ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Interimatul lui Predoiu la Ministerul Justiţiei nu afectează procedura de numire a şefilor de parchete

10 Februarie 2020   |   MEDIAFAX

• Gabriela Scutea, Crin-Nicu Bologa şi Giorgiana Hosu vor fi audiaţi, marţi, la CSM • Cei trei sunt propuşi pentru conducerea Parchetului General, a DNA şi a DIICOT • Interimatul lui Predoiu nu afectează procedura

 
 
Ministrul Justiţiei nu mai are atribuţii în numirea şefilor de parchete, după ce a trimis nominalizările la CSM, motiv pentru care faptul că interimatul este asigurat acum de Cătălin Predoiu nu afectează cu nimic procedura de audiere a Gabrielei Scutea, a lui Crin-Nicu Bologa şi a Giorgianei Hosu.

Gabriela Scutea, Crin-Nicu Bologa şi Giorgiana Hosu vor fi audiaţi, marţi, la CSM pentru funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public. Mai apoi, Consiliul Superior al Magistraturii va transmite preşedintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidaţi, iar şeful statului va decide dacă îi va numi la conducerea Parchetului General, a DNA şi, respectiv, DIICOT.

În acest context, cele mai importante parchete din ţară pot avea şefi chiar dacă ministrul Justiţiei a fost demis alături de întreg cabinetul Orban. Rolul lui Cătălin Predoiu în procedura de alegere a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT s-a încheiat după ce a făcut nominalizările, spune Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.


„Ministrul Justiţiei este de drept membru în CSM. Domnul ministrul actual Predoiu a fost demis împreună cu guvernul prin moţiune de cenzură, dar legea spune că până la depunerea jurământului de către noul guvern, ei administrează treburile interne. Participarea la şedinţele CSM-ului cred că se încadrează în această categorie de participare, de administrare a treburilor curente ale ţării şi poate să participe în continuare. (...) Dacă poate el să trimită propunerile la preşedinte, eu cred că el le-a trimis deja. El a făcut nominalizările, el a ieşit din joc, şi la data când a făcut nominalizările era ministru cu acte în regulă. Deci, nu mai este, el a ieşit din joc din momentul în care a propus, i-a nominalizat pe cei trei, dar CSM-ul dă sau nu dă avizul şi îi trimite la preşedinţie. Dacă dă avizul oricum tre să trimită, preşedintele decide”, a explicat, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

În cursul zilei de marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii vor avea loc interviurile celor trei procurori propuşi de ministrul Justiţiei pentru ocuparea funcţiilor de conducere din structurile Ministerului Public.

„Procedura la nivelul ministerului Justiţiei de selecţie a persoanei care a fost propusă CSM a fost încheiată de mai multă vreme şi cele trei persoane: Procurorul General a Parchetului de pe lâgă ÎCCJ, procurorul şef DNA şi procurorul şef DIICOT au fost nominalizate de către ministru şi propunerile au fost înaintate CSM în urmă cu trei săptămâni de zile. E o procedură la CSM de avizare, avizul este consultativ pentru că aşa spune legea, după care propunerile în cauză vor fi înaintate preşedintelui României pentru a numi persoanele respective pe funcţie, cu avizul consultativ, indiferent de aviz, poate să numească sau poate să nu numească. Şi dacă este pozitiv poate să nu numească. Este opţiunea preşedintelui României. Din punctul meu de vedere nu este încălcată nicio dispoziţie legală. Propunerea se face de către ministrul Justiţiei, aşa spune legea 303 din anul 2004”, a explicat, pentru MEDIAFAX, fostul vicepreşedinte al CSM, Gheorghe Muscalu.

Conform sursei citate, nu poate fi contestat faptul că procedura nu a fost respectată în cazul selecţiei celor trei propuneri.

„Legiuitorul, de doi ani în coace, a împărţit pentru că a înţeles importanţa acestor funcţii, şi spune la litera a, că, CSM înaintează preşedintelui României propunerile pentru funcţia de Procuror general, prim-adjunct al procurorului general, adjuncţi, şeful DNA şi DIICOT. În celelate pentru şefi de secţie numai le avizează, ministrul este cel care ulterior le înaintează sau nu le înaintează preşedintelui României. În momentul ăsta ministrul Justiţiei nu face altceva decât în CSM, în şedinţa secţiei de procurori care va avea loc, să susţină şi să prezinte candidatul respectiv, iar mai departe rolul nu mai este al dumnealui, este al CSM de a intervieva, de a acorda sau nu avizul”, a mai spus Muscalu.

Astfel, Predoiu participă la vot, pentru că nicio dispoziţie legală nu spune că ministrul interimar este dat la o parte şi nu mai are drept de vot în cadrul secţiilor CSM. Ministrul interimar are acelaşi vot cu ministrul cu puteri depline.

„Sunt două precedente. Minsitrul interimar al Justiţiei Victor Ponta, când era interimar, a făcut propunerile pentru numirea funcţiilor de conducere. Şi recent, fost ministrul al Justiţiei doamna Prună a făcut propuneri după ce l-a sfârşitul anului 2016, după ce se realizase o altă majoritate perlamentară, se pusese un nou guvern, şi persoanele respective au fost numite cu puţin timp, cu câteva zile înainte ca noul guvern, guvern PSD, să fie investit de către Parlament”, a mai spus fostul vicepreşedinte al CSM.

Klaus Iohannis decide dacă Gabriela Scutea, Crin Bologa şi Giorgiana Hosu vor prelua şefia Parchetului General, DNA, respectiv DIICOT. Preşedintele României poate să-i numească în funcţie pe cei trei după ce primeşte avizele consultative de la CSM, chiar dacă acestea sunt negative.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2763 / 4463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...