ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noi drepturi şi garanţii pentru copii în procedurile penale din UE

11 Iunie 2019   |   Mediafax

Pachetul de norme ale UE garantează, pe de o parte, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE de a beneficia de un tratament corect şi echitabil în cadrul procedurilor penale, şi, pe de altă parte, aplicarea similară a acestor drepturi în toate statele membre.

 
 
Directiva privind garanţiile speciale pentru copii se aplică de marţi, a anunţat Reprezenţa Comisie Europene în România. Este ultima din setul de şase directive ale UE care garantează drepturi procedurale pentru cetăţenii de pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Pe lângă această directivă care le garantează copiilor noi drepturi, o altă directivă, care garantează accesul la asistenţă judiciară, a început să se aplice la 5 mai, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei CE în România remis, marţi, MEDIAFAX.

Pachetul de norme ale UE garantează, pe de o parte, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE de a beneficia de un tratament corect şi echitabil în cadrul procedurilor penale, şi, pe de altă parte, aplicarea similară a acestor drepturi în toate statele membre.


„În fiecare an, în Europa, 9 milioane de persoane sunt implicate în proceduri penale. Într-un stat de drept care funcţionează eficient, fiecare cetăţean în parte trebuie să poată avea certitudinea că va beneficia de un tratament corect şi echitabil în faţa legii. Trebuie să continuăm să apărăm şi să consolidăm statul de drept astfel încât cetăţenii noştri să aibă o încredere nezdruncinată în sistemele noastre de justiţie şi în capacitatea acestora de a ne proteja cetăţenii şi societatea”, a afirmat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE şi comisar pentru statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, conform sursei citate.

„Copiii trebuie să beneficieze de o protecţie specială în cadrul procedurilor penale. Prin noile norme, ne asigurăm că le este respectată viaţa privată şi că aceştia sunt deţinuţi în spaţii separate de cele destinate adulţilor. Mai mult, toţi cetăţenii din UE pot avea acum siguranţa accesului la asistenţă judiciară în caz de nevoie. Instanţele trebuie să facă dreptate, dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că fac acest lucru cu respectarea deplină a drepturilor noastre fundamentale şi a valorilor în care credem”, a adăugat Věra Jourová, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen

Astfel, de marţi sunt aplicate următoarele drepturi:

Garanţii speciale pentru copii - În fiecare an, în UE, peste 1 milion de copii fac obiectul unor proceduri penale. Copiii sunt vulnerabili şi au nevoie de o protecţie specială în toate etapele procedurilor. Graţie noilor norme care se aplică începând de astăzi, 11 iunie, copiii ar trebui să beneficieze de asistenţa unui avocat şi, dacă sunt trimişi în închisoare, să li se rezerve spaţii separate de cele destinate adulţilor.

Viaţa privată trebuie respectată, iar interogarea persoanelor va trebui înregistrată pe un suport audiovizual sau într-o altă manieră adecvată.

Dreptul la asistenţă judiciară - orice persoană suspectată sau acuzată că a săvârşit o infracţiune are dreptul la asistenţă judiciară, adică are dreptul să beneficieze de sprijin financiar, de exemplu, dacă nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată.

Normele UE definesc criterii clare pentru acordarea asistenţei judiciare. Deciziile privind asistenţa judiciară trebuie să fie luate în timp util şi cu diligenţă, iar cetăţenii trebuie să fie informaţi în scris dacă cererea lor a fost respinsă integral sau parţial.

Aceste drepturi le completează pe cele care sunt aplicate deja în UE:

Dreptul la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul de a fi prezent la proces - conceptul de prezumţie de nevinovăţie există în toate statele membre ale UE, însă normele UE garantează aplicarea acestui drept în mod uniform pe tot teritoriul UE. Normele oferă clarificări cu privire la faptul că sarcina probei pentru stabilirea vinovăţiei revine acuzării, aşadar nu este sarcina persoanei acuzate de a-şi dovedi nevinovăţia.

