ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum să alegi soluțiile de legal tech potrivite pentru firma ta. Ce avantaje oferă instrumentele tehnologice firmelor de avocatură și cum trebuie selectat furnizorul

02 Februarie 2020   |   SoftVenture, partener BizLawyer

Dacă marile companii de avocatură, cu birouri internaționale și echipe de mii de avocați au adoptat deja instrumente bazate pe AI, tehnologii de timp blockchain și încurajează inițiativele de transformare digitală, care să ajute nu doar clienții corporate, ci și persoanele fizice, și firmele medii și mici au început să ia în considerare aceste instrumente inovative.

George Bărcun, General Manager SoftVenture, compania care a creat solutia KeyVisionPRO

 
 
Alegerea unor soluții legal tech potrivite pentru firma ta de avocatură este un proces care ține cont de mai multe criterii, aspecte necesare pentru bunul mers al companiei și evoluției acesteia. Care sunt întrebările pe care trebuie să le aveți în vedere în interiorul echipei și cum este indicat să abordezi procesul de selecție a unor soluții de legal tech potrivite pentru viitorul firmei tale? Află câteva răspunsuri în cele ce urmează. . .

De ce să cauți soluții legal tech pentru firma ta

Din ce în ce mai multe firme la nivel mondial integrează modelul “new law”, în care instrumentele tehnologice au un rol preponderent. Dacă marile companii de avocatură, cu birouri internaționale și echipe de mii de avocați au adoptat deja instrumente bazate pe AI, tehnologii de timp blockchain și încurajează inițiativele de transformare digitală, care să ajute nu doar clienții corporate, ci și persoanele fizice, și firmele medii și mici au început să ia în considerare aceste instrumente inovative. 


Probabil cea mai importantă întrebare care se află în ultimii ani pe buzele avocaților și partenerilor din firmele de avocatură din țara noastră este “de ce ar trebui firma mea de avocatură să folosească soluții de legal tech?”. 

Răspunsurile oferite de specialiștii din zona de legal, dar și de tehnologie, sunt multiple, însă dintre acestea cel mai des întâlnite sunt: 
 
• pentru că înlătură foarte multe dintre procesele repetitive care îngreunează activitatea și scad astfel nivelul de frustrare din interiorul firmei
 • pentru că ajută la îmbunătățirea relației cu clienții, prin creșterea focusului pe aceștia și pe o bună comunicare cu aceștia
 • pentru că îmbunătățesc procesele zilnice, făcându-le mai eficiente
 • nu în ultimul rând, pentru că și clienții sunt din ce în ce mai digitalizați și solicită la rândul furnizorilor un nivel similar de tehnologizare.

Care sunt etapele pentru alegerea unor soluții legal tech pentru firma ta


Probabil cea mai importantă etapă pentru alegerea unor soluții de digitalizare pentru firma ta de avocatură este cea legată de nevoile pe care aceste soluții trebuie să le acopere. 

Definirea acestor nevoi începe cu câteva întrebări legate de modul de funcționare a firmei și echipei:

 • Putem îmbunătăți modul de urmărire a termenelor de instanță?
 • Cum arată procesul de facturare? Ce putem face pentru a-l îmbunătăți?
 • Cum arată procesul de încasare a plăților?
 • Cum măsor eficiența avocaților?
 • Care sunt procesele repetitive, cine și cum le face?
 • Ce încărcare au avocații și cât de eficienți sunt?
 • Cât de profitabili sau eficienți sunt clienții și proiectele derulate?
 • Cum atragem și cum răspundem noilor clienți?

După ce ai răspuns la aceste întrebări și ai stabilit principalele nevoi ale firmei tale, poți începe căutarea soluțiilor legal tech care să te ajute să bifezi cât mai multe astfel de nevoi. Ideal ar fi să cauți soluții integrate pentru rezolvarea acestor nevoi, însă poți opta și pentru mai multe astfel de softuri. 

 Ar trebui să știi că există mai multe tipuri de soluții legal tech:
 
• Dedicate pentru facturare 
 • Dedicate înregistrării timpilor pe proiecte
 • Pentru managementul termenelor de instanță
 • Pentru procesele de marketing și vânzări
 • Pentru managementul proiectelor și clienților (CRM-Customer Relationship Management)
 • Management de documente / Automatizarea documentelor

După ce ai ales tipul de soluții potrivite pentru firma ta, poți începe testarea unor soluții și discuții cu furnizorii acestora. 

Întrebări pentru furnizorii de soluții legal tech

Furnizorii de soluții legal tech sunt fie naționali, fie internaționali. Atunci când ai început procesul de selecție a soluțiilor potrivite, ar fi indicat să ții cont de câteva întrebări pe care să le adresezi în procesul de selecție:
 
• Unde sunt stocate datele mele?
 • Cine mai are acces la datele mele?
 • Cum sunt protejate datele mele?
 • Dacă voi crește, poate soluția pe care o oferiți să ne ajute, poată să țină pasul cu această creștere?
 • Atunci când am nevoie de suport, cum voi putea solicita sprijin și cum îmi va fi acordat? Este suportul soluției pe același fus orar cu firma mea? În cât timp se răspunde – care este timpul asumat pentru răspuns? Dacă acest timp este depășit, ce se întâmplă? 
 • Atunci când am nevoie de o funcționalitate în plus, poate fi personalizată pentru mine, puteți dezvolta intern sau nu există această posibilitate?

