ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CCR: Proiectul lui Şerban Nicolae privind facilităţi fiscale pe insule are vicii de neconstituţionalitate (motivare)

04 Martie 2021   |   Agerpres

Proiectul a fost adoptat pe 3 noiembrie 2020 de către Camera Deputaţilor, la iniţiativa fostului senator PSD Şerban Nicolae, fiind atacat la Curtea Constituţională de Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis.

 
 
Curtea Constituţională a României susţine că proiectul de lege iniţiat de fostul senator PSD Şerban Nicolae, privind facilităţi fiscale pentru terenuri şi construcţii din insule şi grinduri, are mai multe vicii de neconstituţionalitate.
 
CCR a publicat miercuri motivele pentru care a declarat ca fiind neconstituţională Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate, care ar fi instituit adevărate "paradisuri fiscale" pe insule şi grinduri, prin scutirea de la plata unor taxe.
 
Proiectul a fost adoptat pe 3 noiembrie 2020 de către Camera Deputaţilor, la iniţiativa fostului senator PSD Şerban Nicolae, fiind atacat la Curtea Constituţională de Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis.
 
Legea a fost declarată neconstituţională de CCR pe data de 10 februarie, iar pe 3 martie a fost respinsă de Camera Deputaţilor.
 
În esenţă, proiectul de lege prevedea scutirea de impozite a terenurilor din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat pe care se desfăşoară activităţi economice de agrement, turism, energie regenerabilă, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe.
 
Pentru aceste terenuri, legea stipula scutirea de la plata taxei pe teren, stabilind o derogare expresă de la aplicarea prevederilor Codului fiscal, iar pentru activităţile economice autorizate neaplicarea dispoziţiilor prin care se stipulează impozitarea unei cote de 5% asupra veniturilor înregistrate şi obţinute din activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor. Proiectul prevedea şi posibilitatea organizării jocurilor de noroc, caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocuri bingo desfăşurate în săli de joc.
 
Curtea Constituţională explică faptul că a mai declarat ca fiind neconstituţional un proiect aproape identic, iniţiat tot de Şerban Nicolae, pe data de 5 iunie 2019, iar Parlamentul avea obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ, însă la Senat a fost înregistrată o nouă propunere legislativă, care avea acelaşi obiect de reglementare.
 
În plus, iniţiatorul proiectului avea obligaţia să ceară de la Guvern o fişă financiară, fiind vorba de o propunere legislativă cu implicaţii bugetare, care nu trebuie confundată cu punctul de vedere al Executivului.
 
"Astfel fiind, întrucât nu s-a făcut dovada solicitării fişei financiare în temeiul art.138 alin.(5) din Constituţie, considerentele care au fundamentat admiterea obiecţiilor de neconstituţionalitate soluţionate prin Decizia Curţii Constituţionale nr.393 din 5 iunie 2019 sunt aplicabile, mutatis mutandis, şi în prezenta cauză, cu consecinţa neconstituţionalităţii legii în ansamblul său, în raport cu prevederile art.147 alin.(4) şi
art.138 alin.(5) din Constituţie", spune CCR.
 
Pe de altă parte, Curtea Constituţională a stabilit că proiectul de lege iniţiat de Şerban Nicolae încalcă principiul bicameralismului.
 
De asemenea, proiectul trebuia adoptat ca lege organică şi nu ca lege ordinară, deoarece modifică în esenţă Legea apelor nr.107/1996, care are caracter organic.
 
"În cauză, potrivit art. 3 din legea criticată, terenurile care fac obiectul său - insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică, precum şi unele părţi din aceste terenuri a căror suprafaţă nu este mai mică de 10 hectare - sunt exceptate de la prevederile Legii apelor nr.107/1996. Rezultă, aşadar, că aceste categorii de terenuri se exceptează nu doar de la unele norme ale Legii nr.107/1996, ci de la întreaga lege. Exceptarea în termeni generali semnifică, practic, o derogare generală a legii criticate de la dispoziţiile Legii apelor nr.107/1996. Or, potrivit formulei de atestare a legalităţii adoptării Legii nr.107/1996, acest act normativ a fost adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 11 septembrie 1996, cu respectarea prevederilor art.74 alin. (1) şi ale art.76 alin. (2) din Constituţia României, nerevizuită, aşadar a fost adoptată având caracter organic. Legea supusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată ca având caracter ordinar, astfel cum rezultă din menţiunea finală a acesteia, care atestă că legea a fost adoptată de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art.75 şi ale art.76 alin. (2) din Constituţia României, republicată. Prin urmare, sunt întemeiate criticile formulate, legea fiind adoptată cu încălcarea art.76 alin. (1) din Constituţie", explică CCR.
 
Concluzia CCR este că aceste vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă determină neconstituţionalitatea proiectului de lege în ansamblul său, astfel încât nu se mai impune analizarea criticilor de neconstituţionalitate intrinsecă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2294 / 5144
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...