ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mezei: Ministrul Transporturilor mi-a spus să anulăm cinci curse interne şi să identific parlamentarii care se aflau la bord

18 Octombrie 2019   |   AGERPRES

Întrebată dacă a înregistrat convorbirea în care ministrul Transporturilor îi cere aceste lucruri, Mezei a răspuns: "Nu am înregistrat nimic, Colaborarea mea cu dumnealui nu a fost bazată pe probe împotriva dumnealui, noi trebuia să colaborăm pentru realizarea unui proiect, nu s-a pus niciodată problema de ceva fraudulos sau împotriva legii. Eu nu am venit cu tehnică să încerc să-l prind pe domnul Cuc într-o postură neconformă".

 
 
Mădălina Mezei, fost director general al TAROM, a declarat, vineri, că ministrul interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc, i-a solicitat, cu două zile înainte de votarea moţiunii de cenzură, anularea a cinci zboruri interne şi să identifice parlamentarii care se aflau la bordul aeronavelor respective.

"Domnul ministru m-a chemat la dumnealui în birou cu două zile înainte (de votul Moţiunii din Parlament, n.r.) să-mi spună că trebuie să anulăm nişte curse interne ca să oprim accesul parlamentarilor la votarea moţiunii de cenzură. I-am răspuns că aşa ceva este imposibil pentru că noi nu suntem stăpâni de sclavi, suntem o companie de oameni liberi. Indiferent de ce le-aş fi spus eu piloţilor, nu ar fi făcut niciodată aşa ceva. Evident, eu nu aş fi putut să cer aşa ceva subordonaţilor companiei. Iniţial, era vorba despre cinci zboruri - două curse de Timişoara şi Oradea, Baia Mare, Satu Mare. Domnul ministru mi-a cerut să identific senatorii şi deputaţii care se aflau la bord, i-am arătat, după care mi-a zis că mă contactează a doua zi să-mi spună finalul deciziei dumnealui. Bineînţeles, în acea seară am fost afectată puternic emoţional, m-am gândit cum să fac, cum să-i demontez planul, cum să-i spun că aşa ceva nu e posibil pentru că era vorba despre proiectul TAROM care risca să fie oprit", a afirmat Mezei.


Potrivit fostului şef de la TAROM, într-o nouă discuţie purtată în ziua următoare, ministrul de resort i-a solicitat să încerce să oprească tehnic una din curse.

"A doua zi, domnul ministru m-a chemat şi mi-a spus că trebuie să anulăm una dintre curse şi că să procedez în sensul ăsta. Atunci, i-am spus că din păcate nu stă în puterea mea. Direcţia de zbor este condusă de domnul Susanu care este postholder şi nu am nicio autoritate asupra lor. După care mi-a spus dacă nu pot să îl opresc tehnic... I-am spus că eu am venit să restructurez compania, cum aş putea să vin chiar eu, managerul general, să spun directorului tehnic să saboteze propria operare. Dumnealui a încercat să găsească alte soluţii, după care am plecat îngrijorată de o potenţială acţiune în acest sens. Am contactat serviciul nostru de Operation Control Center care se ocupă de planificarea aeronavelor la zbor, m-am asigurat că nu este nicio problemă pe cursele de Baia Mare, Satu Mare. Am sunat directorul operaţional, aici de faţă şi l-am rugat de asemenea să aibă grijă să nu existe nici cea mai mică întârziere pe această cursă. Am sunat directorul tehnic şi i-am spus să aibă grijă să nu se întâmple nimic de genul acesta şi am sunat şi comandantul cursei pe care am încercat să îl previn că, dacă cumva va proceda într-un sens de genul acesta, toată lumea ştie şi va fi direct responsabil pentru că e o iniţiativă în defavoarea companiei", a povestit Mădălina Mezei.

Întrebată dacă a înregistrat convorbirea în care ministrul Transporturilor îi cere aceste lucruri, Mezei a răspuns: "Nu am înregistrat nimic, Colaborarea mea cu dumnealui nu a fost bazată pe probe împotriva dumnealui, noi trebuia să colaborăm pentru realizarea unui proiect, nu s-a pus niciodată problema de ceva fraudulos sau împotriva legii. Eu nu am venit cu tehnică să încerc să-l prind pe domnul Cuc într-o postură neconformă".