Odată cu primirea raspunsurillor pentru aceste întrebări, procesul de selecție devine mult mai rapid. 
 Nu în ultimul rând, bugetul este un element sensibil care trebuie luat în calcul. Acesta poate fi definitoriu pentru mulți decidenți, dar nu ar trebui să fie singurul factor. De cele mai multe ori, un buget foarte mic implică o aplicație limitată din punct de vedere al funcționalităților sau lipsă unui suport activ și bine dimensionat. Iar acestea, în cele din urmă, vor duce la nemulțumiri și o scădere a încrederii în furnizorul soluției.
 
Aceste informații v-au fost oferite de specialiștii SoftVenture, furnizorul de soluții de legal technology adaptate nevoilor pieței românești de avocatură. În 2019, SoftVenture a lansat KeyVision PRO, platformă integrată care îi ajută pe profesioniștii din domeniul legal să își managerieze și dezvolte compania cu ajutorul tehnologiei.


O poveste de succes


După mai bine de 10 ani în care s-a implicat în dezvoltarea unor aplicații de tip enterprise și raportări financiare destinate instituțiilor financiare din Germania, Italia sau Grecia, George Bărcun, fondator al firmei SoftVenture, a identificat o nișă pe piața software-ului pentru firme de avocatură. A lansat KeyVision, un instrument de business intelligence folosit astăzi de peste 2500 de utilizatori, și a investit sume mari în cercetare/dezvoltare, scopul final fiind acela de a îngloba cât mai mult know-how într-un singur produs și de a dezvolta proactiv noi functionalități, care să răspundă nevoilor firmelor de avocatură.

”Împreună cu partenerii noștri am identificat cele mai mari provocări din activitatea de zi cu zi a avocaților și ne-am adaptat produsele acestor nevoi. Astfel că, în acest moment, oferim un produs complet din acest punct de vedere, adaptat cerințelor actuale și pregătit să alinieze avocatura românească la trendurile mondiale de digitalizare și măsurare a performanțelor”, a declarat George Bărcun într-un interviu acordat  publicației noastre.

KeyVision are în spate atât o echipă de programatori care asigură dezvoltarea aplicației, mentenanța soluțiilor curente și monitorizarea serverelor, cât și o echipă de suport, care asigură helpdesk și răspunde solicitărilor clienților în ceea ce privește buna utilizare a KeyVision. Efortul covârșitor de dezvoltare se concentrează pe research & development și dezvoltare de noi functionalități pentru a veni în sprijinul utilizatorilor – firme de avocați mari sau mici, departamente de Legal din companii, dar și alte entități din economie, cum ar fi bănci sau IFN-uri.

”Abordarea noastră inovativă și creativă ne-a ajutat să devenim trend-setteri pe piața din România și avem de gând să menținem această poziție investind în continuare masiv în R&D. (...) Avem planuri mari de investiții și dezvoltare - în ultimii doi ani aproape ne-am dublat echipa și vom include în KeyVision functionalități și integrări la nivel european”, a nuanțat George Bărcun. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 36 / 5248
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Stratulat Albulescu & Asociații vrea să extindă echipa și preconizează recrutări importante în 2020, mai ales în cadrul departamentelor cheie | Silviu Statulat, Managing Partner: Piața avocaturii se diversifică, iar competiția devine tot mai acerbă. Investițiile noastre în dezvoltarea firmei au dus în mod natural la o creștere constantă
  Avocații RTPR Allen&Overy, în tranzacția prin care americanii de la Brink cumpără companiile G4S din România şi alte 13 pieţe. Managing Partner-ul Costin Tărăcilă a coordonat echipa locală
  Avocații D&B David și Baias și PwC România au acordat consultanță Tarom în procesul de aprobare a ajutorului de stat de salvare de către Comisia Europeană
  Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group: Să ne imaginăm cum va arăta piața avocaturii în următorii cinci ani, să intuim ce vor face roboții ̸ tehnologiile și ce anume va face avocatul. Apoi să ne pregătim pentru asta foarte riguros
  Un avocat român intră pe lista celor mai buni profesioniști recomandați în Silicon Valley pentru practica în arbitraj și mediere din domeniul tehnologiei
  Al doilea arbitraj ICSID cerut de frații Micula a ajuns la final | Firma suedeză Mannheimer Swartling, Shearman & Sterling și biroul Dentons din Paris s-au luptat timp de 6 ani cu LDDP și Lalive. Se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de 2,3 mld. €
  Avocații Mitel & Asociații sunt implicați în discuții care privesc tranzacții noi, estimate a se finaliza în T1-2020. Sorin Mitel (Managing Partner): Avocatura rămâne esențialmente o profesie și mai puțin o „afacere” în care prețurile să dicteze competitivitatea
  Voinescu Lawyers a încheiat o alianță cu Studio legale asociato Martinez & Novebaci din Milano. Casa de avocați a deschis și un birou la Paris
  România a câștigat arbitrajul în care italienii de la FIN.CO.GE.RO cereau despăgubiri de 327 mil. €. Ce facturi a plătit statul pentru apărare în acest dosar și ce firme de avocați sărbătoresc victoria
  Ce punctaje au obținut firmele selectate de Ministerul Finanțelor pentru derularea Programului MTN | Pelinari și Pelinari, în asociere cu Cleary Gottlieb, s-a clasat pe prima poziție. Pe lista finaliștilor sunt și asocierile din care fac parte Filip & Company și Volciuc-Ionescu
  Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications: Strategia departamentelor juridice va rămâne aceeași și în anul 2020: prevenire și inovație. Va fi un an dedicat mai mult consultanței juridice și mai puțin activității litigioase
  LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...