ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Mitel & Asociații specializați în Dreptul Muncii lucrează în cinci proiecte care implică restructurarea activității clienților, unul dintre aceștia fiind prezent în peste 10 jurisdicții | Madălina Paisa, Partener: În general, strategia și coordonarea generală a proiectelor de restructurare sunt realizate de avocații noștri

11 Octombrie 2019   |   Ștefania Enache

Firma Mitel & Asociații are în prezent cinci avocați implicați în proiecte de Dreptul muncii, această arie de practică fiind coordonată de Mădălina Paisa, Partener și Cristina Dan, Managing Associate. Toți avocații din echipa de Dreptul muncii au o vastă experiență în domeniu și sunt în contact permanent cu noutățile legislative și jurisprudențiale din această arie.

 
 
Angajatorii sunt tot mai atenți la posibilitățile de creștere a randamentului resurselor umane. În acest context, firmele au  dorit, pe de-o parte implementarea unor proiecte de restructurare și reorganizare internă a activității, astfel încât să poată fi obținute rezultate sporite cu un număr redus de salariați, iar pe de altă parte au asigurat accesul salariaților la programe de formare profesională și specializare, astfel încât randamentul fiecărei persoane să fie maximizat.

Pe acest fond, mandatele pe care echipa Mitel & Asociații le-a primit în perioada post-criză în domeniul Dreptului muncii și al gestionării resurselor umane au fost deosebit de variate, având în vedere spectrul larg al industriilor în care activează clienții firmei de avocatură.


„Merită amintite proiectele de restructurare a unor întreprinderi cu număr mediu și mare de salariați, concedierile individuale și colective desfășurate în majoritatea ariilor de industrie, implementarea de soluții creative care să corespundă schimbărilor legislative abrupte cu care s-a confruntat acest domeniu, asistarea clienților în cadrul negocierilor colective de muncă purtate cu sindicatele ori reprezentanții salariaților, asistarea clienților în cadrul proiectelor de transfer al salariaților (fie că acest transfer s-a efectuat ca urmare a unei reorganizări a persoanelor juridice ori ca parte a unui transfer de active), detașarea transnațională a salariaților, cetățeni UE sau non-UE, în cadrul prestării de servicii între societăți din același grup, asistarea clienților pentru implementarea unor programe de muncă flexibile și construirea de soluții juridice de flexibilizare a muncii”, a declarat pentru BizLawyer Mădălina Paisa, Partener Mitel & Asociații.


Cum lucrează echipa în proiectele de Dreptul muncii

Avocatul precizează faptul că încetarea relațiilor de muncă este una dintre cele mai vaste arii de practică din Dreptul muncii. Anul acesta, majoritatea clienților Mitel & Asociații au solicitat asistență în această problemă, atât în ceea ce privește pozițiile de top și middle management, cât și în ceea ce privește salariații fără poziți de conducere.

„În fiecare dintre cazuri, avocații noștri realizează o analiză preliminară a cazului, stabilesc scenariile de lucru și oferă recomandări pentru fiecare dintre aceste scenarii. Odată aleasă strategia optimă fiecărui caz, avocații noștri redactează documentele necesare și acordă asistență clientului pentru implementarea soluției alese. Spre exemplu, în cazul unei încetări amiabile a contractului de muncă, avocații noștri redactează documentele de încetare și poartă negocieri cu salariatul pentru obținerea acordului acestuia cu privire la încetarea relațiilor de muncă. În cazul concedierilor disciplinare, avocații noștri analizează informațiile puse la dispoziție de client, redactează documentele necesare cercetării disciplinare prealabile și asigură asistență și suport pe parcursul cercetării disciplinare și la emiterea deciziei de sancționare. În cazul în care deciziile de concediere sunt contestate în instanță de către salariați, avocații noștri specializați în litigii de muncă acordă asistență pe întreg parcursul litigiului”, explică Mădălina Paisa.

