ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vânătoarea cu păsări de pradă, la un pas de legalizare. Speciliștii critică legea inițiată și votată de PSD

14 Octombrie 2020   |   BizLawyer

„Introducerea unei metode de acest fel poate avea consecințe dintre cele mai nefaste, favorizând capturarea, deținerea ilegală și braconajul cu păsări de pradă sub acoperirea iluzorie a Legii vânătorii”, a declarat Directorul Executiv al Societății Ornitologice Române, Dan Hulea.

 
 
Camera Deputaților a votat în favoarea legalizării falconeriei, tip de vânătoare care presupune utilizarea păsărilor de pradă. Această modificare a Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006 a fost inițiată de grupul PSD din Camera Deputaților, care a modificat radical un proiect legislativ respins inițial de Senat. Actul normativ urmează să meargă la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis. Societatea Ornitologică Română (SOR) consideră că legalizarea falconeriei ar fi o gravă eroare și atrage atenția asupra efectelor negative pe care le poate produce această modificare legislativă.

Actul normativ a fost adoptat cu 171 de voturi „pentru”, 63 „contra” și 28 de abțineri. Camera Deputaților este for decizonal.


Conform proiectului de lege, se modifică articolul 33 alineatul (1) prin introducerea păsărilor de pradă ca modalitate de practicare a vânătorii.

Societatea Ornitologică Română atrage atenția asupra potențialului distructiv al acestor modificări și reclamă lipsa totală de comunicare din partea inițiatorilor legii, precum și faptul că specialiștii din domeniu nu au fost consultați.

„Introducerea unei metode de acest fel poate avea consecințe dintre cele mai nefaste, favorizând capturarea, deținerea ilegală și braconajul cu păsări de pradă sub acoperirea iluzorie a Legii vânătorii”, a declarat Directorul Executiv al Societății Ornitologice Române, Dan Hulea.

El mai atrage atenția că „raportul comun al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice și al Comisiei pentru mediu şi echilibru susține că vânătoarea prin utilizarea păsărilor de pradă dresate ar trebui introdusă pentru alinierea la legislația europeană, fiind vorba despre o metodă tradițională recunoscută pe plan internațional. Societatea Ornitologică Română consideră că, pe teritoriul țării noastre, această practică a fost în trecut doar apanajul unui grup foarte restrâns și a fost exercitată ca o metodă de vânătoare împrumutată de către o pătură socială favorizată, în scop recreativ. Inclusă de către UNESCO pe lista activităților cu moștenire culturală, falconeria a fost reorientată la ora actuală în multe zone doar în direcția deținerii și antrenării păsărilor de pradă care provin strict din captivitate, nu din natură, pentru desfășurarea de activități educaționale și culturale sau de conștientizare. Astfel, dorim sa facem o diferență clară între activitățile educaționale ce pot contribui la conștientizarea necesității conservării acestor specii, folosind păsări ce provin din captivitate, și practica în sine de vânătoare prin utilizarea acestor păsări de pradă care este complet nejustificată în contextul actual”.

Semnale de alarmă similare au fost trase în trecut de mai multe organizații internaționale implicate în conservarea speciilor de păsări, care militează pentru diferențierea clară a falconeriei în scopuri educaționale față de cea în scop recreativ.

Vânătoarea cu păsări de pradă presupune deținerea și dresarea unor exemplare aparținând mai multor specii de răpitoare, toate fiind strict protejate la nivel național și internațional. Deși la ora actuală falconeria se practică teoretic în mod legal, cel puțin în tările din Europa și Statele Unite ale Americii, utilizându-se doar exemplare provenind din captivitate, practica tradițională a presupus de-a lungul timpului extragerea de indivizi din natură, fie pentru utilizarea acestora în mod direct pentru falconerie, fie pentru ameliorarea fondului genetic al păsărilor deținute. Indiferent dacă în general sunt respectate predeverile legale și regulile agreate la nivel internațional, în practică aplicarea legii și respectarea regulilor sunt foarte greu de verificat, iar legalizarea ar putea atrage după sine efectul de „umbrelă”, care ar putea genera în acest caz creșterea interesului pentru deținerea acestor specii de păsări și această activitate și respectiv mascarea potențialelor activități ilegale de extragere a exemplarelor din natură.

„Prădarea cuiburilor de răpitoare și extragerea puilor este una dintre problemele majore de conservare pentru mai multe specii, fiind din păcate strâns legată de practica falconeriei. Una dintre speciile de interes mare pentru această activitate este șoimul dunărean (Falco cherrug), specie strict protejată, a cărei conservare face obiectul eforturilor la nivel internațional și național. În România, această specie este reprezentată printr-un efectiv de doar câteva zeci de perechi, iar extragerea puilor pentru a fi vânduți pe piața neagră a falconeriei este una dintre cele mai mari amenințări listate în Planul Internațional de Acțiune pentru această specie elaborat la nivel european. Magnitudinea fenomenului este din păcate la ora actuală necunoscută. Aceeași amenințare planează și asupra efectivelor cuibăritoare ale altor specii de răpitoare. În plus, această metodă de vânătoare este caracteristică pentru capturarea și uciderea unor specii de vânat de talie mică, care în multe zone au suferit un declin accentuat în special din cauza intensificării practicilor agricole. Legalizarea unei astfel de metode poate pune o presiune suplimentară asupra acestor specii, care la ora actuală nu poate fi cuantificată”, a mai precizat Directorul Executiv al SOR, Dan Hulea.

Societatea Ornitologică Română atrage atenția că primește anual sesizări cu privire la tranzacționări ilegale de exemplare de păsări de pradă.

”Considerăm că legalizarea acestei practici va intensifica activitățile ilegale de extragere din natură și deținere a păsărilor de pradă. Tranzacționarea ilegală și aplicarea legislației sunt procese greu de urmărit și pe alocuri imposibil de implementat.
Din aceste motive, solicităm președintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge modificarea adusă Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, care poate avea un impact considerabil asupra speciilor protejate și care nu își găsește în fapt o justificare concretă, alta decât a servi intereselor unui grup restrâns”, se arată într-un comunicat transmis redacției.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2743 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...