ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

SUMAL, operațional din 31 ianuarie; vor fi încărcate datele în sistem

12 Ianuarie 2021   |   AGERPRES

La finalul anului trecut, Tanczos Barna a declarat că Sistemul SUMAL va deveni principala armă a României în lupta cu tăierile ilegale de pădure, acesta fiind unul dintre cele mai complexe şi eficiente astfel de sisteme din lume.

 
 
Sistemul SUMAL va deveni funcţional la sfârşitul lunii, pe 31 ianuarie, a declarat, luni seara, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

"Vine SUMAL-ul, vine un program informativ la care s-a lucrat foarte mult anul trecut, care este în ultima etapă de testare şi de dezvoltare. Am fost săptămâna trecută, luni, acolo am început anul, practic, la STS, pentru a vedea stadiul dezvoltărilor. Astăzi am avut iarăşi câteva discuţii şi miercuri dimineaţa o să avem o nouă întâlnire cu domnul general, la STS, pentru a vedea stadiul în care se află programul. Faţă de acum 2-3 săptămâni veştile sunt bune. Funcţionalitatea sistemului a crescut foarte mult, se consolidează, este în testare zi de zi - se testează de către ocoalele private, de agenţii economici - şi la sfârşitul lunii, pe 31 ianuarie, sistemul este gata. Vor fi încărcate datele în sistem", a susţinut ministrul.


La finalul anului trecut, Tanczos Barna a declarat că Sistemul SUMAL va deveni principala armă a României în lupta cu tăierile ilegale de pădure, acesta fiind unul dintre cele mai complexe şi eficiente astfel de sisteme din lume.

"Ce va face acest sistem? Urmăreşte exploatarea masei lemnoase din pădure până la primul depozit începând de la actul de punere în valoare, cantitatea de masă lemnoasă, societatea care este autorizată să facă exploatarea, cine face încărcarea, cine face depozitarea. Deci, tot traseul. Asta este prima fază. După aceea, din primul depozit transportul cu mijloace de transport pe drum forestier sau drum judeţean naţional, european. Tot traseul este urmărit prin GPS. Acest transport este legat de provenienţa masei lemnoase, adică traseul până la prima procesare", a explicat luni seara Barna, la Antena 3.

Potrivit acestuia, prin acest sistem poate fi reclamată inclusiv găsirea unui camion cu lemne şi pot fi anunţate mijloacele de transport văzute de persoanele fizice, de organele de anchetă, iar pe drum se pot face verificări în timp real.

"Mai departe, merge până la prima procesare acest sistem. Adică vrem să împiedicăm să ajungă masa lemnoasă exploatată ilegal dintr-o zonă unde s-a filmat, de exemplu, o cantitate de masă lemnoasă să nu ajungă în procesare pentru că i se pierde urma şi noi trebuie să verificăm inclusiv în unităţile de primă procesare care este cantitatea de masă lemnoasă care ajunge acolo, în ce se transformă şi cum pleacă de acolo. Şi trebuie să existe corelaţie între cantităţile intrate, procesate, ieşite. Altfel, nu vom şti niciodată dacă cheresteaua care se transportă este sau nu este făcută dintr-o masă lemnoasă...", a mai spus ministrul Mediului.

Acesta a subliniat că acele cantităţi de masă lemnoasă trebuie declarate de "toţi operatorii care se duc în pădure să taie orice", de toţi operatorii care fac transport.

"Tot ce este găsit în afara declarării se confiscă împreună cu mijlocul de transport. Se confiscă masa lemnoasă, se confiscă mijlocul de transport şi se consideră faptă penală şi se transmite organului de cercetare", a adăugat Tanczos Barna.

Totodată, şeful de la Mediu a subliniat că a fost prevăzută în programul de guvernare înfiinţarea unui departament în interiorul actualelor organe de cercetare penală, unde procurorii vor fi specializaţi pe infracţiuni de mediu în general şi în special pe problema forestieră.

"Trebuie să îmbunătăţim şi capacitatea instituţională a organelor de anchetă. Tocmai de aceea am prevăzut în programul de guvernare înfiinţarea unui departament sau a unei entităţi în interiorul actualelor organe de cercetare penală, unde procurorii vor fi specializaţi pe anchete în domeniul mediului. Acest departament trebuie înfiinţat în cadrul actualelor instituţii. Spun cu tărie că este nevoie de oameni specializaţi", a subliniat Barna.

El a adăugat că, în momentul de faţă, există o înţelegere politică între PNL, USR şi UDMR pentru înfiinţarea acestor departamente în interiorul actualelor organe de cercetare penală, care vor fi susţinute prin formare profesională, vor fi susţinute cu buget, astfel încât ele să fie mult mai eficiente.

"Exact pe tema aceasta am avut săptămâna trecută o primă discuţie cu ministrul Justiţiei. Ministerul Justiţiei trebuie să spună exact care este instituţia în cadrul căreia trebuie înfiinţate aceste lucruri. Eu cred că este nevoie cel puţin în DIICOT şi în general în cadrul Procuraturii este nevoie de un organ de anchetă care ştie cum trebuie să găsească vinovaţii, practic, pentru asemenea fapte ilegale. În cadrul DIICOT cred că ar trebui, pentru că vorbim de criminalitate organizată. Deci, dacă vorbim de tăieri ilegale de zeci, de sute, de mii de metri cubi, acolo nu se poate face de un singur om. Nu este o căruţă de lemn, nu vorbim de 10 metri cubi, de 5 metri cubi. Dacă este o criminalitate organizată, acolo este nevoie de DIICOT şi întărirea capacităţii instituţionale", a mai spus ministrul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2188 / 4460
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...