- 1. Gabriel Albu iese din asocierea cu Ovidiu Budușan după 12 ani de colaborare. Albu Legal, un nou jucător puternic în practica de ”business crime” (88265)
- 2. Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ (85362)
- 3. Ce firme de avocați a selectat Ministerul Finanțelor pentru participarea la proiectul ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de 2.200 lei (81011)
- 4. 2021 Tax Controversy Leaders | Cei mai buni avocați români specializați în controverse fiscale, evidențiați de ITR (World Tax) (76505)
- 5. Cine sunt campionii pieței locale, evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2020 | Cei mai buni profesioniști în copyright, brevete și mărci industriale: ZRVP și Simion & Baciu au cele mai multe recomandări, Mușat & Asociații și NNDKP, pe podium (61767)
- 6. 11 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2020 (60005)
- 7. Duncea, Ștefănescu & Asociații câștigă definitiv un litigiu de referință în materia obligațiilor fiscale privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje (55636)
- 8. 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice (52178)
- 9. Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2021. Țuca Zbârcea & Asociații, lider pe segmentele analizate, o buna expunere pentru Mușat, Simion & Baciu sau ZRVP (51790)
- 10. Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare (50958)

Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile ...Avocatul intervievat de BizLawyer a explicat că proiectele de finanțare de mari dimensiuni sunt, în ... INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut ...BizLawyer i-a intervievat pe Daniel Badea, Managing Partner al biroului din București, și Sabina Crângașu ... Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului ...Biroul CMS din București fusese nominalizat pentru acest titlu alături de patru firme locale independente ... De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”![]() Liana Ștefana Bonca se află în etapă în care încă își conturează drumul pe care îl va urma după finalizarea studiilor de licență. Tânăra a avut șansa de a explora lumea avocaturii prin două stagii de practică, ocazie care i-a permis să descopere atmosfera dintr-o firmă de profil. „Aici, lucrul în echipă este nu doar apreciat, ci considerat esențial, iar viața de avocat se dovedește a fi o călătorie plină de dinamism și perfecționare. Fiecare zi este o oportunitate de autodepășire și învățare, într-un mediu prietenos unde colaborarea generează rezultate remarcabile”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer. De altfel, o atrage avocatura, pasiunea de a dezbate, de a construi raționamente juridice și de a găsi argumente fiind motive pentru care s-ar putea îndrepta către acest domeniu. În același timp, simte că s-ar putea regăsi și în profesia de judecător, putând avea un impact asupra comunității și contribuind la binele comun. Ștefania Enache
|
CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
|

Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Activitatea firmelor Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), Filip & Company și Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP) a fost apreciată anul acesta de Global Arbitration Review, care le-a inclus în topul GAR 100 (ediția 2025), al celor mai bune firme de avocatură, la nivel global, implicate în arbitraje internaționale.

Cum văd analiștii Mergermarket piața de M&A și activitatea firmelor de avocați în prima parte a anului - League Tables of Legal Advisors (Q1 2025) | Fuziunile și achizițiile la nivel global au ajuns la 827,3 mld. USD în primul trimestru, dar numărul tranzacțiilor a scăzut la minimul ultimelor două decenii. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr, pe podium în Europa Centrală și de Est
În ciuda volatilității piețelor cauzate de poziția agresivă a președintelui american Donald Trump în ceea ce privește tarifele vamale, volumul global al fuziunilor și achizițiilor a crescut în primul trimestru al anului 2025, datorită unei reveniri a activității în Europa și Asia-Pacific.

Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
Piața muncii este puternic influențată de cascada de schimbări din ultima perioadă, schimbări care au avut un impact semnificativ asupra politicilor de personal de la nivelul firmelor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |

Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Legal Ground, un birou de avocatură de tip boutique, specializat în Banking, Finance și M&A, înființat anul trecut de avocați cu o bogată experiență dobândită în cadrul uneia dintre cele mai puternice firme locale de avocați, a asistat recent un proiect rar întâlnit în România: o investiție în obligațiuni tokenizate, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain.

