ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocatul Poporului recomandă ministrului Transporturilor reintroducerea unor prevederi din OUG 78|2000 privind înregistrarea vehiculelor în România

27 Februarie 2020   |   AGERPRES

Recomandarea AP vizează reintroducerea prevederilor articolului 13, alineatul 2, litera c din OUG nr 78/2000.

 
 
Avocatul Poporului (AP) recomandă ministrului Transporturilor reintroducerea unor prevederi din OUG nr. 78/2000 privind înregistrarea vehiculelor în România, în sensul verificării autoturismelor în bazele de date de interes poliţienesc la care reprezentanţele RAR să aibă acces cu ocazia prezentării autoturismelor în vederea emiterii certificatului de autenticitate şi a cărţii de identitate a vehiculelor.

Recomandarea AP vizează reintroducerea prevederilor articolului 13, alineatul 2, litera c din OUG nr 78/2000.

"Astfel, prin acordarea unui acces pentru reprezentanţele Registrului Auto Român şi la baza de date S.I.S, s-ar asigura verificarea pertinentă a unui autoturism ce urmează a fi indigenizat. Prin acest mod de lucru, s-ar elimina posibilitatea falsificării cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de autenticitate, între momentul emiterii acestora şi prezentarea documentelor la Serviciile de înmatriculări", arată recomandarea postată pe site-ul AP.


De asemenea, se mai recomandă reintroducerea prevederilor articolului 13, alineatul 4, litera b din OUG nr. 78/2000. "Prin această măsură, orice autoturism, înainte de înmatriculare, ar urma să fie verificat fizic de către un inginer RAR care să ateste autenticitatea elementelor de identificare ale acestuia. Măsura ar urma să diminueze posibilitatea existenţei autovehiculelor donate prin modalitatea înlocuirii numărului de identificare al unui autovehicul furat cu cel al unui autovehicul înmatriculat, dar declarat daună totală", potrivit recomandării.

AP s-a sesizat din oficiu în legătură cu verificarea vehiculelor importate care se află la prima înmatriculare în România sau a vehiculelor deja înmatriculate în ţara noastră pentru care se intenţionează schimbarea proprietarului. AP a solicitat informaţii RAR şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

RAR a transmis că prin OUG 41/2016 au fost modificate prevederi din OUG 78/2000. Astfel, activitatea de certificare a autenticităţii vehiculelor se efectuează numai pentru cele utilizate, provenite din alte state, în vederea înmatriculării în România, iar prin aceasta nu se mai atestă faptul că vehiculul nu figurează ca dat în urmărire pe plan intern sau internaţional.

RAR a încheiat protocoale cu IGPR privind verificarea în bazele de date cu vehicule urmărite. La efectuarea oricărei activităţi specifice RAR, vehiculul e verificat în baza de date Furt Auto a Poliţiei Române. În plus, la efectuarea certificării autenticităţii vehiculelor şi a ITP pentru vehiculele înmatriculate în alte state acestea sunt verificate şi în baza de date eASF INTERPOL. Se precizează că sunt cazuri în care unele vehicule sunt înregistrate în bazele de date cu vehicule urmărite ulterior prestării activităţilor specifice RAR.

Potrivit Legii 141/2010 privind funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, republicată, RAR nu are acces la baza de date SIS/SINS. Există situaţii în care vehiculele urmărite sunt înregistrate în baza de date SIS/SINS, fără ca acestea să fie implementate şi în bazele de date Furt Auto şi eASF Interpol.

Potrivit recomandării, RAR a întreprins demersurile necesare pentru ca vehiculele prezentate la RAR să fie verificate în baza de date SIS/SINS, transmiţând adrese oficiale către Ministerul Afacerilor Interne, însă acest fapt nu a condus la acordarea accesului RAR.

Urmare a răspunsurilor primite de la RAR şi IGPF, a reieşit că dreptul de proprietate asupra acestor vehicule poate fi afectat din cauza unor lacune legislative, se arată în recomandarea AP.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3653 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...