ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ordonanța de urgență emisă de către Guvernul României pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2

23 Martie 2020   |   Anca Atanasiu (Senior Associate) & Ana Flueran (Senior Associate) - Radu și Asociații SPRL

Ordonanța de urgență reglementează, printre altele, măsura mult așteptată privind sprijinul guvernamental pentru plata indemnizației de șomaj tehnic, categoriile de angajatori care vor beneficia de această măsură, condițiile care trebuie îndeplinite, precum și procedura pe care angajatorii trebuie să o urmeze pentru a beneficia de acest sprijin din partea statului român.

Anca Atanasiu (Senior Associate) & Ana Flueran (Senior Associate) - Radu si Asociatii SPRL

 
 
Ordonanța de urgență nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 („Ordonanța de urgență”) a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 231 în data de 21 martie 2020 și este în vigoare de la data publicării.

Ordonanța de urgență reglementează, printre altele, măsura mult așteptată privind sprijinul guvernamental pentru plata indemnizației de șomaj tehnic, categoriile de angajatori care vor beneficia de această măsură, condițiile care trebuie îndeplinite, precum și procedura pe care angajatorii trebuie să o urmeze pentru a beneficia de acest sprijin din partea statului român.


Ordonanța de urgență prevede că, pe durata stării de urgență instituite prin Decret Prezidențial, pentru perioada suspendării temporare a contractelor individuale ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Valoarea indemnizației este plafonată la 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020.

Ordonanța de urgență distinge între două categorii de companii beneficiare:

a)    Companiile care sunt forțate să își întrerupă activitatea, total sau parțial, în baza deciziilor emise de către autoritățile publice, pe perioada stării de urgență (angajatori direct afectați);
Această categorie de angajatori trebuie să dețină certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
b)    Companiile care reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor (angajatori indirect afectați);

Pentru aceasta categorie de angajatori, plata indemnizației se face pe baza unei declarații pe propria răspundere prin care angajatorul menționează că înregistrează o scădere a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, și că nu are capacitatea financiară de a plăti toți angajații.

Angajatorii din aceasta categorie pot beneficia de plata indemnizației pentru maximum 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență.

În ceea ce privește procedura pe care trebuie să o urmeze angajatorii pentru a beneficia de un astfel de ajutor din partea statului, pentru ambele categorii de angajatori, Ordonanța de urgență prevede că solicitarea este transmisă prin poștă electronică, la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă unde angajatorul își are sediul social.

Forma cererii este prevăzută în anexele la Ordonanța de urgență și trebuie semnată și datată de reprezentantul legal al angajatorului. Cererea trebuie să fie însoțită de lista persoanelor care vor beneficia de această indemnizație, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Ordonanța de urgență.

Documentația menționată mai sus trebuie depusă în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară. Plata sumelor se va efectua în termen de 30 de zile de la momentul depunerii documentelor.
Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, în conformitate cu prevederile Codului fiscal. Calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Declarația trebuie depusă și plata trebuie efectuată de către angajator prin depunerea declarației prevăzute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal până la data de 25 a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de șomaj.

Pentru această indemnizație, Ordonanța de urgență prevede că nu se datorează contribuție asiguratorie pentru muncă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3874 / 5467
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...