ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Interimatul lui Predoiu la Ministerul Justiţiei nu afectează procedura de numire a şefilor de parchete

10 Februarie 2020   |   MEDIAFAX

• Gabriela Scutea, Crin-Nicu Bologa şi Giorgiana Hosu vor fi audiaţi, marţi, la CSM • Cei trei sunt propuşi pentru conducerea Parchetului General, a DNA şi a DIICOT • Interimatul lui Predoiu nu afectează procedura

 
 
Ministrul Justiţiei nu mai are atribuţii în numirea şefilor de parchete, după ce a trimis nominalizările la CSM, motiv pentru care faptul că interimatul este asigurat acum de Cătălin Predoiu nu afectează cu nimic procedura de audiere a Gabrielei Scutea, a lui Crin-Nicu Bologa şi a Giorgianei Hosu.

Gabriela Scutea, Crin-Nicu Bologa şi Giorgiana Hosu vor fi audiaţi, marţi, la CSM pentru funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public. Mai apoi, Consiliul Superior al Magistraturii va transmite preşedintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidaţi, iar şeful statului va decide dacă îi va numi la conducerea Parchetului General, a DNA şi, respectiv, DIICOT.

În acest context, cele mai importante parchete din ţară pot avea şefi chiar dacă ministrul Justiţiei a fost demis alături de întreg cabinetul Orban. Rolul lui Cătălin Predoiu în procedura de alegere a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT s-a încheiat după ce a făcut nominalizările, spune Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.


„Ministrul Justiţiei este de drept membru în CSM. Domnul ministrul actual Predoiu a fost demis împreună cu guvernul prin moţiune de cenzură, dar legea spune că până la depunerea jurământului de către noul guvern, ei administrează treburile interne. Participarea la şedinţele CSM-ului cred că se încadrează în această categorie de participare, de administrare a treburilor curente ale ţării şi poate să participe în continuare. (...) Dacă poate el să trimită propunerile la preşedinte, eu cred că el le-a trimis deja. El a făcut nominalizările, el a ieşit din joc, şi la data când a făcut nominalizările era ministru cu acte în regulă. Deci, nu mai este, el a ieşit din joc din momentul în care a propus, i-a nominalizat pe cei trei, dar CSM-ul dă sau nu dă avizul şi îi trimite la preşedinţie. Dacă dă avizul oricum tre să trimită, preşedintele decide”, a explicat, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

În cursul zilei de marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii vor avea loc interviurile celor trei procurori propuşi de ministrul Justiţiei pentru ocuparea funcţiilor de conducere din structurile Ministerului Public.

„Procedura la nivelul ministerului Justiţiei de selecţie a persoanei care a fost propusă CSM a fost încheiată de mai multă vreme şi cele trei persoane: Procurorul General a Parchetului de pe lâgă ÎCCJ, procurorul şef DNA şi procurorul şef DIICOT au fost nominalizate de către ministru şi propunerile au fost înaintate CSM în urmă cu trei săptămâni de zile. E o procedură la CSM de avizare, avizul este consultativ pentru că aşa spune legea, după care propunerile în cauză vor fi înaintate preşedintelui României pentru a numi persoanele respective pe funcţie, cu avizul consultativ, indiferent de aviz, poate să numească sau poate să nu numească. Şi dacă este pozitiv poate să nu numească. Este opţiunea preşedintelui României. Din punctul meu de vedere nu este încălcată nicio dispoziţie legală. Propunerea se face de către ministrul Justiţiei, aşa spune legea 303 din anul 2004”, a explicat, pentru MEDIAFAX, fostul vicepreşedinte al CSM, Gheorghe Muscalu.

Conform sursei citate, nu poate fi contestat faptul că procedura nu a fost respectată în cazul selecţiei celor trei propuneri.

„Legiuitorul, de doi ani în coace, a împărţit pentru că a înţeles importanţa acestor funcţii, şi spune la litera a, că, CSM înaintează preşedintelui României propunerile pentru funcţia de Procuror general, prim-adjunct al procurorului general, adjuncţi, şeful DNA şi DIICOT. În celelate pentru şefi de secţie numai le avizează, ministrul este cel care ulterior le înaintează sau nu le înaintează preşedintelui României. În momentul ăsta ministrul Justiţiei nu face altceva decât în CSM, în şedinţa secţiei de procurori care va avea loc, să susţină şi să prezinte candidatul respectiv, iar mai departe rolul nu mai este al dumnealui, este al CSM de a intervieva, de a acorda sau nu avizul”, a mai spus Muscalu.

Astfel, Predoiu participă la vot, pentru că nicio dispoziţie legală nu spune că ministrul interimar este dat la o parte şi nu mai are drept de vot în cadrul secţiilor CSM. Ministrul interimar are acelaşi vot cu ministrul cu puteri depline.

„Sunt două precedente. Minsitrul interimar al Justiţiei Victor Ponta, când era interimar, a făcut propunerile pentru numirea funcţiilor de conducere. Şi recent, fost ministrul al Justiţiei doamna Prună a făcut propuneri după ce l-a sfârşitul anului 2016, după ce se realizase o altă majoritate perlamentară, se pusese un nou guvern, şi persoanele respective au fost numite cu puţin timp, cu câteva zile înainte ca noul guvern, guvern PSD, să fie investit de către Parlament”, a mai spus fostul vicepreşedinte al CSM.

Klaus Iohannis decide dacă Gabriela Scutea, Crin Bologa şi Giorgiana Hosu vor prelua şefia Parchetului General, DNA, respectiv DIICOT. Preşedintele României poate să-i numească în funcţie pe cei trei după ce primeşte avizele consultative de la CSM, chiar dacă acestea sunt negative.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2816 / 4516
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...