ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Farmacia online – acum și în România

09 Mai 2019   |   Silviu Vasile (Senior Associate) și Roxana Roșca (Associate) - Filip & Company

Un aspect interesant, ce poate avea implicații inclusiv din punct de vedere al protecției datelor cu caracter personal, este modalitatea în care va avea loc interacțiunea dintre pacient și farmacist în mediul online, date fiind informațiile colectate pentru a suplini lipsa interacțiunii tradiționale.

Silviu Vasile (Senior Associate) si Roxana Rosca (Associate) - Filip & Company

 
 
În data de 24 aprilie 2019 intră în vigoare noile norme privind activitatea farmaciilor, conținând modificări importante privind activitatea desfășurată de farmacii și cu privire la organizarea acestora. Una dintre cele mai importante modificări privește posibilitatea farmaciilor de a comercializa online medicamentele de uz uman acordate fără prescripție medicală (așa numitele medicamente over-the-counter - OTC-uri). Până în prezent, deși OTC-urile puteau fi comandate pe paginile de internet administrate de diverse farmacii, acestea nu putea fi efectiv cumpărate, ci doar rezervate în vederea ridicării din farmacie.

Astfel achiziționarea și livrarea folosind mediul online erau posibile, în principal, doar pentru produsele parafarmaceutice, precum suplimentele alimentare, produse cosmetice etc. Chiar și în noua reglementare, medicamentele ce necesită prescripție medicală vor putea fi vândute numai prin intermediul farmaciilor tradiționale.


Post implementare, România se va alătura celorlalte state europene, reglementând modalitatea și condițiile în care farmaciile tradiționale pot comercializa online medicamente de uz uman.

În vederea realizării comerțului electronic de medicamente, farmaciile vor trebui, totuși, să îndeplinească o serie de condiții suplimentare cu privire la activitatea pe care o desfășoară.

Astfel, autorizarea farmaciilor pentru comercializarea online a medicamentelor se va face pe baza înscrierii unei mențiuni suplimentare pe autorizația sanitară de funcționare emisă de Ministerul Sănătății, fiind necesară îndeplinirea unei serii de criterii pentru a obține calificarea de farmacie online.

Mai departe, suplimentar suprafeței minime de 50 m2 de care trebuie să dispună orice farmacie comunitară, farmacia tradițională care își dorește și vânzări online are nevoie de un spațiu suplimentar de 10 m2 destinat exclusiv activităților suport comerțului online (spre exemplu, de ambalare și depozitare a medicamentelor).

În ceea ce privește site-ul farmaciei online, acesta trebuie să îndeplinească, pe lângă condițiile generale privind comerțul electronic, și o serie de cerințe specifice. Astfel, site-ul farmaciei online va avea o secțiune distinctă destinată vânzării de medicamente. Conținutul acestei secțiuni este puternic reglementat, atât în ceea ce privește existența unor elemente obligatorii (de exemplu, logo-ul comun european pentru vânzarea și eliberarea online a medicamentelor), cât și în privința modalității de prezentare a medicamentelor.

Distinct de aspectele tehnice prezentate mai sus, cea mai importantă condiție asociată comercializării online de OTC-uri este dată de componenta umană. Astfel, fiecare farmacie online trebuie să numească un farmacist responsabil de vânzarea online a medicamentelor, acesta având o serie de atribuții legate de relația pacientului final cu website-ul farmaciei. Astfel, website-ul farmaciei online trebuie construit astfel încât pacientul să nu poată cumpăra medicamente fără să fi avut în prealabil un contact cu farmacistul (care poate fi atât prin intermediul unui live chat, cât și prin mijloace mai puțin interactive). Mai mult, site-ul farmaciei online va conține un chestionar obligatoriu care va fi completat de pacient cu informații generale, pe care farmacistul le-ar putea obține în mod normal vizual (spre exemplu, vârsta, sexul, starea de graviditate). Acesta prezintă relevanță și din perspectiva faptului că medicamentele pot fi vândute online doar pacienților peste 18 ani.

Un aspect interesant, ce poate avea implicații inclusiv din punct de vedere al protecției datelor cu caracter personal, este modalitatea în care va avea loc interacțiunea dintre pacient și farmacist în mediul online, date fiind informațiile colectate pentru a suplini lipsa interacțiunii tradiționale.

Deși noua reglementare implică o serie de condiții importante în vederea comercializării online de OTC-uri, a căror implementare poate prezenta unele eforturi, este de așteptat, în viitorul apropiat, o dezvoltare semnificativă a acestui segment, în special dacă avem în vederea creșterea accelerată a comerțului online în România, acesta fiind un canal din ce în ce mai accesat atât de comercianți, cât și de consumatorii finali. La fel, dezvoltarea canalului online în privința comercializării de medicamente are potențialitatea de a crește concurența existentă pe această piață, având în vedere faptul că acest canal este disponibil atât lanțurilor consacrate de farmacii, cât farmaciilor independente. 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 112 / 14139
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Business Crime: Țuca Zbârcea & Asociații a obținut, anul trecut, soluții de clasare în faza de urmărire penală într-un număr considerabil de cauze pentru clienți ce au avut calitatea de suspecți sau inculpați. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate: Nu există intenții reale de relaxare a legislației anticorupție
  Clifford Chance Badea a asistat NE Property B.V. la implementarea programului de obligațiuni de 1.5 miliarde EUR
  Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare
  Din vorbă-n vorbă cu Cătălin Micu, partener după ultima rundă de promovări de la ZRP. ”Pentru client, proiectul său este cel mai important, iar avocatul trebui să-l trateze ca atare. Implicarea și disponibilitatea sunt principalele calități cerute unui avocat”
  Bondoc și Asociații câștigă definitiv un litigiu privitor la prețurile de vânzare a medicamentelor
  Cum percep avocații Budușan Albu & Asociații, prima firmă de penal-comercial înființată în Romania, piața de Businees Crime și cum văd modernizarea sistemului judiciar. Carte de vizită impresionantă: clientelă sofisticată, cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, sume în dispută de peste 1 mld. €
  Avocații Enache Pirtea & Asociații au intrat în marile dosare de Business Crime încă din primul an de activitate. Pentru a gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel, spun fondatorii firmei
  Biroul Dentons din București are în lucru tranzacții de zeci de milioane de euro în Real Estate. Bogdan Papandopol, Partener: Se observă un grad crescut de „sofisticare” a tranzacțiilor; de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse
  Dublă victorie pentru Suciu Popa la Londra, în cadrul Galei de Premiere Euromoney - Benchmark Litigation Europe Awards. Suciu Popa, firma anului în litigii, Luminița Popa, avocatul anului
  Young Ambassadors Forum, la Mușat & Asociații. 35 de tineri din mai multe țări explorează problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului
  Seminar Țuca Zbârcea & Asociații - „Prevenirea investigațiilor penale asociate inspecțiilor fiscale”, 10 iunie
  Avocații de Real Estate de la ZRP au pe masa de lucru proiecte de investiții în agricultură, locuințe și birouri. Alina Güler, Senior Associate: Avem clienți care studiază potențialul terenurilor logistice, în timp ce alții urmăresc achiziția de spații industriale de producție
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...