ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Victor Stănilă, avocat specializat pe piaţa de capital: Companiile listate pe piaţa AeRO nu mai sunt obligate să publice remuneraţiile conducerii

14 Martie 2022   |   Agerpres

Emitenţii de pe piaţa AeRO sunt scutiţi de obligaţia de a prezenta acţionarilor remuneraţiile şi beneficiile acordate sau datorate conducătorilor pe parcursul ultimului exerciţiu financiar, în conformitate cu politica de remunerare.

 
 
Societăţile listate pe sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT) administrat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu mai sunt obligate anul acesta să întocmească o politică de remunerare şi un raport privind implementarea acesteia în vederea aprobării în adunările generale anuale care se organizează în perioada următoare, afirmă Victor Stănilă, avocat specializat pe piaţa de capital.

Potrivit unui comunicat remis spre publicare, politica şi raportul de remunerare, care se publică pe site-ul companiei odată cu convocatorul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, rămân însă o obligaţie pentru societăţile listate pe piaţa reglementată.

"2021 a fost primul an în care atât companiile de pe SMT cât şi cele de pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti au fost nevoite să stabilească şi să supună votului acţionarilor o politică de remunerare a conducătorilor. Iar 2022 este primul an în care companiile listate ar fi trebuit să depună un raport de remunerare, însă această obligaţie se aplică acum doar emitenţilor de pe piaţa principală a BVB", se menţionează în comunicat.


Conform sursei citate, printr-o modificare a Legii privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă (Legea nr. 24/2017), instituită prin Legea nr. 158/2020, începând cu 2021, atât emitenţii de pe piaţa AeRO, cât şi cei de pe piaţa principală au fost obligaţi să stabilească o politică de remunerare a conducătorilor şi să o supună votului acţionarilor în cadrul Adunării Generale Ordinare (art. 92 ind 1 din Lege)

"Însă, în august 2021, urmare a republicării Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, articolele din lege au fost renumerotate, emitenţii de pe piaţa AeRO fiind astfel eliminaţi de pe lista celor cărora li se aplică prevederile referitoare la politica şi raportul de remunerare. Obligaţiile ce se aplică emitenţilor de pe SMT sunt enumerate în art. 123 din Legea nr. 24/2017, articol care nu mai face referire şi la art. 92 ind. 1 (actualul 106) din Legea nr. 158/2020 prin care se introduce obligaţia realizării unei politici de remunerare şi la art. 92 ind. 2 (actualul 107) ce instituie obligaţia întocmirii unui raport de remunerare", se menţionează în comunicat.

Potrivit legii, emitentul stabileşte o politică de remunerare în ceea ce priveşte conducătorii cu privire la care acţionarii au dreptul de a vota în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA).

Astfel, emitenţii au obligaţia să supună aprobării acţionarilor politica de remunerare în cadrul Adunării Generale Ordinare anuale a Acţionarilor.

Totodată, emitenţii plătesc o remunerare conducătorilor lor numai în conformitate cu o politică de remunerare care a fost aprobată în cadrul AGOA.

"Emitenţii supun votului politica de remunerare în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, cu ocazia fiecărei modificări semnificative şi, în orice caz, cel puţin o dată la 4 ani", se mai precizează în document.

În ceea ce priveşte raportul de remunerare, situaţia este similară cu cea legată de politica de remunerare. Emitenţii de pe piaţa AeRO sunt scutiţi de obligaţia de a prezenta acţionarilor remuneraţiile şi beneficiile acordate sau datorate conducătorilor pe parcursul ultimului exerciţiu financiar, în conformitate cu politica de remunerare.

Raportul de remunerare, aplicabil numai societăţilor de pe piaţa reglementată conţine, după caz, informaţii privind banii încasaţi de fiecare conducător, adică remuneraţia totală defalcată pe componente, proporţia relativă a remuneraţiei fixe şi a celei variabile, o explicaţie a modului în care remuneraţia totală respectă politica de remunerare adoptată, inclusiv modul în care contribuie la performanţa pe termen lung a emitentului, şi informaţii privind modul în care au fost aplicate criteriile de performanţă.

De asemenea, mai trebuie să prezinte şi orice remuneraţie primită de la orice entitate care aparţine aceluiaşi grup.

"Acesta este primul an în care companiile listate îşi vor deschide şi mai mult porţile pentru investitori şi, printr-un act de transparentizare fără precedent, vor oferi informaţii detaliate despre remuneraţiile conducătorilor. Este un moment mult aşteptat de investitorii români mai ales că în aceste rapoarte companiile deschise vor trebui să justifice încasările managerilor în raport cu contribuţia adusă de aceştia la creşterea companiei. După cum a evoluat cadrul legislativ şi având în vedere că ultimele modificări au fost aduse pentru a transpune un regulament european (Regulamentului (UE) 2017/2.402 al Parlamentului European) aşteptarea investitorilor era ca aceste obligaţii să se aplice şi emitenţilor de pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Iată însă că aceşti emitenţi nu mai au această obligaţie", a declarat Victor Stănilă.

Victor Stănilă este avocat de drept civil şi dreptul afacerilor, specializat pe piaţa de capital. Fondator al propriului cabinet de avocatură, acesta a susţinut până acum operaţiunile de listare pe piaţa AeRo a mai multor companii antreprenoriale româneşti printre care Visual FAN ( Allview), MAM Bricolaj, Agroland Agribusiness, Agroland Business System, Arctic Stream, Appraisal & Valuation.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1499 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...