Dreptul de a avea un avocat - indiferent unde se află în UE, o persoană care este suspectată sau acuzată că a săvârşit o infracţiune are dreptul să beneficieze de serviciile de consiliere ale unui avocat.

Dreptul de a avea acces la un avocat se aplică, de asemenea, în cazul procedurilor legate de mandatul european de arestare, atât în statul membru care execută mandatul, cât şi în statul membru în care a fost emis acesta.

Dreptul la informare - persoanele trebuie să fie informate cu promptitudine cu privire la faptele pe care sunt suspectate sau acuzate că le-au săvârşit. Persoanele trebuie, de asemenea, informate cu promptitudine, pe cale orală sau în scris, cu privire la drepturile de care beneficiază în cadrul procedurilor penale şi trebuie să aibă acces la dosarul cauzei.

Dreptul la interpretare şi traducere - serviciile de interpretare trebuie să fie furnizate în mod gratuit în timpul interogării persoanei, inclusiv în cursul interogatoriilor desfăşurate de poliţie, al audierilor în instanţă şi al oricăror altor audieri intermediare necesare, precum şi în timpul întâlnirilor esenţiale dintre persoana în cauză şi avocatul său.

Statele membre care nu au transpus încă normele trebuie să facă acest lucru cât mai curând posibil. Comisia Europeană va continua să colaboreze îndeaproape cu statele membre pentru a se asigura că normele sunt aplicate corect, în folosul tuturor cetăţenilor. Acest lucru se poate realiza inclusiv prin organizarea de ateliere şi reuniuni la nivel de experţi, conchide sursa menţionată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1359 / 15568
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Echipa MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații se extinde. Cristina Crețu, in-house cu o vastă experiență, și Mihaela Nyerges, avocat specializat în Energie și M&A, s-au alăturat firmei
În ciuda situației „speciale” în care s-a lucrat, avocații Reff & Asociații au fost implicați în toate tipurile de dispute de business. Date fiind viteza cu care s-au adoptat actele normative, precum și lipsa de claritate a acestora, clienții au fost foarte interesați de perspectiva litigioasă a acțiunilor pe care urmau să le întreprindă sau a consecințelor în cazul unei lipse de reacție
Suciu Popa câștigă pentru Hidroelectrica un litigiu care consolidează o creanță de peste 22,2 mil. RON
Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ
Bondoc & Asociații își consolidează echipa prin două promovări și o nouă adiție
Cătălin Oroviceanu (ex-KPMG Law) s-a alăturat firmei de private equity Sarmis Capital. El a devenit partener în fondul înființat de Cezar Scarlat, cu care a colaborat la Abris Capital
Bondoc și Asociații anulează o decizie a CNSC și menține atribuirea unui contract de achiziție publică în valoare totală de peste 70 mil. €
MPR Partners anunță despărțirea de partenerul Ioan Roman. Echipa nu se modifică, firma se va numi MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații
Ţuca Zbârcea & Asociaţii obține deblocarea licitației de 176 mil. € pentru achiziția a 100 de tramvaie în București
KPMG Legal România își continuă dezvoltarea strategică în aria serviciilor de consultanță în Tehnologie, IP și Protecția datelor. Flavius Florea se alătură firmei în calitate de Senior Managing Associate
Digitalizarea instanțelor, urmată de implementarea ședințelor de judecată online, reprezintă un veritabil progres, așteptat de multă vreme, spun litigatorii SAA. Roxana Catea, Managing Associate: Normalitatea în litigii, astfel cum o percepeam anterior pandemiei, nu credem că va reveni, ceea ce nu este în detrimentul justițiabililor
Litigatorii firmei Popescu & Asociații gestionează un mandat complex, cu peste 5.000 de dosare, pentru unul din liderii europeni în recuperarea de creanțe pentru bănci și furnizori instituționali. Octavian Popescu, Partener: Experiența ultimelor două luni ne-a arătat că este posibil să fim eficienți și să funcționăm la capacitate maximă chiar și în condiții de criză
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...