ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum se construiește o carieră de succes peste hotare. Exemplul Monicăi Mitrea, fondator Mitrea & Associés (Lausanne), avocatul care și-a propus să intensifice colaborarea dintre Elveția și România beneficiind de cunoașterea celor două culturi

24 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Începând cu 2015, Monica Mitrea activează în firma de avocatură pe care a fondat-o și care are sediul în Lausanne.

 
 
Profesioniștii români au marele talent de a reuși să se impună și în zonele cele mai greu accesibile.Monica Mitrea profesează avocatura în Elveția, acolo unde deține propria firmă de profil.Modul în care expertul de origine română a pătruns pe această piață reprezintă o lecție pentru alți specialiști care doresc să aibă un parcurs similar în carieră.

Monica Mitrea și-a construit cariera ghidându-se după o deviză foarte clară și anume aceea că interesul clientului este prioritar. Această gândire a ajutat-o să evolueze rapid pe drumul său profesional, iar astăzi deține propria firmă de avocatură, aflată în Lausanne. De asemenea, are un cabinet de avocatură și în Capitala României.


Adepta unei pregătiri continue, Monica a urcat mai multe trepte până să ajungă la acest nivel. Încă din perioada liceului a știut care este direcția în care va porni și drumul care i se potrivește.

Primul contact cu Elveția l-a avut în liceu

În timp ce era elevă într-un liceu din București, i s-a ivit posibilitatea de a participa la un stagiu de pregătire în Elveția. Faptul că multe dintre orele de curs pe care le urma în România erau în limba franceză a cântărit mult în această etapă. În plus, avea déjà rude în Elveția, așa că i s-a părut firesc să încerce să descopere această țară.

A revenit în România pentru susținerea Bacalaureatului, iar imediat după finalizarea liceului a decis că locul său este în Țara Cantoanelor. În străinătate a trebuit să se pregătească intens pentru a obține și Bacalaureatul elvețian. Dar, cu multă ambiție și perseverență, a trecut peste toate examenele și s-a putut înscrie la studiile universitare.

Înainte de obținerea, în 2003, a licenței în drept, în cadrul facultății de profil de la Universitatea din Fribourg, între 1996 – 1998 a urmat cursuri de economie la aceeași instituție de învățământ. Era însă un domeniu care nu a atras-o îndeajuns, așa că în anul al doilea de studiu s-a îndreptat către domeiul juridic. În alegerea acestui drum a contat foarte mult și faptul că Universitatea din Fribourg are o largă recunoaștere datorită studiilor în Drept, având profesori remarcabili.

Facultatea de Drept este una foarte grea, profesorii de la Universitatea din Fribourg fiind extrem de exigenți cu studenții lor, ei dorindu-și să mențină standardele instituției de învățământ la un nivel ridicat.
 
De asemenea, mentalitatea elvețiană diferă foarte mult de cea din România. În Elveția, după o anumită vârstă tinerii sunt îndemnați să se descurce prin propriile forțe, sprijinul familiei fiind mai mult simbolic. Timp de cinci ani, Monica s-a pregătit intens pentru obținerea licenței în Drept, iar pentru a se putea susține financiar în timpul studiilor, a avut diferite joburi, cel mai important fiind în cadrul Bibliotecii de drept a Universității din Fribourg.






Pregătirea pentru brevetul de avocat

După licență au urmat și alte stagii de pregătire, dar o etapă cheie a fost cea în care, în 2008, a obținut brevetul de avocat în cantonul Berna.

A ales Berna din două motive. În primul rând, era aproape de Fribourg, zona în care locuia, în al doilea rând îi oferea posibilitatea de a exersa nu doar în limba franceză, ci și în germană. Iar pentru un avocat care dorește să aibă succes în profesie este important să cunoască si germana, în Elveția majoritatea jurisprudenței fiind în această limbă.

Pentru obținerea brevetului de avocat, Monica a muncit intens, această etapă întinzându-se pe un interval de doi ani.

Mai mult, pentru a putea obține dreptul de a profesa în această meserie, ea a parcurs multe stagii de practică. Astfel, între 2003-2004 a fost jurist-stagiar la Tribunalul de minori Jura Bernois, Bienne și Moutier, iar în 2004 a fost jurist - stagiar la Oficiul de stare civilă și naturalizări din Fribourg.

A urmat stagiatura în avocatură, împărțită în mai multe episoade: 2004 - 2005 la Prefectura din La Neuveville, 2005 la Tribunalul judiciar de sector Bienne-Nidau, 2005-2006 la cabinetul de avocatură Steiner & Contini din Bienne, 2006 la Tribunalul administrativ din Berna.

După doi ani de eforturi pentru brevet, Monica a trebui să susțină examenele de intrare în profesie. Probele in Cantonul Berna sunt grele, fiind examene scrise de drept penal, drept civil și drept administrativ sau fiscal. De exemplu, examenul de drept penal durează opt ore continuu, iar cele de drept civil și administrativ câte șase ore. Și examenele orale sunt la fel de dificile, iar această perioadă a obținerii brevetului se încheie cu o pledoarie în fața unui tribunal. Candidații simulează în fața examinatorilor un proces și se confruntă cu un alt avocat.

Trebuie menționat faptul că în Elveția profesia de avocat este foarte protejată. Nu oricine poate avea acces la o carieră în acest domeniu. De exemplu, un avocat in Cantonul Vaud poate lua pe lângă el un stagiar doar după ce acesta a profesat cel puțin șapte ani. În aceste condiții, pentru un licențiat în Drept este foarte greu să parcurgă drumul până la obținerea brevetului.