De asemenea, foarte mulți dintre clienții firmei de avocatură au solicitat asistență pentru a alinia documentele HR utilizate în cadrul firmelor lor la cerințele impuse prin GDPR și legislația internă emisă în aplicarea GDPR.

„În aceste cazuri societatea noastră a acordat asistență prin intermediul unor echipe mixte formate din avocați cu specializare atât în Dreptul muncii, cât și în materia protecției datelor cu caracter personal, fapt ce a dus la identificarea unor soluții flexibile și rapide pentru adaptarea documentelor HR”, subliniază Partenerul Mitel & Asociații.

Atunci când o companie dorește restructurarea activității, principalele solicitări pe care le adresează consultanților juridici vizează analiza situației de fapt din firmă, întocmirea unor planuri etapizate pe care departamentul lor HR să le poată urma, asistența în pregătirea documentelor suport și în urmărirea procedurii de restructurare.

“Stabilirea strategiei de urmat și implementarea unor astfel de proiecte se face în colaborare directă cu departamentul HR și, acolo unde există, cu departamentul juridic al clientului. Primul pas în cazul restructurării unei companii este stabilirea dimensiunii proiectului de restructurare și a cauzelor care au dus la necesitatea unui astfel de proiect. Pe baza acestor informații se face o analiză a situației de fapt, a soluțiilor disponibile și a procedurii de urmat și se stabilește planul restructurării. Totodată se stabilesc și eventualele restricții de care clientul trebuie să țină cont. Asistența pe care avocații noștri o acordă include, de asemenea, consultările și discuțiile cu reprezentanții salariaților, suport pentru identificarea eventualelor aspecte particulare ori limitări în aplicarea planului de restructurare, redactarea documentelor HR necesare implementării planului de restructurare, negocieri individuale cu salariații, asistență și reprezentare în fața autorităților publice, redactarea și comunicarea deciziilor de concediere”, arată Mădălina Paisa.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Proiecte în lucru

Firma Mitel și Asociații lucrează la cinci proiecte care implică restructurarea activității clienților casei de avocatură. Dintre aceste proiecte, volumul cel mai mare de muncă l-a presupus restructurarea activității unei societati ce are peste 200 de salariați. În acest proiect s-a impus regândirea întregii structuri interne pentru a satisface cerințelor pieței pe care societatea activează. Dificultățile întâmpinate pentru implementarea proiectului au venit din amploarea modificărilor aduse schemei de personal și reamenajarea structurii de subordonare ierarhică.

“În prezent asistăm un client cu prezență în peste 10 jurisdicții. Proiectul parcurge un plan de reorganizare și redimensionare a activității firmei în cauză în România. Asistența acordată de avocații noștri a constat în pregătirea tuturor documentelor corporate necesare reorganizării și a documentelor HR pentru restructurarea și redimensionarea structurii de personal”, completează expertul Mitel & Asociații.

Avocatul menționează că marea majoritate a proiectelor de restructurare nu a evoluat în situații litigioase. Iar în cazurile în care s-a ajuns totuși în instanță, soluțiile au fost în procent covârșitor în favoarea clienților Mitel & Asociații.

“Atunci când documentele care au stat la baza restructurării au fost pregătite de către avocații noștri, instanța a decis în favoarea angajatorului, reținând dreptul acestuia de a se reorganiza și de a-și restructura activitatea pe considerente de economice și de oportunitate”, punctează Mădălina Paisa.

Tot pe zona de dreptul muncii, firma de avocatură a asistat și reprezentat clienții în relația acestora cu autoritățile de reglementare a relațiilor de muncă, inclusiv în ceea ce privește detașarea și includerea în muncă a străinilor, în negocierile sindicale, în domeniul securității și sănătății în muncă.

