ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații de Real Estate de la ZRP au pe masa de lucru proiecte de investiții în agricultură, locuințe și birouri. Alina Güler, Senior Associate: Avem clienți care studiază potențialul terenurilor logistice, în timp ce alții urmăresc achiziția de spații industriale de producție

15 Mai 2019   |   Ștefania Enache

Departamentul Real Estate din cadrul ZRP numără în prezent cinci avocați care își desfășoară activitatea sub coordonarea Ancăi Danilescu, partener senior.

Alina Güler, Senior Associate - Zamfirescu Racoti & Partners

 
 
Piața de Real Estate a cunoscut în ultimii ani o continuă tendință pozitivă, fapt reflectat și în munca avocaților axați pe Dreptul imobiliar.Activitatea în această arie de practică se caracterizează printr-o diversificare a proiectelor, dar și prin atragerea de clienți noi din rândul celor interesați să investească în acest segment.“În 2018 am asistat clienți care fie au finalizat proiecte de achiziție de clădiri de birouri, proiecte începute în anul 2017, fie au finalizat lucrările de construire a unor clădiri de birouri. Un alt segment important din portofoliu îl reprezintă clienții cu activități agricole, care urmăresc extinderea prin achiziții de terenuri și/sau ferme vegetale. Avem o serie de clienți care studiază potențialul terenurilor logistice, în timp ce alți clienți urmăresc achiziția de spații industriale de producție.Toate proiectele au fost fie finanțate în perioada achiziției sau a dezvoltării, fie sunt în proces de refinanțare”, declară Alina Güler, Senior Associate în cadrul Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP).


Echipa ZRP a asistat, în ultima perioadă, o serie de clienți strategici care se orientează în prezent către segmentul de dezvoltare rezidențială și care și-au manifestat deja intenția de achiziție a unor terenuri în vederea dezvoltării de locuințe. De asemenea, proiectele de achiziție a unor ferme agricole sunt în plină derulare și avocații speră să se finalizeze până la sfârșitul acestui an.

”În continuare, problemele cele mai importante sunt aspectele care țin de dobândirea proprietății asupra terenului și, în multe situații, de aspectele urbanistice, care influențează hotărâtor atât natura proiectului, cât și volumul potențial de dezvoltare, de procesul de autorizare, în situația în care sunt achiziționate proiecte în curs ori ale căror lucrări au fost finalizate. Pentru investițiile ajunse deja în stadiul de operare, datele esențiale sunt legate de rata de profit a investiției, ținând cont de încasările din chirii și costurile de întreținere și operare. În cazul investițiilor în agricultură, rata de profit este de asemenea esențială, dacă nu vorbim de simple achiziții de terenuri, ci de afaceri agricole. În toate cazurile, clienții acordă atenție sporită timpului necesar recuperării investiției. Băncile s-au arătat în continuare deschise finanțărilor de achiziții, de dezvoltare, și de refinanțare. Garanțiile reale sunt principalele garanții solicitate și în subsidiar sunt solicitate și garanții personale emise de persoanele fizice, acționari ai grupului de investitori”, precizează Alina Güler.

Expertul ZRP atrage atenția că stabilitatea politică și stabilitatea financiară sunt factorii care influențează dezvoltarea mediului de afaceri în general și piața de real estate în special. ”Posibilitățile reduse de finanțare a achiziției de locuințe de către consumatorul român vor fi o piedică reală în dezvoltarea proiectelor de tip rezidențial, iar acest aspect este deja vizibil prin abandonarea de către anumiți investitori a unor proiecte începute în trecut și nefinalizate. Factorii specifici ar fi lipsa unui cadastru general finalizat și prelungirea acestei operațiuni sine die, care influențează în mod hotaărâtor nu numai dezvoltarea proiectelor din intravilan, ci și finalizarea tranzacțiilor. De asemenea, lipsa cadastrului general afectează posibilitatea operării terenurilor agricole în mod comasat și practicarea unei agriculturi moderne. Dezvoltarea agriculturii este determinată în mod hotărâtor și de refacerea infrastructurii de irigații, abandonată în perioada post-comunistă. Toate aceste aspecte sunt analizate de potențialii clienți noi și acționează în multe cazuri drept factori descurajatori pentru inițierea unor noi tranzacții. Clienții care continuă sunt cei care au o bună înțelegere a mediului de afaceri din România și care își adaptează strategia de achiziție și dezvoltare în mod corespunzător”, susține avocatul.

Jucătorii care aleg să dezvolte proiecte în acest domeniu acționează atât prin alocarea de fonduri proprii, cât și prin atragerea de finanțare, proporția putând varia în jur de 70/30 % fonduri de acționar/fonduri atrase din credite bancare. “După cum este și firesc, băncile nu (mai) au apetit de expunere la finanțarea integrală a achiziției sau a dezvoltării de proiecte. Finanțarea unui proiect poate fi blocată în continuare de situația incertă a terenului, sau de vicii semnalate în procedura de autorizare. Am asistat și asistăm în continuare clienți preocupați de achiziții de terenuri în vederea dezvoltării unor proiecte de tip rezidențial și clădiri de birouri, și clienți care au achiziționat clădiri de birouri în stare de operare, ele fiind majoritare în ponderea tranzacțiilor de real estate. De asemenea, oferim consultanță la achiziția de afaceri agricole si asistăm în mod curent clienți în activitatea de arendare și închirieri de birouri”, explică avocatul.







Segmentul legat de agricultură este în continuare în plină ascensiune

Segmentul de real estate este unul extrem de vast, din acest motiv este greu de realizat un portret al investitorului care alege să dezvolte proiecte în acest domeniu. Alina Güler subliniază că anul acesta segmentul legat de agricultură este în continuare în plină ascensiune. “Vom ajunge în faza de closing la jumătatea anului. Derulăm proiecte de achiziții de terenuri noi, în fază incipientă, pe care sperăm să le finalizăm până la sfârșitul acestui an”, mai spune avocatul.

Datele din piață indică faptul că, în prezent, cu greu se mai poate discuta despre clientul de real estate drept colector de bunuri imobile în vederea acumulării unor posibile valori viitoare, deși nici acest profil de investitori nu a dispărut din mediul de real estate și poate fi considerat un profil important pentru antrenarea de capital nou. ”Clienții tradiționali fac parte din rândul investitorilor care urmăresc proiectul încă de la faza achiziției terenului, având deja pregătită strategia de dezvoltare ulterioară. Majoritatea clienților noștri au apetit pentru proiecte ajunse deja în stadiul de operare, dacă rata de profit și termenul de recuperare a investiției sunt pozitive în urma analizelor financiare”, nuanțează Alina Güler.

Avocații ZRP au pe masa de lucru proiecte de investiții în agricultură, locuințe și birouri, dar asistă și clienți care studiază încă potențialul logistic al unor terenuri din jurul Bucureștiului.

Departamentul Real Estate din cadrul ZRP numără în prezent cinci avocați care își desfășoară activitatea sub coordonarea Ancăi Danilescu, partener senior. “Dezvoltarea produselor și serviciilor este o preocupare constantă la nivel de firmă, iar adaptabilitatea la dinamica pieței, provocările industriei și cerințele clienților sunt calități care ne mențin în topul furnizorilor de servicii juridice pe acest segment”, a conchis Alina Guler.




Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1571 / 1704
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...