
Potențialul agriculturii românești a intrat pe radarul marilor jucători europeni, în raport de fiecare nișă a sectorului existând la momentul de față câteva procese complexe de achiziție, spun avocații Reff & Asociații. Ce condiții trebuie să îndeplinească un business agricol pentru a intra în vizorul investitorilor
28 Octombrie 2019
Ștefania EnacheAvocații Reff&Asociații au în lucru peste zece proiecte de agricultură, care nu au componentă de imobiliare.
![]() |
Agricultura continuă să joace în liga întâi a economiei, domeniul reușind să înregistreze o creștere semnificativă atât din perspectiva investițiilor realizate în general, cât şi din perspectiva numărului de solicitări de asistenţă juridică sofisticată în cazuri complexe, ceea ce arată că această industrie are un puternic potențial de dezvoltare. Pe acest fond, echipa Reff & Asociații s-a implicat în foarte multe proiecte, clienții activi în agricultură solicitând asigurarea consultanței juridice în afaceri complexe.
Proiectele care au vizat agricultura au activat foarte multe practici de drept, fiind necesară elaborarea unor soluții juridice sofisticate.
Proiectele care au vizat agricultura au activat foarte multe practici de drept, fiind necesară elaborarea unor soluții juridice sofisticate.
În decursul ultimelor 12 luni, avocații Reff & Asociații au lucrat în dosare importante. Dintre acestea, amintim asistența acordată unuia dintre liderii pieței de creștere a suinelor din România în procesul de combatere a efectelor pestei porcine africane. De asemenea, avocații au reprezentat unul dintre liderii sectorului agricol în cadrul unui litigiu privind acordarea unor despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza unei epizootii extrem de grave. Firma s-a implicat și în demararea unui proiect extrem de inovator, împreună cu un jucător cheie din sectorul agricol, în vederea obținerii autorizațiilor necesare pentru cultivarea și comercializarea produselor din cânepă în scopuri medicinale și alimentare. În plus, a asistat un grup de societăți ce activează în domeniul agriculturii, într-un litigiu privind reducerea, de către autoritățile române, a plăților și ajutoarelor naționale tranzitorii aferente exploatării terenurilor agricole, dar a acordat asistență și în cadrul unor litigii în materie fiscală pentru jucători cheie din domeniul agriculturii. Un alt proiect important a vizat asistarea unor grupuri de societăți, în cadrul unor operațiuni complexe de reorganizare, prin fuziune sau divizare, implicând și transferul unor portofolii de terenuri agricole.
În cadrul acestor proiecte au fost implicați, din departamentele coordonate de Georgiana Singurel (Partener) şi Andreea Artenie (Partener), avocații Cristi Secrieru (Partener), Ovidiu Bălăceanu (Senior Managing Associate), Mihnea Galgoțiu-Săraru (Senior Managing Associate), Adelina Șomoiag (Managing Associate), Alexandru Lascu (Managing Associate), Matei Ștefănescu (Senior Associate) și Crina Constantin (Associate).
„Agricultura reprezintă unul dintre domeniile cheie ale dezvoltării economiei României, ce a arătat în ultimii ani o dezvoltare încurajatoare, dar are încă un potențial uriaș neexploatat. Din interacțiunea cu clienții noștri de lungă durată din acest domeniu, am observat că aceștia sunt reprezentați în primul rând de antreprenori români de tradiție în domeniul agriculturii, care au construit business-uri extrem de solide ce pot genera o dezvoltare transfrontalieră. Recent, potențialul agriculturii românești a intrat inclusiv pe radarul marilor jucători europeni, în raport de fiecare nișă a sectorului existând la momentul de față câteva procese complexe de achiziție, în diferite stadii de dezvoltare (unele dintre ele în fază de due diligence, iar altele în fază de negociere a documentației). Mai mult, remarcăm un interes în creștere al fondurilor de investiții în domeniul agriculturii, ceea ce reflectă faptul că acestea din urmă sunt din ce în ce mai atente la potențialul și plusvaloarea ce pot fi aduse de investițiile din agricultură”, declară reprezentanții Reff & Asociații.
Unde se uită investitorii
Atunci când aleg să se implice într-o afacere din domeniul agricol, investitorii au în vedere mai multe condiții pe care businessul vizat trebuie să le îndeplinească. Avocații indică în acest sens activele și potențialul agricol al acestora, organizarea și resursele umane, dar și potențialul generării unor marje de profit constante și solide, în cadrul cărora să poată fi minimizate riscurile atât de frecvente din domeniul agriculturii (intemperii, secetă, boli ale animalelor).
„Deși interesul pentru achiziția de terenuri rămâne unul ridicat, remarcăm un interes crescut al investitorilor pentru zona de creștere a animalelor și dezvoltarea unor noi culturi agricole”, arată reprezentanții Reff & Asociații.
În prezent, firma de avocatură asigură asistență cu predilecție în cadrul proiectelor ce vizează explorarea unor noi tipuri de activități inovatoare în cadrul agriculturii (spre exemplu, culturi care pot genera produse alimentare noi – așa-numitele "novel food"), precum și în cadrul proiectelor ce vizează depășirea blocajelor și recuperarea pierderilor cauzate de intemperii ori epizootii. Avocații au în lucru peste zece proiecte de agricultură, care nu au componentă de imobiliare.
„Sprijinul pe care îl acordăm clienților acoperă atât activitatea de consultanță în vederea identificării soluțiilor legale pentru realizarea proiectelor acestora și depășirea blocajelor generate, printre altele, și de lipsa de reglementare (adecvată), cât și activitatea de asistență juridică și reprezentare în cadrul litigiilor, în măsura în care nu pot fi identificate soluții amiabile de rezolvare a diferendelor intervenite. În prezent, activitatea noastră din domeniul agriculturii se concentrează cu predilecție în cadrul practicii de regulatory (acordarea asistenței și suportului continuu clienților noștri), precum și în practica de litigii. În cadrul proiectelor cu componentă internaţională, colaborăm cu colegii noştri din reţeaua Deloitte, din care fac parte peste 2.100 de avocaţi din aproximativ 80 de jurisdicţii”, explică reprezentanții Reff & Asociații.
Experții atrag atenția că obstacolele predilecte în domeniul agriculturii țin de existența unei legislații mult prea rigide în unele materii specifice, precum şi procese de autorizare greoaie şi de durată, pe lângă dezvoltarea insuficientă a infrastructurii agricole și rutiere. Ambele aspecte generează de multe ori serioase blocaje și pierderi clienților firmei de avocatură, iar colaborarea cu autoritățile statului în vederea depășirii acestor obstacole reprezintă „piatra de încercare" a agriculturii românești. Depășirea acestor obstacole ar putea readuce ideea de „grânar al Europei" într-o multitudine de paliere ale sectorului agricol.
![]() Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole despre proiectele avocaților din această arie de practică |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1767 / 2036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...