ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gorghiu: Proiectul care prevede că fugarul suportă costurile aducerii sale în ţară, publicat pe site-ul MJ

16 Ianuarie 2024   |   Agerpres

Potrivit lui Gorghiu, strategia statului român este să găsească pârghii legislative pentru ca fenomenul fugarilor să fie diminuat şi chiar blocat.

 
 
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, marţi, la Piteşti, că proiectul care prevede că fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară a fost pus în transparenţă decizională pe site-ul ministerului, reprezentantul MJ arătând că, anul trecut, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru a aduce în ţară fugari.
 
Potrivit lui Gorghiu, strategia statului român este să găsească pârghii legislative pentru ca fenomenul fugarilor să fie diminuat şi chiar blocat.
 
"Elementul de noutate acesta este. Din momentul în care legea va fi adoptată, fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară. Strategia pe care am avut-o în vedere este aceea ca în anul 2024 statul român să meargă mai mult pe prevenţie, să găsească acele pârghii legislative astfel încât fenomenul fugarilor să fie diminuat şi sperăm ca într-o bună să fie şi blocat", a declarat Gorghiu într-o conferinţă de presă.
 
Ministrul Justiţiei spune că, anul trecut, s-a înregistrat o scădere "nesemnificativă" a numărului de persoane faţă de care a fost dispusă urmărirea internaţională.
 
"Putem să vorbim de cazuri de fugari în care aducerea lor în ţară sunt relativ mici costurile, dar putem să vorbim şi de cazuri de fugari aduşi de la capătul lumii, care să implice costuri foarte, foarte mari. Acest fenomen al fugarilor a fost în creştere de la an la an. Anul 2023 este primul an când putem constata o scădere (...). În anul 2020 am avut, conform datelor oficiale, ca număr de persoane faţă de care a fost dispusă urmărirea internaţională 1.260, pentru ca în anul 2021 să avem 1.420, în anul 2022 am avut 1.574 de persoane faţă de care s-a dispus urmărirea internaţională, iar anul trecut, în 2023, am avut 1.530 de persoane. Deci a fost primul an cu scădere în privinţa acestui număr, nesemnificativă, dar pot să vă semnalez scăderea", a arătat ministrul.
 
Anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne a organizat 587 de misiuni pentru a putea aduce în ţară persoane care au fugit, costurile fiind de peste 10 milioane de lei, precizează Alina Gorghiu.
 
Totodată, ministrul a explicat că aceste costuri pot fi diferite în funcţie de factori precum distanţa şi calea de aducere în ţară a fugarilor - terestră, aeriană.
 
"În primul rând, vorbim de situaţia în care pentru fugarii care se sustrag în cursul urmăririi penale sau a judecăţii, cheltuielile cu aducerea lor în ţară vor fi adăugate celor alte cheltuieli ocazionate de proces, şi anume costuri legate de expertiză, onorariu de avocat ş.a.m.d. În cazul doi, pentru fugarii care se sustrag de la executarea pedepsei, (...), cheltuielile cu aducerea lor în ţară pot fi recuperate pe cale separată, printr-o acţiune civilă. Am început să discut cu cei din ANP pe acest subiect, am început să discut cu toţi colegii mei în Parlament pentru că va trebui să găsim soluţia să adoptăm acest proiect foarte repede. E o cale prin care statul român va arăta că nu mai are niciun fel de înţelegere faţă de nişte oameni care sunt condamnaţi de justiţia românească", a mai spus ministrul.
 
Potrivit Alinei Gorghiu, costul pe fugar variază între câteva mii de euro şi 25.000 euro. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 93 / 4464
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...