EXCLUSIV | Avocații Clifford Chance Badea coordonează de la București tranzacții globale de securitizări de peste 2,8 miliarde de lire sterline | De vorbă cu Adam Craig (Partener, Clifford Chance Londra), Radu Ropotă (Partener, București) și Dorin Giurgi (Senior Associate, București) despre modul în care acționează echipa în proiectele de mare anvergură și tranzacțiile reprezentative din acest segment
În ultimii ani, Clifford Chance Badea și-a consolidat poziția în cadrul rețelei globale Clifford Chance, avocații din București asumându-și rolul de coordonare a unor proiecte transfrontaliere complexe și inovatoare, care au implicat echipe ample de avocați din mai multe birouri, într-unul dintre cele mai complexe domenii de finanțare – operațiunile de securitizare.

BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Corina Roman a intrat anul trecut, în luna august, în galeria partenerilor firmei BACIU PARTNERS.

Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Patru firme din avocatura locală sunt poziționate pe primul palier al performanței pentru pentru practica în domeniul mărcilor industriale, în ediția 2025 a IP Stars / Managing Intellectual Property (MIP), unul dintre cele mai importante ghiduri juridice din sfera proprietății intelectuale.

CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
CMS anunță promovarea a șapte avocați în cadrul biroului din România, în echipele de Energy, Banking & Finance și Corporate M&A.

“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
Implementarea sistemului REGES-ONLINE pentru evidența angajaților reprezintă un moment cheie în domeniul relațiilor de muncă, adoptarea HG 295/2025 fiind una dintre cele mai importante noutăți legislative din acest sector.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Markus Piuk, partener Schoenherr: „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Este o piață deosebit de competitivă, matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”

Markus Piuk, unul dintre cei mai experimentați avocați de fuziuni și achiziții din regiune, face parte din echipa Schoenherr din anul 1998, moment în care și-a început stagiatura în profesie.Astăzi are statut de equity partner în structura Schoenherr la nivel internațional, împărțindu-și activitatea între birourile din Viena și București ale firmei.Cunoaște foarte bine realitățile din țara noastră, mare parte din viața sa derulându-se în România.Se implică în tranzacții complexe, de cele mai multe ori multi-jurisdicționale, având un rol marcant în dezvoltarea firmei de avocatură Schoenherr

Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei

Miruna Suciu și Luminița Popa, avocatele care au fondat Suciu Popa în februarie 2016, după ce s-au desprins din casa de avocați Mușat & Asociații unde aveau poziția de partener, au decis să pornească pe drumuri diferite după un parcurs de 8 ani în care au reușit să impună firma pe piața locală a serviciilor avocațiale
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC

VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
.jpg)
Clauza compromisorie este acea prevedere contractuală prin care părțile aleg să soluționeze disputele pe calea arbitrajului
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Exim Banca Romaneasca joins the InvestEU Ukraine Export Credit Guarantee Facility
Clifford Chance Badea advised the banks in connection with Banca Transilvania’s record RON 1.5 billion issue, its first sustainable bonds issue denominated in RON
Kinstellar, with Noerr as lead counsel, advises STRABAG on the Romanian, Croatian, Czech, and Montenegrin law aspects of its acquisition of WTE Wassertechnik
Romania fine tunes procedure on treating allegedly privileged communication during dawn raids
Dentons advises two Turkish renewables investors on the acquisition of solar parks in Romania
Țuca Zbârcea & Asociații Wins Major Litigation for Silcotub Regarding Recalculation of Electricity Price under Emergency Ordinance No. 27 ̸ 2022
Kinstellar advises Special Flanges on the acquisition of Romanian industrial manufacturer Vilmar SA
CMS | Romania passes amendments to grid connection rules
Duțescu & Partners and Legal70, strategic alliance for international business growth across Romania, Spain, the UAE and beyond
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...