ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații TZA specializați în Drept bancar spun că din a doua jumătate a anului au revenit mandatele tradiţionale în Banking & Finance. Gabriela Anton, Partener: Trendul din ultimele luni ne-a depășit așteptările. Acum lucrăm în paralel la un număr mai mare de mandate de acest tip, peste nivelul anului trecut

23 Octombrie 2020   |   Ștefania Enache

Tranzacţiile de finanţare în care echipa TZA a asistat în acest an au fost preponderent finanţări noi, new money, şi mai puţin restructurări/refinanţări.

Gabriela Anton, Partener al Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
Pentru toată lumea avocaturii, 2020 a fost un an „special”. Modul de lucru al echipelor s-a schimbat profund, la fel și proiectele abordate. Țuca Zbârcea & Asociații a avut marele avantaj al unei infrastructuri deja existente, care le-a permis profesioniștilor accesul de la distanţă la toate resursele necesare activității lor, astfel încât trecerea de la birou şi întâlniri fizice la work from home şi virtual meetings s-a făcut fără probleme.

Gabriela Anton, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații (TZA) explică faptul că, în perioada stării de urgenţă, avocații din cadrul practicii de Banking & Finance, asemeni tuturor consultanților din cadrul firmei, au acordat o atenţie deosebită informării prompte a clienţilor cu privire la măsurile introduse de Guvernul României cu impact asupra contractelor de finanţare, deopotrivă din perspectiva facilităţilor de amânare la plată, dar și din cea care viza accesul la finanţări noi. „De altfel, acest tip de consultanţă a marcat cel de-al doilea trimestru al anului. Totuși, în această perioadă au continuat şi proiectele „uzuale” de finanţare, precum și tranzacţiile cu portofolii de credite neperformante (NPL), cu observația însă că durata de implementare şi negociere a acestora a fost mai lentă decât în mod normal. Începând cu a doua jumătate a anului, am constatat că au revenit mandatele tradiţionale în Banking & Finance, astfel încât în prezent activitatea departamentului nostru este una intensă, cu mandate diversificate, ce acoperă tot spectrul de acțiuni din zona de regulatory şi general banking, cât şi finanţări noi sindicalizate”, detaliază Gabriela Anton.


Analiza activității din ultimele luni mai arată faptul că, în această perioadă, avocații au primit mai multe solicitări din partea unor clienţi care doresc să acţioneze în zona de fintech, în special consultanță privind moneda electronică şi serviciile de plată. Acesta este un domeniu efervescent, dar şi provocator ţinând cont de costurile tehnologice angrenate, astfel încât multe astfel de proiecte sunt încă în zona de business plan.




În plus, firma de avocatură a avut în lucru mai multe proiecte de finanţare, atât finanţări noi, cât şi extinderi ale unor finanţări existente, prin acordarea de împrumuturi suplimentare. Majoritatea acestor finanţări au fost new money. „Deşi în prima jumătate a anului tranzacţiile s-au situat sub nivelul lui 2019, trendul din ultimele luni ne-a depășit așteptările, astfel încât, în prezent, lucrăm în paralel la un număr mai mare de mandate de acest tip, peste nivelul anului trecut. Tranzacţiile de finanţare în care am asistat în acest an au fost preponderent finanţări noi, new money, şi mai puţin restructurări/refinanţări. De altfel, activitatea echipei a fost destul de echilibrată, având proiecte diversificate atât din zona de tranzacţii de finanţare cât şi din sfera de regulatory şi servicii financiare. În domeniul hotelier avem în derulare un proiect de tip project finance, prin care un sindicat de bănci finanţează construcţia unui hotel, parte a unui important lanţ hotelier. De asemenea, am finalizat de curând negocierea a două contracte de tip sale and lease back în valoare de peste 7,5 milioane euro cu privire la două clinici medicale”, detaliază Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

Chiar dacă s-a lucrat sub presiune, situațiile litigioase au fost evitate, avocații fiind de părere că atât băncile, cât şi clienţii au dat dovadă de mai multă maturitate în această perioadă, astfel încât tensiunile nu au fost atât de acute. În mod evident, toate părţile implicate au fost motivate de dorinţa de a găsi o soluţie pentru depăşirea acestei perioade de criză fără a afecta iremediabil relaţia de finanţare.

