ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MTI lansează în consultanţă publică statutul CNIR, pentru operaţionalizarea acesteia

29 Aprilie 2021   |   Agerpres

De asemenea, statutul cuprinde şi o anexă care reprezintă sigla CNIR.

 
 
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii propune aprobarea Statutului Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere pentru asigurarea funcţionării acesteia.
 
CNIR este dezvoltatorul de infrastructură de transport rutier de interes public, de natura autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale, variantelor ocolitoare, precum şi a altor elemente de infrastructură rutieră definite conform legii, care fac parte din strategiile naţionale sau din documentele strategice aprobate în acest sens, şi are drepturile, obligaţiile şi răspunderile ce îi revin în această calitate, potrivit reglementărilor interne şi actelor juridice internaţionale la care România este parte.
 
Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Statutului Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere SA, publicat joi în transparenţă decizională, Statutul este structurat în opt capitole, astfel: Capitolul I: Denumirea, forma juridică, sediul, durata; Capitolul II: Scopul şi obiectul de activitate; Capitolul III: Capitalul social. Acţiunile; Capitolul IV: Adunarea generală a Acţionarilor; Capitolul V: Consiliul de administraţie; Capitolul VI: Directorii; Capitolul VII: Gestiunea Companiei; capitolul VIII: Activitatea companiei; Capitolul IX: Asocierea, modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea şi litigiile Companiei; Capitolul X: Dispoziţii tranzitorii şi finale.
 
De asemenea, statutul cuprinde şi o anexă care reprezintă sigla CNIR.
 
"Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere SA, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 50/2021, a fost înfiinţată Compania Naţională de Investiţii Rutiere SA (CNIR) ca persoană juridică română, cu capital social iniţial integral de stat deţinut prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, având forma juridică de societate pe acţiuni. CNIR este dezvoltatorul de infrastructură de transport rutier de interes public, de natura autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale, variantelor ocolitoare, precum şi a altor elemente de infrastructură rutieră definite conform legii, care fac parte din strategiile naţionale sau din documentele strategice aprobate în acest sens, şi are drepturile, obligaţiile şi răspunderile ce îi revin în această calitate, potrivit reglementărilor interne şi actelor juridice internaţionale la care România este parte. Potrivit art. 62 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2016, cu modificările şi completările ulterioare, prin Hotărâre a Guvernului se aprobă Statutul Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere SA. Astfel, pentru asigurarea funcţionării CNIR SA este necesar a se aproba statutul societăţii, care este prevăzut în anexa la prezenta hotărâre", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.
 
Conform anexei la proiect, capitalul social iniţial al CNIR este în valoare de 50.000.000 lei şi este subscris şi integral vărsat în numerar de statul român, în calitate de acţionar unic, care îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Capitalul social al CNIR este divizat în 5.000.000 de acţiuni, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Noua companie se poate privatiza în condiţiile legii prin diminuarea participaţiei statului cu un procent de 15% din valoarea capitalului social iniţial, iar strategia de privatizare se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
 
Compania este administrată de un Consiliu de Administraţie format din şapte membri, persoane fizice sau juridice, cu experienţă în activitatea de administrare/management a/al unor întreprinderi publice profitabile sau a/al unor societăţilor comerciale profitabile din domeniul de activitate al întreprinderii publice. Cel puţin doi dintre membrii consiliului de administraţie trebuie să aibă studii economice sau juridice şi experienţă în domeniul economic, juridic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puţin 5 ani.
 
Nu pot fi selectaţi mai mult de doi membri din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii ori din cadrul altor autorităţi sau instituţii publice.
 
Mandatul administratorilor nu poate depăşi 4 ani, iar în cazul administratorilor care şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile acesta poate fi reînnoit.
 
CNIR se constituie pe o durată nelimitată, activitatea acesteia urmând să se desfăşoare de la data înmatriculării ei la oficiul registrul comerţului, se mai arată în document. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1798 / 4463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...