Monica a reușit, iar șansa a făcut ca la doar o săptămână după ce a devenit avocat cu brevet să primească o propunere de job, ca Legal and Compliance Officer intr-o societate financiara din Genèva.

Drumul spre antreprenoriat

Monica a profesat ca in-house în această societate financiară în intervalul 2008-2009, iar în momentul în care i s-a ivit ocazia de a accesa un domeniu care o atrăgea, nu a ezitat să o facă.

Astfel, între 2009-2015 a fost responsabil afaceri juridice și litigii pentru « Suisse Romande » pentru o societate de constructii si dezvoltare imobiliara de renume din Elvetia.

În tot acest timp avea în minte un singur plan și anume acela de a se pregăti suficient pentru a urma calea antreprenoriatului. În etapa în care muncea intens în acesată mare companie de real estate, Monica nu a neglijat nici pregătirea academică.

După absolvirea facultății de drept, Monica și-a continuat studiile, iar în 2012 a obținut Certificat de studii avansate (CAS) în dreptul construcțiilor și imobiliar. A urmat o a doua formatie in dreptul sportiv - Diplomă de studii avansate (DAS) în drept sportiv. De asemenea, cartea sa de vizită include și o specializare în arbitraj internațional, Swiss Arbitration Academy AG (SAA).

“Specializările mele sunt dreptul construcțiilor și imobiliar, dreptul locativ, dreptul contractual, dreptul comercial, dreptul sportiv, dar și tot ceea ce derivă din acestea. Sunt activă atât în dreptul judiciar cât și arbitraj. Cabinetul pe care l-am înființat activează și în alte domenii cum ar fi dreptul penal, dreptul familiei, dreptul muncii, etc. În ceea ce privește dreptul sportiv, sunt acreditată ca avocat pe lângă Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne. De asemenea, particip și la proceduri deschise la CEDO”, a precizat pentru BizLawyer Monica Mitrea.

Momentul cheie al carierei

Toate cursurile și stagiile de pregătire urmate au reprezentat doar temelia carierei sale, momentul cheie intervenind abia când s-a decis să pornească pe calea antreprenoriatului.

“Întotdeauna am știut că vreau să am cabinetul meu, acesta fiin și unul din motivele pentru care am făcut și o specializare în construcții. Momentul cel mai important din cariera mea este cel în care mi-am înființat cabinetul de avocatură. Este foarte greu să deschizi un cabinet în Elveția, trebuie făcut un business plan și pe baza acestuia trebuie găsită o instituție bancară care să fie dispusă să acorde un credit bancar (cu interes). Trebuie oferite niște garanții (bunuri). Pe parcursul desfășurării activității, banca face un control strict al contabilității”, punctează avocatul.

Primul client pe care l-a avut o fost chiar fostul său angajator, compania de construcții. Până în acel moment reușise să-și facă foarte multe contacte în acestă industrie, ceea ce i-a permis să-și mărească portofoliul de clienți.

Începând cu 2015, Monica Mitrea activează în firma de avocatură pe care a fondat-o și care are sediul în Lausanne. Conducerea unui business de acest tip nu este însă simplă, presupunând un efort intens pentru ca afacerea să fie una de succes. 

“La mine, o zi de muncă începe dimineața (ora 7.00) și se termină între 19.00 și 22.00. Acest lucru se datorează și faptului că având angajați, răspunderea mea este mai mare. În plus, trebuie să mă formez continuu, și trebuie să mă ocup și de problemele cabinetului din România. Clientul mă poate contacta 24/24 ore, atât în timpul săptămânii, cât și în week-end. Acest lucru este valabil și pentru vacanțe. Trebuie înțeles faptul că interesul clientului este prioritar. Clienții mei sunt atât firme, cât și persoane fizice. Printre clienții cu care colaborez sunt și români”, explică avocatul.

Printr-o experienta dobandita in mai mult de 10 ani, avand sansa sa lucreze intr-o mare societate de constructii si dezvoltare imobiliara si continuand apoi in cadrul propriul sau birou de avocatura, Monica s-a implicat în foarte multe proiecte importante. “Proiectele de anvergură la care am participat sunt în domeniile imobiliar și construcții. Am participat activ în achiziții publice (cu actori și resurse importante), dar și în proiecte de dezvoltare imobiliară complexe. Aportul meu a fost determinant, având în vedere că activitatea juridică (redactare și negociere contractulă, analiza juridică, tratarea problemelor litigioase ce pot apărea, etc.) este esențială în astfel de proiecte”, arată avocatul.

În acest moment, Monica Mitrea se concentrează pe dezvoltarea cabinetului de avocatură pe care îl deține în România. “Mi-am propus să intensific colaborarea dintre Elveția și România beneficiind de cunoașterea celor două culturi. Cele două culturi fiind foarte diferite, consider că o anumită muncă trebuie depusă ca investitorii din vest să capete încredere în piața românească. Antreprenorii români trebuie să înțeleagă și să-și însușeasca modul de a gândi și a lucra al investitorilor străini. În ceea ce privește cabinetul din București, acesta se bazează pe experiența cabinetului din Lausanne, iar în dreptul românesc, lucrez împreună cu avocați români”, mai spune profesionistul.

Monica locuiește în Elveția, dar acest fapt nu o împiedică să fie implicată în foarte multe proiecte și în România.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante fir
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1506 / 1668
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
    Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2024 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
    Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2024, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
    De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
    NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
    O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
    Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
    Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
    VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
    Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
    Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...