ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noi drepturi şi garanţii pentru copii în procedurile penale din UE

11 Iunie 2019   |   Mediafax

Pachetul de norme ale UE garantează, pe de o parte, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE de a beneficia de un tratament corect şi echitabil în cadrul procedurilor penale, şi, pe de altă parte, aplicarea similară a acestor drepturi în toate statele membre.

 
 
Directiva privind garanţiile speciale pentru copii se aplică de marţi, a anunţat Reprezenţa Comisie Europene în România. Este ultima din setul de şase directive ale UE care garantează drepturi procedurale pentru cetăţenii de pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Pe lângă această directivă care le garantează copiilor noi drepturi, o altă directivă, care garantează accesul la asistenţă judiciară, a început să se aplice la 5 mai, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei CE în România remis, marţi, MEDIAFAX.

Pachetul de norme ale UE garantează, pe de o parte, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE de a beneficia de un tratament corect şi echitabil în cadrul procedurilor penale, şi, pe de altă parte, aplicarea similară a acestor drepturi în toate statele membre.


„În fiecare an, în Europa, 9 milioane de persoane sunt implicate în proceduri penale. Într-un stat de drept care funcţionează eficient, fiecare cetăţean în parte trebuie să poată avea certitudinea că va beneficia de un tratament corect şi echitabil în faţa legii. Trebuie să continuăm să apărăm şi să consolidăm statul de drept astfel încât cetăţenii noştri să aibă o încredere nezdruncinată în sistemele noastre de justiţie şi în capacitatea acestora de a ne proteja cetăţenii şi societatea”, a afirmat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE şi comisar pentru statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, conform sursei citate.

„Copiii trebuie să beneficieze de o protecţie specială în cadrul procedurilor penale. Prin noile norme, ne asigurăm că le este respectată viaţa privată şi că aceştia sunt deţinuţi în spaţii separate de cele destinate adulţilor. Mai mult, toţi cetăţenii din UE pot avea acum siguranţa accesului la asistenţă judiciară în caz de nevoie. Instanţele trebuie să facă dreptate, dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că fac acest lucru cu respectarea deplină a drepturilor noastre fundamentale şi a valorilor în care credem”, a adăugat Věra Jourová, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen

Astfel, de marţi sunt aplicate următoarele drepturi:

Garanţii speciale pentru copii - În fiecare an, în UE, peste 1 milion de copii fac obiectul unor proceduri penale. Copiii sunt vulnerabili şi au nevoie de o protecţie specială în toate etapele procedurilor. Graţie noilor norme care se aplică începând de astăzi, 11 iunie, copiii ar trebui să beneficieze de asistenţa unui avocat şi, dacă sunt trimişi în închisoare, să li se rezerve spaţii separate de cele destinate adulţilor.

Viaţa privată trebuie respectată, iar interogarea persoanelor va trebui înregistrată pe un suport audiovizual sau într-o altă manieră adecvată.

Dreptul la asistenţă judiciară - orice persoană suspectată sau acuzată că a săvârşit o infracţiune are dreptul la asistenţă judiciară, adică are dreptul să beneficieze de sprijin financiar, de exemplu, dacă nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată.

Normele UE definesc criterii clare pentru acordarea asistenţei judiciare. Deciziile privind asistenţa judiciară trebuie să fie luate în timp util şi cu diligenţă, iar cetăţenii trebuie să fie informaţi în scris dacă cererea lor a fost respinsă integral sau parţial.

Aceste drepturi le completează pe cele care sunt aplicate deja în UE:

Dreptul la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul de a fi prezent la proces - conceptul de prezumţie de nevinovăţie există în toate statele membre ale UE, însă normele UE garantează aplicarea acestui drept în mod uniform pe tot teritoriul UE. Normele oferă clarificări cu privire la faptul că sarcina probei pentru stabilirea vinovăţiei revine acuzării, aşadar nu este sarcina persoanei acuzate de a-şi dovedi nevinovăţia.

Dreptul de a avea un avocat - indiferent unde se află în UE, o persoană care este suspectată sau acuzată că a săvârşit o infracţiune are dreptul să beneficieze de serviciile de consiliere ale unui avocat.

Dreptul de a avea acces la un avocat se aplică, de asemenea, în cazul procedurilor legate de mandatul european de arestare, atât în statul membru care execută mandatul, cât şi în statul membru în care a fost emis acesta.

Dreptul la informare - persoanele trebuie să fie informate cu promptitudine cu privire la faptele pe care sunt suspectate sau acuzate că le-au săvârşit. Persoanele trebuie, de asemenea, informate cu promptitudine, pe cale orală sau în scris, cu privire la drepturile de care beneficiază în cadrul procedurilor penale şi trebuie să aibă acces la dosarul cauzei.

Dreptul la interpretare şi traducere - serviciile de interpretare trebuie să fie furnizate în mod gratuit în timpul interogării persoanei, inclusiv în cursul interogatoriilor desfăşurate de poliţie, al audierilor în instanţă şi al oricăror altor audieri intermediare necesare, precum şi în timpul întâlnirilor esenţiale dintre persoana în cauză şi avocatul său.

Statele membre care nu au transpus încă normele trebuie să facă acest lucru cât mai curând posibil. Comisia Europeană va continua să colaboreze îndeaproape cu statele membre pentru a se asigura că normele sunt aplicate corect, în folosul tuturor cetăţenilor. Acest lucru se poate realiza inclusiv prin organizarea de ateliere şi reuniuni la nivel de experţi, conchide sursa menţionată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 14 / 14224
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...