ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Problemele juridice cu care se confruntă clienții din sectorul farma, descrise de avocații STOICA & Asociații. O reglementare importantă în 2019 privește lista de medicamente de interes strategic pentru România

11 Ianuarie 2019   |   Bogdan Alexandru

Avocații firmei au făcut un top cinci al celor mai dificile probleme cu care s-au confruntat anul trecut clienții din industria farma.

Dragos Bogdan, Senior Partner STOICA & Asociatii

 
 
Cadrul legislativ pentru sectorul Pharma este pus în discuție, iar mecanismul taxei clawback urmează a fi modificat în două etape, efectele urmând a fi resimțite anul acesta. “O reglementare importantă ce se prefigurează pentru anul 2019 privește lista de medicamente de interes strategic pentru România. Această listă va servi, potrivit Ministerului Sănătății, drept baza legală de elaborare și modificare a actelor legislative subsecvente  de reglementare a  asigurării continue și în cantități adecvate a necesităților farmacoterapeutice ale pacienților”, a declarat pentru BizLawyer Dragoș Bogdan, Senior Partner STOICA & Asociații.


Mecanismul clawback deja a trecut recent printr-o serie de schimbări ce au fost menite să aducă o relaxare a sarcinii fiscale, cum ar fi introducerea unei taxări separate pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat sau excluderea din baza de calcul a contribuției a unei categorii de medicamente. ”Cu toate acestea, efectul pentru plătitori nu a fost unul semnificativ, valoarea procentului „p” menținându-se la cote foarte ridicate pe parcursul anului 2018”, a adăugat Mihai Stănescu, Managing Associate, STOICA & Asociații.

Firma este recunoscută pentru expertiza sa bogată în privinţa taxei clawback, dobândită în cazuri care au implicat, de cele mai multe ori, o abordare interdisciplinară a problemelor de drept. Avocaţii STOICA & Asociații au acordat asistență juridică clienţilor – companii multinaţionale şi producători naționali – în legătură cu suspendarea notificărilor emise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe temeiul unor indicii puternice de nelegalitate. Reamintim că STOICA & Asociații a obţinut pentru clienţii săi anularea tuturor notificărilor emise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru perioada 2010–2015.

Un alt „eveniment” ce a marcat sfârșitul de an pentru piața farma a fost procedura de corecție a prețurilor, ce a presupus alinierea acestora la minimul din prețurilor din cel 12 state de comparație, precum și la nivelul prețului de referință generic, acolo unde a fost cazul. ”Procedura a presupus verificarea de către Ministerul Sănătății a prețurilor propuse pentru peste 5.000 de medicamente, întrezărindu-se deja numeroase litigii cu privire la rezultatele corecției”, a precizat Dragoș Bogdan.

Potrivit interlocutorilor BizLawyer, problemele juridice cu care se confruntă clienții din sectorul farma sunt dintre cele mai diverse, începând cu cele specifice oricărei linii de business – taxare, concurență, recuperarea creanțelor – și continuând cu acele aspecte specifice industriei și care beneficiază de reglementări ample, cum ar fi cel al aplicării normelor privind calcularea prețurilor, al obligațiilor de raportare către Agenția Națională a Medicamentului, al noilor obligații privind implementarea elementelor de siguranță care apar pe ambalajul medicamentelor.

”În general, clienții se informează cu privire la noutățile legislative din domeniu, solicitările adresate avocaților vizând, îndeosebi, modalitatea concretă de interpretare și aplicare a normelor, astfel încât să se limiteze riscul unor posibile sancțiuni sau consecințe nefaste”, a explicat Mihai Stănescu.

Avocații firmei au arătat că, într-un top cinci al celor mai dificile probleme cu care s-au confruntat anul trecut clienții din industria farma, contribuția clawback continuă să genereze îngrijorare în rândul clienților.
”Putem vedea un accent pus pe problema contribuției clawback, a procedurii de stabilire a prețurilor pentru medicamente, a accesului la resursele sistemului de asigurări sociale de sănătate, a conformării cu legislația din domeniul concurenței și, nu în ultimul rând, a aspectelor legate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală”, a punctat Dragoș Bogdan.

STOICA & Asociații asistă și reprezintă actori aflați pe toate palierele industriei farma, de la producători internaționali de top la farmacii locale individuale. Echipa multidisciplinară de avocaţi din firmei asigură consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică într-o arie foarte largă de aspecte contencioase şi necontencioase, în probleme de drept administrativ şi fiscal, drept al proprietăţii intelectuale sau al concurenţei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1707 / 1711
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...