Ordonanţa de Urgenţă 109 care a identificat companiile de stat sub incidenţa cărora trebuie să fie făcută o selecţie de către un recrutor extern. Şi aici daţi-mi voie să vă invit, pentru că ştiu că sunt oameni foarte experimentaţi în domeniul investiţiilor şi al gestionării companiilor, să urmăriţi recrutorii noştri externi pentru că din când în când publică anunţuri pentru consilii de administraţie. Inclusiv acum, ştiu că am semnat pentru două, n-am verificat pe site să văd dacă au apărut. Dacă nu, 'it's a matter of days', pentru două fonduri de garantare. Şi chiar vă invit pentru că vă spun că am făcut câteva rânduri de selecţie şi feedback-ul din piaţă, al celor care au depus CV-uri, a fost mic. Singurul lucru pe care am putut să mi-l explic şi daţi-mi voie să îndrăznesc să spun că oamenii n-au încredere în procesul de selecţie al statului. Asta e părerea mea onestă, dar e o părere poate dură, dar nu e adevărată. Chiar nu este adevărată. În ce priveşte cele două selecţii, sunt preşedintele comisiei de evaluare şi ce ţine de mine vă mărturisesc şi vă garantez că încerc să fac cât se poate de corect şi cât se poate de transparent", a declarat Mihai Călin Precup, la cea de-a IV-a ediţie a Summitului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.


Potrivit acestuia, în prima fază recrutorul extern face o listă scurtă cu CV-uri, care ulterior este trimisă la Ministerul de Finanţe, unde există o comisie şi sunt selectaţi membrii Consiliului de Administraţie.

Mihai Călin Precup a declarat că la Ministerul de Finanţe există fondurile de garantare care trebuie să facă recrutări pe baza OUG 109. Deja a fost demarată procedura şi probabil pe finalul anului va lua sfârşit procesul de recrutare pentru companiile care ţin de MF.

"Obiectivul este la nivel guvernamental să avem management în toate companiile statului, profesionist, competent şi independent politic. În această direcţie lucrăm cu cei de la OCDE pentru a stabili şi un cont de guvernanţă corporativă pentru companiile statului. Ştiţi că Guvernul României are un impact direct mare asupra economiei româneşti, în sensul că acele companii deţinute direct de administraţia publică centrală generează undeva la 5% din PIB-ul României. Sunt 216 companii care angajează peste 83.000 de oameni. Eu văd asta o oportunitate mare pentru România, mai ales în timp de criză, când sectorul privat îşi urmăreşte direct interesul, dar sectorul care ţine de stat, companiile care ţin de stat trebuie să aducă tot timpul un anumit nivel de solidaritate socială. În ce priveşte criza, vedem acum ce se întâmplă pe piaţa energetică, ce-a fost în pandemie, cu spitalele private versus spitalele publice", a afirmat secretarul de stat.

El susţine că este foarte mult de muncă pentru a îmbunătăţi guvernanţa corporativă şi a identifica persoanele potrivite.

"O să avem probabil în premieră pentru România o divizie, dacă vreţi, o unitate la nivelul Secretariatului General, care va monitoriza transversal toate companiile deţinute direct de statul român. Asta, din punct de vedere al performanţei lor financiare cât şi din punct de vedere al guvernanţei corporative şi al calităţii membrilor din consiliile de administraţie. Pe scurt, paşi se fac pentru a avea companii cât mai fiabile, pentru a le duce la Bursă. După cum bine ştiţi, e un proces întreg pentru a ajunge cu o o companie la Bursă, cât şi pentru fondurile de investiţii de avea companii, dacă vreţi, suculente, pentru a investi", a spus Precup.

Oficialul a precizat că la Ministerul Finanţelor există mai multe iniţiative pentru a susţine industria fondurilor de investiţii. Una ar fi Strategia pentru dezvoltarea pieţei de capital, proiect dezvoltat în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), iar peste câteva săptămâni va avea loc o întâlnire la Paris pe acest subiect.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2667 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...