
Noi drepturi şi garanţii pentru copii în procedurile penale din UE
11 Iunie 2019
MediafaxPachetul de norme ale UE garantează, pe de o parte, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE de a beneficia de un tratament corect şi echitabil în cadrul procedurilor penale, şi, pe de altă parte, aplicarea similară a acestor drepturi în toate statele membre.
Directiva privind garanţiile speciale pentru copii se aplică de marţi, a anunţat Reprezenţa Comisie Europene în România. Este ultima din setul de şase directive ale UE care garantează drepturi procedurale pentru cetăţenii de pe tot teritoriul Uniunii Europene.
Pe lângă această directivă care le garantează copiilor noi drepturi, o altă directivă, care garantează accesul la asistenţă judiciară, a început să se aplice la 5 mai, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei CE în România remis, marţi, MEDIAFAX.
Pachetul de norme ale UE garantează, pe de o parte, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE de a beneficia de un tratament corect şi echitabil în cadrul procedurilor penale, şi, pe de altă parte, aplicarea similară a acestor drepturi în toate statele membre.
Pe lângă această directivă care le garantează copiilor noi drepturi, o altă directivă, care garantează accesul la asistenţă judiciară, a început să se aplice la 5 mai, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei CE în România remis, marţi, MEDIAFAX.
Pachetul de norme ale UE garantează, pe de o parte, respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE de a beneficia de un tratament corect şi echitabil în cadrul procedurilor penale, şi, pe de altă parte, aplicarea similară a acestor drepturi în toate statele membre.
„În fiecare an, în Europa, 9 milioane de persoane sunt implicate în proceduri penale. Într-un stat de drept care funcţionează eficient, fiecare cetăţean în parte trebuie să poată avea certitudinea că va beneficia de un tratament corect şi echitabil în faţa legii. Trebuie să continuăm să apărăm şi să consolidăm statul de drept astfel încât cetăţenii noştri să aibă o încredere nezdruncinată în sistemele noastre de justiţie şi în capacitatea acestora de a ne proteja cetăţenii şi societatea”, a afirmat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE şi comisar pentru statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, conform sursei citate.
„Copiii trebuie să beneficieze de o protecţie specială în cadrul procedurilor penale. Prin noile norme, ne asigurăm că le este respectată viaţa privată şi că aceştia sunt deţinuţi în spaţii separate de cele destinate adulţilor. Mai mult, toţi cetăţenii din UE pot avea acum siguranţa accesului la asistenţă judiciară în caz de nevoie. Instanţele trebuie să facă dreptate, dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că fac acest lucru cu respectarea deplină a drepturilor noastre fundamentale şi a valorilor în care credem”, a adăugat Věra Jourová, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen
Astfel, de marţi sunt aplicate următoarele drepturi:
Garanţii speciale pentru copii - În fiecare an, în UE, peste 1 milion de copii fac obiectul unor proceduri penale. Copiii sunt vulnerabili şi au nevoie de o protecţie specială în toate etapele procedurilor. Graţie noilor norme care se aplică începând de astăzi, 11 iunie, copiii ar trebui să beneficieze de asistenţa unui avocat şi, dacă sunt trimişi în închisoare, să li se rezerve spaţii separate de cele destinate adulţilor.
Viaţa privată trebuie respectată, iar interogarea persoanelor va trebui înregistrată pe un suport audiovizual sau într-o altă manieră adecvată.
Dreptul la asistenţă judiciară - orice persoană suspectată sau acuzată că a săvârşit o infracţiune are dreptul la asistenţă judiciară, adică are dreptul să beneficieze de sprijin financiar, de exemplu, dacă nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată.
Normele UE definesc criterii clare pentru acordarea asistenţei judiciare. Deciziile privind asistenţa judiciară trebuie să fie luate în timp util şi cu diligenţă, iar cetăţenii trebuie să fie informaţi în scris dacă cererea lor a fost respinsă integral sau parţial.
Aceste drepturi le completează pe cele care sunt aplicate deja în UE:
Dreptul la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul de a fi prezent la proces - conceptul de prezumţie de nevinovăţie există în toate statele membre ale UE, însă normele UE garantează aplicarea acestui drept în mod uniform pe tot teritoriul UE. Normele oferă clarificări cu privire la faptul că sarcina probei pentru stabilirea vinovăţiei revine acuzării, aşadar nu este sarcina persoanei acuzate de a-şi dovedi nevinovăţia.
Dreptul de a avea un avocat - indiferent unde se află în UE, o persoană care este suspectată sau acuzată că a săvârşit o infracţiune are dreptul să beneficieze de serviciile de consiliere ale unui avocat.
Dreptul de a avea acces la un avocat se aplică, de asemenea, în cazul procedurilor legate de mandatul european de arestare, atât în statul membru care execută mandatul, cât şi în statul membru în care a fost emis acesta.
Dreptul la informare - persoanele trebuie să fie informate cu promptitudine cu privire la faptele pe care sunt suspectate sau acuzate că le-au săvârşit. Persoanele trebuie, de asemenea, informate cu promptitudine, pe cale orală sau în scris, cu privire la drepturile de care beneficiază în cadrul procedurilor penale şi trebuie să aibă acces la dosarul cauzei.
Dreptul la interpretare şi traducere - serviciile de interpretare trebuie să fie furnizate în mod gratuit în timpul interogării persoanei, inclusiv în cursul interogatoriilor desfăşurate de poliţie, al audierilor în instanţă şi al oricăror altor audieri intermediare necesare, precum şi în timpul întâlnirilor esenţiale dintre persoana în cauză şi avocatul său.
Statele membre care nu au transpus încă normele trebuie să facă acest lucru cât mai curând posibil. Comisia Europeană va continua să colaboreze îndeaproape cu statele membre pentru a se asigura că normele sunt aplicate corect, în folosul tuturor cetăţenilor. Acest lucru se poate realiza inclusiv prin organizarea de ateliere şi reuniuni la nivel de experţi, conchide sursa menţionată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4760 / 5483 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...