ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Directiva europeană privind drepturile acționarilor trebuia transpusă în legislația românească până la jumătatea lunii iunie 2019 | Narcisa Oprea, Partener Schoenherr: Chiar dacă directiva nu a fost transpusă încă, existând doar un proiect de lege în acest sens, clienții noștri se pregătesc din vreme pentru conformare, dată fiind anvergura schimbărilor

17 Iulie 2019   |   Ștefania Enache

Numele profesioniștilor Schoenherr este legat de unele dintre cele mai importante proiecte de Capital Markets derulate în România.

Narcisa Oprea, Partener Schoenherr si Asociatii SCA

 
 
Avocații practicii de Capital Markets din cadrul Schoenherr și Asociații SCA mizează foarte mult pe inovație în activitatea de zi cu zi.Acest tip de abordare le permite să le ofere clienților cele mai eficiente soluții pentru problemele pe care le întâmpină, dar și cele mai rapide răspunsuri. “Suntem inovativi. Și ne place.Căutăm întotdeauna drumul cel mai scurt și mai eficient pentru a atinge obiectivele clienților și asta înseamnă, de cele mai multe ori, a inova.Ne mândrim cu inovații recente precum prima majorare de capital social în care prețul din dreptul de preferință nu a fost anunțat înainte de începerea exercitării dreptului de preferință, primul proiect de schimb de acțiuni listate cu acțiuni nelistate sau primul program de remunerare bazat pe opțiuni pe acțiuni care are ca finalitate alocarea de acțiuni noi către beneficiari”, explică Narcisa Oprea, Partener Schoenherr și Asociații SCA.


Munca experților din zona de Capital Markets este tot mai intensă, anul în curs fiind unul plin pentru profesioniștii Schoenherr. Narcisa Oprea anticipează că, alături de emitenții care sunt clienții casei de avocatură, echipa pe care o coordonează va dedica destul de multe resurse pentru conformarea la viitoarele cerințe aplicabile tranzacțiilor cu afiliații și remunerării administratorilor și managementului.

De asemenea, avocații se vor afla alături de administratorii de fonduri în demersurile necesare pentru conformarea la viitoarele cerințe privind politica de implicare în cadrul emitenților din portofoliu. „Toate aceste cerințe noi derivă din directiva europeană privind drepturile acționarilor care ar fi trebuit transpusă în legislația românească până la jumătatea lunii iunie 2019. Chiar dacă directiva nu a fost transpusă încă, existând doar un proiect de lege în acest sens, clienții noștri se pregătesc din vreme pentru conformare, dată fiind anvergura schimbărilor”, punctează Partenerul Schoenherr.

Mai mult, încă de la primele semne ale Brexit-ului, firma de avocatură a primit cu regularitate întrebări din partea instituțiilor financiare cu sediul Londra referitoare la noile schimbări care intervin după această etapă. ”Răspundem în continuare unor astfel de întrebări cu privire la poziția autorităților române în legătură cu regimul acestor instituții post-Brexit”, subliniază Narcisa Oprea.

În plus, împreună cu avocații de instanță specializați ai firmei, echipa practicii de Capital Markets acordă asistență în litigii aferente pieței de capital. Acestea acoperă, pe lângă problemele standard de guvernanță corporativă (cele mai tipice fiind contestarea hotărârilor acționarilor sau protecția drepturilor acționarilor), contestări decizii ASF (fie aplicare de sancțiuni, fie obligarea la derularea de oferte publice) și cazuri mai sofisticate, cum ar fi executarea obligațiilor aferente unor derivate tranzacționate OTC sau anulare de tranzacții de piață. ”De altfel, cred că, dacă zona de consultanță nu este susținută de experiență de instanță, nu ai o perspectivă suficientă asupra lucrurilor”, mai spune avocatul.

Narcisa Oprea este de părere că o specializare a judecătorilor în domeniul pieței de capital ar fi binevenită. ”Însă cred că în materiile care se regăsesc cel mai des pe masa judecătorilor, cum ar fi cererile de anulare ale hotărârilor adunărilor generale ale acționarilor sau contestările de decizii ASF, există un nivel suficient de familiarizare a instanțelor cu aspectele specifice pieței de capital”, completează expertul Schoenherr.

Provocările momentului

Piața de capital este o zonă sensibilă, iar jucătorii din acest segment trebuie să fie mereu pregătiți pentru a face față unor provocări. Narcisa Oprea consideră că provocările curente țin de conformarea la cerințele regulamentului european privind abuzul de piață, unde efortul de conformitate necesită alocarea de resurse suficiente.