De asemenea, Mitel & Asociații a consiliat și consiliază clienți care au necesitat concedierea unui membru al organelor de conducere. În majoritatea cazurilor, relațiile de muncă au încetat prin negocierea unui pachet compensator, eventual dublat de o perioadă de neconcurență, precum și de negocierea unor clauze de confidențialitate. Motivele pentru care s-a dorit încetarea relațiilor de munca sunt de cele mai multe ori legate de neîndeplinirea de către salariat a indicatorilor de performanță impuși de către societate. Pachetele compensatorii variază destul de mult, în funcție de poziția persoanei concediate și circumstanțele în care intervine concedierea, situându-se de regulă între 3 și 12 luni de salariu.

“Atunci când clienții au în structura internă un departament juridic sau colaborează cu in-house lawyers, proiectul de restructurare este construit în comun cu aceștia. În general, strategia și coordonarea generală a proiectului de restructurare sunt realizate de avocații noștri, care redactează documentația legală aferentă, iar implementarea proiectului și semnarea documentelor se efectuează intern”, mai spune avocatul.

Echipa Mitel & Asociații


Firma Mitel & Asociații are în prezent cinci avocați implicați în proiecte de Dreptul muncii, această arie de practică fiind coordonată de Mădălina Paisa, Partener și Cristina Dan, Managing Associate. Toți avocații din echipa de Dreptul muncii au o vastă experiență în domeniu și sunt în contact permanent cu noutățile legislative și jurisprudențiale din această arie.

Mitel & Asociații acordă asistență juridică pe probleme de Dreptul muncii atât unor societăți de dimensiuni mari, cât și societăților medii și mici. Necesitățile acestor clienți sunt diferite, prin raportare atât la dimensiunea afacerii cât și la industria din care fac parte, iar firma de avocatură asigură soluții eficiente adaptate fiecărui client.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 90 / 5205
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ce firme de avocați au lucrat în cele mai mari tranzacții din 2019 | Reff & Asociații și Wolf Theiss au asistat cele mai multe fuziuni și achiziții din Top 10. Echipele care au gestionat juridic fiecare proiect
Dentons își întărește practica de Banking & Finance la nivel regional
Noerr își întărește echipa corporate ̸ M&A, real estate și litigii. Iulian Sorescu devine Partener
RIL. Hotărârea ICCJ 1 ̸2020 | AVRAM LAW a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului în vederea soluționării chestiunii privind poprirea asupra conturilor instituțiilor publice
Cum lucrează și ce mandate primește echipa axată pe Fiscalitate ̸Taxe de la Țuca Zbârcea & Asociații. Alianța cu Andersen Global oferă acces la know-how și competențe globale, dar și la proiecte transfrontaliere și clienți internaționali
Anda Todor, fost coordonator al biroului Dentons, se alătură firmei Istocescu & Vintilă ca Managing Partner. Todor, Istocescu & Vintilă – TIV Legal vrea să imprime o nouă tendință pe piața locală de avocatură
Mitel & Asociații a asistat fondul ACCESSION II în vânzarea companiilor Lipomin SA şi Carpatina SA. Ce avocați a avut Prodal 94, firma lui Jabbar Kanani, în această achiziție
Din vorbă-n vorbă cu Lavinia Aftodor, Senior Legal Counsel la BCR, singurul In-House Counsel desemnat Rising Star în România de către Euromoney. “Munca de in-house lawyer nu este rutinantă, sarea și piperul sunt prezente zi de zi. E o plăcere să îmi regăsesc vechi colegi de breaslă, din case de avocatură de prestigiu, cu care să fac echipă în cadrul unui proiect complex”
Cum lucrează avocații de IP de la bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ. Activitatea intensă în 2019, cu numeroase elemente de inovație, prin soluții aplicate pentru protecția drepturilor clienților. Anul acesta va fi extinsă interconectarea domeniului IP cu domeniile TMT
act | Botezatu Estrade Partners face o primă rundă de promovări și recrutare sub noul brand. Mihaela Poșircă devine partener, alți avocați fac un pas înainte în carieră
CJUE: Confiscarea sumelor nedeclarate la frontiera României este contrară dreptului UE. Țuca Zbârcea & Asociații a sesizat Curtea europeană
Filip & Company a asistat BT Leasing în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni de 40 de milioane euro
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...