În mod tradițional, firma de avocatură este deosebit de activă în domeniul tranzacţiilor NPL, având privilegiul de a asista în cele mai importante proiecte derulate în această regiune. „După o perioadă extrem de intensă pe fondul crizei financiare din 2008/2009, în ultimii ani nivelul de lucru s-a menținut relativ constant, cu o pondere mai mare a proiectelor gestionate de echipa noastră la nivel regional (Grecia, Serbia, Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina). În prezent avem un derulare un proiect important, care însă este confidenţial, negocierile dintre părţi fiind încă în desfăşurare”, spune Gabriela Anton.

Avocatul mai amintește faptul că Țuca Zbârcea & Asociații se implică în mod frecvent în proiecte cu componentă multijurisdicțională. „De regulă în astfel de tranzacții serviciile noastre vizează conformitatea contractului de finanţare şi a pachetului de garanţii cu legea română. Colaborăm foarte bine cu mai multe firme de avocatură străine din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii ș.a.m.d. De asemenea, acţionăm ca lead counsel pentru mai multe tranzacţii în Europa de Sud-Est, preponderent în tranzacţiile de NPLs din țări precum Muntenegru, Serbia, Bosnia şi Herţegovina. O tranzacţie importantă multijurisdicțională recentă a vizat grupul Amethyst, unul dintre cei mai mari operatori în domeniul radioterapiei, în care am asistat atât cu privire la restructurarea unui împrumut de tip mezanin, cât şi de atragere a fondului de investiţii The Rohatyn Group pentru a finanţa expansiunea grupului şi deschiderea de noi clinici. Tranzacţia a acoperit mai multe jurisdicţii, printre care România, Olanda, Franţa, Austria, Polonia, Italia, Cipru, firma noastră coordonând întregul proiect în calitate de lead counsel pentru grupul Amethyst”, susține Gabriela Anton.

Referindu-se la cele mai importante proiecte în derulare ca ordin de mărime, dar şi complexitate şi volum de muncă, Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații indică finanţările şi tranzacţiile NPL. În zona finanţărilor, avocații asistă în prezent cu privire la o facilitate sindicalizată, consorţiul de bănci implicând bănci din jurisdicţii diferite, inclusiv din România, în contextul în care grupul finanţat activează în mai multe jurisdicţii europene şi are o prezenţă puternică pe piaţa din România.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Task force pentru nevoile clienților

Principala preocupare a avocaților a fost aceea de a se afla aproape de clienții firmei. Ei au abordat o atitudine care le-a permis să fie proactivi, astfel încât partenerii Țuca Zbârcea & Asociații să afle imediat informațiile legate de măsurile de sprijin la care pot avea acces.

„Firma a creat o echipă dedicată, un task force COVID-19, la care a contribuit şi departamentul de banking. Am primit solicitări din partea clienților pentru a le acorda sprijinul în discuţiile cu băncile pe marginea contractelor existente şi am lucrat intens în zona moratoriilor pentru clienţii afectaţi de pandemie, pornind şi de la Instrucţiunile emise de Autoritatea Bancară Europeană privind condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru ca un astfel de moratoriu să nu fie calificat drept o măsură de restructurare. Ca un aspect particular, am constatat că, în ultima perioadă, au crescut solicitările din zona de reglementare, în special cele care vizează verificarea conformității cu măsurile privind combaterea spălării banilor, ţinând cont şi de faptul că, recent, România a implementat directiva AML 5”, menționează Gabriela Anton.

Echipa de Banking & Finance

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații include avocați cu experiență de peste 20 ani în asistența oferită în principal băncilor comerciale naţionale şi internaţionale, băncilor de investiţii, băncilor de dezvoltare, societăţilor de leasing, societăţilor de asigurare, aranjorilor şi altor instituţii financiare.

De asemenea, echipa firmei asistă și creditorii - companii private în relația cu finanțatorii.
Departamentul include 11 avocați, fiind coordonat de Ștefan Damian (Deputy Managing Partner), Mihai Dudoiu (Partner) și Gabriela Anton (Partner). De asemenea, clienții firmei beneficiază și de expertiza lui Cătălin Băiculescu (Partener), avocat cu experiență de 22 ani în ceea ce priveşte operaţiunile din domeniul financiar-bancar şi al asigurărilor (tranzacţii financiare, finanţări de proiecte şi refinanţări, restructurări, leasing etc).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1122 / 1713
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...