ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Aurescu solicită reexaminarea în procedură de urgenţă a proiectului legii referitor la comunicaţiile electronice

07 Iunie 2022   |   Agerpres

Scopul acestui demers este acela de a evita continuarea procedurii de infringement împotriva României, se precizează în document.

 
 
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor accelerarea procedurilor de reexaminare a proiectului referitor la comunicaţiile electronice, pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale, care a declarat unele prevederi neconstituţionale.

Potrivit scrisorii discutată marţi la Biroul permanent al Camerei, ministrul Aurescu precizează necesitatea reluării procedurii parlamentare în regim de urgenţă cu privire la acest proiect, "într-o formă care să asigure transpunerea completă a Directivei UE 2018/1972", "în cadrul sesiunii ordinare aflate în curs" sau, "dacă acest lucru nu este posibil, să fie analizată posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare".


Scopul acestui demers este acela de a evita continuarea procedurii de infringement împotriva României, se precizează în document.

Conform unei note a secretariatului general al Camerei, proiectul, care a fost adoptat în 2 martie de Senat, în calitate de cameră decizională, a fost contestat la Curtea Constituţională de parlamentari ai USR, ai AUR şi de către Avocatul Poporului.

În 18 mai, Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 2 pct. 2 din lege, cu referire la introducerea art. 10.2 alin.1, lit c şi art 48, însă decizia se află în faza de redactare, precizează sursa citată.

Conform documentului citat, după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, legea îşi va relua procedura parlamentară, urmând a fi trimisă Camerei Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, în vederea reexaminării dispoziţiilor declarate neconstituţionale.

Ca urmare, Biroul permanent a decis marţi ca scrisoarea ministrului de Externe să fie transmisă celor cinci comisii care urmează să întocmească raportul - comisiile pentru constituţionalitate, industrii, administraţie publică, tehnologia informaţiilor şi juridică.

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, referitor la comunicaţiile electronice a fost criticat de unii parlamentari şi organizaţii neguvernamentale pe motiv că încalcă unele drepturi şi libertăţi fundamentale, prin posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram.

Proiectul a fost modificat în Senat, camera decizională, însă parlamentari ai USR, AUR şi Avocatul Poporului l-au contestat la CCR.

Potrivit formei adoptate iniţial de Senat, "furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică sau a actelor de autorizare dispuse potrivit Codului de procedură penală, precum şi potrivit Legii privind securitatea naţională".

Potrivit acestui articol, furnizorii menţionaţi trebuie "să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente, pe durata şi în condiţiile menţionate în actele de autorizare", "să acorde, la solicitarea organelor autorizate, conţinutul criptat al comunicaţiilor tranzitate în reţele proprii", "să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare adresei IP identificate în actele de autorizare dispuse în conformitate cu Codul de procedură penală şi al Legii 51/1991 privind securitatea naţională".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1264 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...