ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia pentru comunicaţii din Senat, raport de admitere pentru digitalizarea administraţiei publice

22 Iunie 2020   |   AGERPRES

Proiectul prevede eliminarea din circuitul instituţional a documentelor în format fizic şi înlocuirea lor cu documente în format electronic, comunicarea în interiorul instituţiilor şi în relaţia cu alte instituţii urmând să se facă exclusiv electronic.

 
 
Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din Senat a acordat luni raport de admitere propunerii legislative pentru digitalizarea administraţiei publice prin eliminarea hârtiei din fluxul intern şi interinstituţional.

"Am iniţiat acest proiect de lege pentru a urgenta digitalizarea administraţiei publice româneşti. Este un pas procedural important care prefigurează un vot favorabil în plen. Mâine (n.r. - marţi), proiectul va intra pe ordinea de zi a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată", a scris luni, pe Facebook, senatorul Cristian Ghica, iniţiator al proiectului alături de alţi parlamentari USR.

Proiectul prevede eliminarea din circuitul instituţional a documentelor în format fizic şi înlocuirea lor cu documente în format electronic, comunicarea în interiorul instituţiilor şi în relaţia cu alte instituţii urmând să se facă exclusiv electronic.


"Autorităţile vor comunica în format fizic, prin documente pe hârtie doar în relaţia cu cetăţenii care solicită în mod explicit acest lucru. Astfel, persoanele care nu dispun de un terminal pe care să poată vizualiza documentele electronice sau care nu au cunoştinţele minime de utilizare a noilor tehnologii vor putea să interacţioneze cu instituţiile aşa cum au făcut-o şi până acum, pe baza documentelor în format fizic. Însă pentru toţi ceilalţi cetăţeni, comunicarea se va face exclusiv online. Sistemele şi procedurile ce vor fi dezvoltate de autorităţile publice vor face posibilă utilizarea identificării la distanţă prin mijloace electronice, utilizarea certificatelor digitale calificate şi generalizarea interacţiunilor cu administraţia publică prin Punctul de Contact Unic Electronic", a explicat Ghica.

Potrivit senatorului, fiecare cetăţean va putea încărca documente în sistem, iar acestea vor fi apoi accesate de către reprezentanţii instituţiilor publice responsabile pentru emiterea unui anumit document, aviz, autorităţile etc.

"Accesarea se va face doar în urma consimţământului exprimat clar şi va exista permanent o evidenţă a instituţiilor şi a funcţionarilor care au accesat documentele respective. Astfel, cetăţeanul nu va mai trebui să plimbe hârtii de la un ghişeu la altul şi nu va mai fi nevoit să prezinte la vreo instituţie un document care există deja în sistemul electronic al unei alte autorităţi publice naţionale. Acest proiect este o continuare a unei alte legi pe care am iniţiat-o şi care a fost adoptată anul trecut. Este vorba despre legea prin care a fost eliminată obligativitatea utilizării ştampilelor în administraţia publică (evident, cu excepţia parafelor prevăzute explicit în legi specifice)", a adăugat Ghica.

Proiectul este înscris marţi pe ordinea de zi a plenului Senatului, sub rezerva depunerii raportului de către Comisia raportoare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3104 / 5141
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...