"Ultimul meu scop e să fac un scandal mediatic din compania TAROM. În 20 iunie mi-am început mandatul interimar de director general al Tarom la solicitarea domnului ministru Cuc. M-a sunat, m-a chemat şi m-a rugat să rămân pentru a prelua poziţia de director general al Tarom, în vederea eficientizării după un plan coerent care să permită o accesare de finanţare pe baza unui ajutor de stat. Relaţiile de colaborare cu domnul Cuc au început foarte bine, în sensul că eu l-am întrebat ce aşteaptă de la mine şi că dacă ne înţelegem şi avem viziuni similare voi rămâne în această funcţie. Dacă nu, mă voi retrage. Domnul Cuc mi-a zis atât: "Doamnă, eu vreau să salvez TAROM şi mă bazez pe dumneavoastră", a subliniat fosta şefă a operatorului aerian naţional.

În privinţa autosesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe acest subiect, Mădălina Mezei a susţinut că procurorii nu i-au solicitat niciun fel de probe ci doar au invitat-o în calitate de martor în baza unui dosar deschis pentru Ministerul Transporturilor, "care are în vedere abuzul în serviciu".

Premierul demis Viorica Dăncilă a dispus vineri trimiterea Corpului de control al prim-ministrului la Ministerul Transporturilor şi la Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA, "în scopul clarificării aspectelor manageriale semnalate de mass-media".

La rândul său, ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, a scris joi seara, pe Facebook, că Mădălina Mezei ar fi trebuit să facă restructurarea TAROM nu să încerce să facă anumite jocuri în favoarea unor grupuri din companie.

Singura legătură a ministrului Cuc cu aeronavele era atunci când le număra pe cer la Giurgiu

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, nu are nicio competenţă în gestionarea sectorului aviatic, iar singura lui legătură cu aeronavele era atunci când le număra pe cer, la Giurgiu, a declarat, vineri, fostul director general al TAROM, Mădălina Mezei.

"Când invocă lipsa profesionalismului meu, domnul Cuc să compare CV-ul lui cu al meu şi în momentul acela să vorbească. Pentru că singura lui legătură cu aeronavele era atunci când le număra pe cer la Giurgiu, în rest nu are niciuna", a spus Mezei.

Ea a mai precizat că îl va da în judecată pe Cuc pentru faptul că i-a cerut să ţină la sol aeronavele TAROM.

"Voi merge în instanţă să caut nu atât dreptatea mea, cât a companiei. Am venit şi am promis oamenilor care s-au uitat în ochii mei şi s-au întrebat de ce să creadă în mine şi eu le-am spus că creadă în mine că sunt din companie şi am venit cu mandat pentru companie. Iar soluţia noastră de acum este ultima pentru companie. Şi m-am angajat că le vom reda demnitatea. Însă, din păcate, mandatul meu a fost curmat într-o noapte şi, ca atare, planul TAROM nu ştiu unde vom merge", a susţinut Mezei.

Întrebată cum va proba aceste acuzaţii, ea a precizat că se va consulta cu avocatul său în acest sens.

Jurnaliştii au întrebat-o dacă datele privind parlamentarii care se aflau la bord erau confidenţiale, iar fostul oficial al companiei a precizat: "Domnul Cuc, în calitatea lui de ministru, m-a întrebat, iar eu i-am răspuns. (...) Numele sunt confidenţiale, ministrul face parte din acţionariatul companiei, eu am discutat cu dumnealui în principiu, nu am ce să vă spun, nu i-am transmis nimic oficial. După părerea mea e clar un abuz în serviciu. A încercat să mă jignească şi să desconsidere cariera mea de 22 de ani. Am muncit pentru această carieră, nu am cerut nici poziţie, nici funcţie, am fost rugată să vin. Dacă dumnealui avea alte intenţii decât cele de restructurare a companiei, trebuia să-şi dea seama că nu sunt persoana cu care să-şi facă alte jocuri".

Mezei a mai spus că nu ea este cea care a lansat aceste informaţii în spaţiul public, ci doar le-a susţinut.

"Nu eu am ieşit în spaţiul public cu aceste informaţii, eu doar le-am susţinut. N-aş fi făcut aceste informaţii. Eu m-am asigurat că zborurile vor opera. Nu este la latitudinea mea să provoc un scandal politic şi mediatic. Lucrez de 22 de ani în aviaţie şi nu am văzut zboruri întârziate la comandă politică. Jobul meu nu era să ies public, jobul meu era să îmi văd de operarea companiei, iar mai departe nu ştiu cum au ajuns publice informaţiile. L-aş ruga (pe Răzvan Cuc - n.r.) să vină la o abordare faţă în faţă cu mine, să se uite în ochii mei", a mai spus ea.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3133 / 4454
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...