În ceea ce privește provocările din viitorul apropiat, avocatul apreciază că vor fi cele generate de transpunerea așa-numitei Shareholders Directive 2 (proiectul de lege prin care directiva este transpusă a fost publicat recent spre consultare publică de către Ministerul Finanțelor).

Echipa Schoenherr acoperă toată gama de servicii în domeniul pieței de capital, atât tranzacții sau proiecte punctuale, cât și asistență curentă pentru emitenții listați. „Dacă ne referim la recurența unui anumit tip de servicii, o bună parte din activitatea noastră curentă constă în asistarea emitenților listați pe aspecte de guvernanță corporativă sau îndeplinirea obligațiilor de transparență”, precizează expertul.

De altfel, numele profesioniștilor Schoenherr este legat de unele dintre cele mai importante proiecte de Capital Markets derulate în România. „Între proiectele ultimilor ani se numără IPO Medlife (unde am asistat emitentul și am redactat prospectul), IPO Sphera (unde am asistat emitentul și am redactat prospectul), refinanțarea obligațiunilor Primăriei Municipiului București (unde am asistat intermediarii și am redactat prospectul), plasamentul privat de acțiuni Alro (unde am asistat intermediarul). Lucrăm în mod frecvent în proiecte multi-jurisdicționale. Probabil cele mai uzuale sunt cele în care societatea mamă care funcționează într-o altă jurisdicție emite obligațiuni sau alte titluri de credit, iar companiile din grup (localizate în diverse jurisdicții) garantează obligațiile astfel asumate. În acest context colaborăm cu o serie de firme de avocatură internaționale care nu au prezență directă în România. Am avut și situații în care am lucrat la prospecte care au fost aprobate de autorități din alte jurisdicții, cum ar fi Luxemburg sau Marea Britanie”, declară Narcisa Oprea.

Referindu-se la cele mai complicate proiecte în care firma s-a implicat în ultimul an și jumătate, avocatul indică o ofertă publică secundară a cărei inițiere a fost amânată. „Proiectul a adus provocări noi pentru piața românească de capital. Mă refer la aspecte precum problematici aferente corelării dintre termenele de raportare financiară și data țintă de publicare a prospectului, perioade închise, market-sounding, sau corelarea ofertei secundare cu o ofertă primară”, menționează Partenerul Schoenherr.

Firma de avocatură are în portofoliul său destul de mulți clienți care iau în calcul perspectiva unei listări, dar puține astfel de intenții se materializează. “Piața noastră nu este suficient de dinamică din această perspectivă, dovadă fiind numărul mic de listări precedate de un eveniment de lichiditate din ultimii ani. Recent am participat la o dezbatere cu antreprenori români care au dezvoltat companii ajunse la un nivel de dezvoltare și performanță financiară care le fac eligibile pentru listare. Am constatat cu acest prilej că, printre motivele care îi fac să mai chibzuiască la perspectiva listării, se numără temerea că procesul decizional devine mai greoi sau că vor pierde controlul. Din punctul meu de vedere, aceste temeri pot fi cu ușurință înlăturate. O guvernanță corporativă la cele mai înalte standarde nu îngreunează procesul decizional ba, dimpotrivă, îl face mai eficient și mai bine fundamentat, iar orice statistică indică faptul că listarea nu aduce pierderea controlului. Cred, însă, că lipsa unui număr suficient de listări care să își fi dovedit din plin avantajele face ca listarea să nu fie încă o opțiune suficient de tentantă pentru alte companii eligibile”, nuannțează Narcisa Oprea.

Clienți din toate zonele

Portofoliul de clienți al firmei de avocatură include toate categoriile de participanți la piața de capital – emitenți, investitori instituționali, acționari majoritari, acționari minoritari, intermediari, operatori de piață, custozi, depozitari, societăți de administrare a investițiilor, organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, administratori de fonduri alternative de investiții.

Echipa Schoenherr și Asociații SCA axată pe Capital Markets este coordonată de Narchisa Oprea și include patru avocați specializați.

Narcisa Oprea are peste 20 de ani de experiență în domeniul pieței de capital, incluzând poziții de partener coordonator al echipelor specializate în cadrul unor firme de avocatură active pe piața locală, precum și rolul de director al departamentului juridic al Bursei de Valori București. A fost implicată în redactarea reglementărilor în domeniul pieței de capital și susține activ necesitatea alinierii cu standardele internaționale a cadrului legislativ în acest domeniu. Narcisa Oprea este invitată frecvent ca lector în evenimente specializate și este trainer autorizat pentru brokeri și consultanți în domeniul investițiilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1485 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...