ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații obține o soluție favorabilă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

10 Octombrie 2019   |   BizLawyer

Hotărârea a fost pronunțată joi, 3 octombrie 2019, în cauza C 267/18, Delta Antrepriză de Construcții și Montaj 93 SA împotriva Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.

Echipa Musat & Asociatii I De la stanga la dreapta: Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner si coordonatorul departamentului de Litigii si Arbitraj, Iulian Popescu, Deputy Managing Partner si coordonatorul departamentului de Achizitii publice & PPP, Iuliana Iacob, Managing Associate, Ramona Cîrlig, Managing Associate, Ioana Cojocaru, Senior Associate, Ana Maria Abrudan, Senior Associate si Mihai Macovei, Senior Associate

 
 
Mușat & Asociații a reprezentat Delta Antrepriză de Construcții și Montaj 93 S.A. în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în procedura pentru pronunțarea unei hotărâri preliminare în domeniul achizițiilor publice cu privire la interpretarea noțiunii de „deficiență semnificativă sau persistentă” în accepțiunea art. 57 alin. (4) lit. (g) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE.

Echipa de avocați de la Mușat & Asociații a supus atenției Curții de Justiție a Uniunii Europene aspecte de interpretare a unor dispoziții europene cu valențe semnificative în toate state membre. Întrebarea preliminară a avut ca scop clarificarea unuia din cazurile de excludere din proceduri de achiziție publică, a criteriilor urmând a fi luate în considerare de autoritățile contractante de pe teritoriul Uniunii, precum și a manierei de apreciere a gravității încălcărilor susceptibile de a conduce la excluderea de la o procedură de achiziție publică.


,,Relevanța practică a trimiterii preliminare constă în importanța limitării cazurilor de excludere a unui operator economic de la o procedură de achiziții publice, excludere ce ar trebui să opereze doar în circumstanțe excepționale, în urma unei analize efective și cu respectarea strictă a principiului proporționalității.” (Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner, Head of Litigation Department)

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a îmbrățișat argumentele aduse de avocații de la Mușat & Asociații și a reținut că ,,stabilirea unei relații de încredere între autoritatea contractantă și ofertantul câștigător presupune, așadar, ca această autoritate contractantă să nu fie în mod automat ținută de aprecierea făcută, în cadrul unui contract de achiziții publice anterior, de o altă autoritate contractantă, în special pentru a fi în măsură să acorde o atenție deosebită principiului proporționalității la momentul aplicării cauzelor facultative de excludere. Astfel, acest principiu impune ca autoritatea contractantă să examineze și să aprecieze ea însăși faptele.”

Prin urmare, ,,o autoritate contractantă nu poate deduce în mod automat din decizia unei alte autorități contractante de a rezilia un contract de achiziții publice anterior […] că acest ofertant a dat dovadă de deficiențe semnificative sau persistente, în sensul articolului 57 alineatul (4) litera (g) din Directiva 2014/24, referitor la îndeplinirea unei cerințe de fond aferente acestui contract de achiziții publice.” În plus, Curtea a reținut că ,,înainte de a pronunța o astfel de excludere, autoritatea contractantă trebuie însă, în conformitate cu articolul 57 alineatul (6) din această directivă coroborat cu considerentul (102) al directivei menționate, să lase posibilitatea acestui operator economic să prezinte măsurile corective pe care le a adoptat ca urmare a rezilierii contractului de achiziții publice anterior.”

,,Este extrem de importantă mențiunea din hotărârea CJUE că, anterior adoptării deciziei de excludere din procedura de atribuire, autoritatea contractantă trebuie să evalueze importanța părții din contractul anterior care a fost subcontractată și să determine astfel dacă intervenția subcontractantului a avut un impact negativ asupra executării acestui contract.” (Iulian Popescu, Deputy Managing Partner)

Hotărârea a fost pronunțată joi, 3 octombrie 2019, în cauza C 267/18, Delta Antrepriză de Construcții și Montaj 93 SA împotriva Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.

Echipa Mușat & Asociații care a asistat clientul în această cauză în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost formată din avocați cu o experiență continuă în domeniul achizițiilor publice, fiind condusă de Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner și coordonatorul departamentului de Litigii și Arbitraj din cadrul Mușat & Asociații, precum și de Iulian Popescu, Deputy Managing Partner și coordonatorul departamentului de Achiziții publice & PPP. Echipa de avocați care a asigurat reprezentarea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost formată din Iuliana Iacob, Managing Associate, Ramona Cîrlig, Managing Associate, Ioana Cojocaru, Senior Associate, Ana Maria Abrudan, Senior Associate și Mihai Macovei, Senior Associate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1447 / 1707
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...