
Ministerul Justiţiei propune provizoriu stabilirea la 2 ani a stagiului de formare la INM (proiect)
22 Iunie 2020
AGERPRESMinisterul Justiţiei precizează că mărirea duratei formării iniţiale, de la 2 la 4 ani, va afecta "în mod substanţial" asigurarea resurselor umane (judecători şi procurori) la nivelul instanţelor şi parchetelor, în condiţiile în care timp de 2 ani nu vor mai exista absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii din rândul cărora să poată fi numiţi judecători/procurori stagiari.
Ministerul Justiţiei (MJ) a pus în dezbatere publică, luni, un proiect de lege prin care se doreşte provizoriu stabilirea la 2 ani a duratei cursurilor auditorilor de justiţie admişi la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) în anii 2020 şi 2021, pentru asigurarea resurselor umane - judecători şi procurori.
Potrivit proiectului de lege publicat pe pagina de internet a MJ, prin respectivul act cu caracter temporar se propune reglementarea, în anii 2020 şi 2021, în raport cu dispozitivul şi considerentele deciziei Curţii Constituţionale 121/2020, a aspectelor esenţiale referitoare la organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură, a concursului de admitere la INM, formarea profesională iniţială şi examenul de absolvire a Institutului pentru auditorii de justiţie admişi la INM, precum şi stagiul şi examenul de capacitate ale acestora.
Potrivit proiectului de lege publicat pe pagina de internet a MJ, prin respectivul act cu caracter temporar se propune reglementarea, în anii 2020 şi 2021, în raport cu dispozitivul şi considerentele deciziei Curţii Constituţionale 121/2020, a aspectelor esenţiale referitoare la organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în magistratură, a concursului de admitere la INM, formarea profesională iniţială şi examenul de absolvire a Institutului pentru auditorii de justiţie admişi la INM, precum şi stagiul şi examenul de capacitate ale acestora.
"În scopul punerii în acord a dispoziţiilor Legii 303/2004 cu prevederile Constituţiei, prezentul proiect propune reglementarea la nivel primar a următoarelor aspecte privind concursurile şi examenele menţionate: anunţul şi publicarea datelor de examen/concurs; comisiile de examen/concurs, numirea acestora, incompatibilităţi ale membrilor comisiilor; dispoziţii de principiu privind compunerea comisiilor şi principalele atribuţii ale acestora; condiţiile de participare la examen/concurs şi modul de verificare a condiţiilor de participare la concurs; desfăşurarea examenului/concursului, etapele şi probele de examen/concurs, reglementarea în detaliu a acestora; notele/punctajul pentru a fi declarant admis, afişarea rezultatelor; contestarea rezultatelor pentru fiecare probă; publicarea rezultatelor, clasificarea candidaţilor; dispoziţii esenţiale privind verificarea bunei reputaţii; testarea psihologică", se arată în proiect.
Alte reglementări, menţionează Ministerul Justiţiei, care detaliază dispoziţiile legale primare referitoare la organizarea şi desfăşurarea examenelor/concursurilor, au fost lăsate la nivelul de reglementare al regulamentelor ce urmează a fi adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii în temeiul dispoziţiilor prezentului proiect, respectiv actele necesare pentru înscrierea la concurs, aspecte procedurale în cazul restituirii taxei de concurs sau existenţei unor incompatibilităţi ale membrilor, compunerea concretă a comisiilor de examen/concurs, atribuţiile detaliate ale fiecărei comisii, ale preşedintelui, vicepreşedinţilor, membrilor comisiilor, aspecte privind accesul candidaţilor la examen/concurs, aspecte procedurale privind susţinerea probelor de examen/concurs, frauda, predarea lucrărilor şi alte asemenea, numărul de corectori, modul concret de stabilire a notelor de către corectori.
Ministerul Justiţiei precizează totodată că mărirea duratei formării iniţiale, de la 2 la 4 ani, va afecta "în mod substanţial" asigurarea resurselor umane (judecători şi procurori) la nivelul instanţelor şi parchetelor, în condiţiile în care timp de 2 ani nu vor mai exista absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii din rândul cărora să poată fi numiţi judecători/procurori stagiari.
"Prezentul proiect instituie, cu caracter temporar, soluţii legislative derogatorii de la prevederile Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin Legea 242/2018, asigurându-se caracterul unitar al întregii reglementări: stabilirea la 2 ani a duratei cursurilor auditorilor de justiţie admişi la Institutul Naţional al Magistraturii în anii 2020 şi 2021; stabilirea la 1 an a duratei stagiului judecătorilor şi procurorilor care au fost admişi la Institutul Naţional al Magistraturii în anii 2020 şi 2021; unele aspecte referitoare la verificarea condiţiei bunei reputaţii şi a celei de a fi apt psihologic şi medical pentru exercitarea funcţiei, în cazul candidaţilor la concursurile menţionate", se menţionează în document.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3445 / 5483 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...