ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RECHIZITORIU Black Cube: Cum s-a pus la cale spionarea lui Kovesi şi cum erau alese ţintele

16 Iulie 2020   |   MEDIAFAX

Dragomir a fost trimis în judecată, în dosarul Black Cube, pentru grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la sistem informatic, instigare la fals informatic, violarea secretului corespondenţei.

 
 
Procurorii DIICOT spun că Daniel Dragomir s-a considerat „investigat abuziv” în dosarul de corupţie început în anul 2015 (în care a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni cu executare, însă în prezent el a fugit din ţară) şi astfel şi-ar fi propus denigrarea fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care o considera responsabilă pentru  „distrugerea” carierei, prin arestarea sa.

Dragomir a fost trimis în judecată, în dosarul Black Cube, pentru grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la sistem informatic, instigare la fals informatic, violarea secretului corespondenţei.

Întrucât în primul trimestru al anului 2016 se discuta posibilitatea reînvestirii de către preşedintele României a lui Kovesi pentru un nou mandat, Dragomir a apreciat ca oportun momentul pentru declanşarea campaniei pentru a avea dublu rezultat: împiedicarea reînvestirii şi denigrarea ei, urmată, implicit, de cea a instituţiei pe care o conduce, pentru a plana suspiciuni în privinţa legalităţii  demersurilor în dosarele investigate de D.N.A., spune rechizitoriul obţinut de MEDIAFAX.


„Profitând astfel de relaţiile create în funcţia avută în cadrul SRI, prin intermediul numitului *** - cetăţean israelian, fost acţionar majoritar la S.C. ***  S.A., condamnat definitiv la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală într-un dosar instrumentat tot de către D.N.A. – inculpatul D.D.  a intrat în legătură cu inculpatul D.Z. , reprezentant al unei companii de investigaţii israeliene, cu numele de marcă „BlackCube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit”, arată sursa citată.

După negociere, a avut loc o a doua întâlnire cu aceştia, când Dragomir  ar fi plătit în numerar un avans de aproximativ 150.000 EUR, stabilindu-se ca operaţiunea să se desfăşoare de urgenţă, având în vedere iminenta decizie pe care administraţia prezidenţială urma să o ia, în ceea ce priveşte reînvestirea fostei şefe a D.N.A.

Mobilul întregii activităţi infracţionale ce constituia obiectul operaţiunii „Tornado” a constat în încercarea de a găsi activităţi de „corupţie” sau orice alte date compromiţătoare privind procurorul-şef din aceea perioadă, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv date privind apropiaţi ai acestuia. 

Cum erau alese ţintele de la care puteau fi obţinute detalii sensibile despre Kovesi

Au fost apreciate ca prezentând interes persoane din familia şi anturajul apropiat al şefei DNA, persoane care după caz, de-a lungul timpului, au lucrat şi au fost implicate direct în activitatea concretă a DNA ori îşi desfăşoară activitatea şi în prezent, persoane care au fost cercetate şi au avut anumite calităţi procesuale în cadrul anumitor dosare penale instrumentate de către DNA, etc. 

În acest sens au fost întocmite multiple fişe cu numele şi fotografia persoanei, relaţia cu ţinta (relaţie de rudenie, de prietenie, de serviciu etc.), date profesionale (parcursul profesional, activităţi conexe), date personale (data naşterii, membri ai familiei, date de contact, adresa de domiciliu/resedinţa), informaţii diverse obţinute din surse deschise (comentarii jurnalistice cu privire la activitatea profesională sau la pretinse legături suspecte, ocupatia actuala şi domeniile de interes ale persoanei, declaraţii de avere etc.), inventarul  surselor datelor cuprinse în profile. 

Unele date ar fi fost furnizate chiar de Daniel Dragomir.

„Obţinerea unor date şi informaţii sensibile, într-un timp foarte scurt nu s-ar fi putut produce decât urmare a punerii în practică inclusiv a metodelor şi mijloacelor specifice de tehnică intruzivă pentru procurarea urgentă a acestor date sensibile, relevante, cu potenţial denigrator, mijloace infracţionale ce completau de altfel, în mod obişnuit, obiectul activităţilor investigativ – operative ale firmei de investigaţie israeliene, aspecte confirmate de altfel încă din faza de debut a operaţiunii”.

Cum s-a acţionat:

- activităţi de „scam” constând în pretinderea unor anumite identităţii şi funcţii (jurnalişti, potenţiali clienţi, membri ai mediului academic etc.) sau simularea unor interese (eventuali angajatori, investitori ş.a.), spre a atrage subiecţii la discuţii, a le câştiga încrederea şi loialitatea şi a-i putea manipula ulterior;

- activităţi de  „phishing”, constând în crearea unor pagini web false şi determinarea subiecţilor să introducă în câmpurile dedicate credenţialele conturilor de poştă electronică;

- activităţi din sfera „black hacking”, constând în accesarea ilegală a unor sisteme informatice (segmentul destinat folosirii unui anume cont de poştă electronică) şi transferarea fără drept de date, pentru folosirea ulterioară în scopuri reprehensibile.

Procurorii continuă, însă, cercetările şi după ce Daniel Dragomir a fost trimis în judecată. Potrivit rechizitoriului, anchetatorii au disjuns cercetările cu privire la beneficiarii operaţiunii de spionare a fostei şefe DNA, rămaşi încă neidentificaţi.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2529 / 4516
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...