ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase

18 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Misiunea avocaților nu a fost simplă, în condițiile în care George Enescu a dat unor rude, prin anul 1921, un acord de folosință a casei. Ulterior, naționalizările și atribuirile din anii 50 au făcut ca imobilul să ajungă în situația de a avea trei coproprietari.

Casa Enescu se bucură de locul pe care îl merită în patrimoniul cultural european | In medealion Cristian Popescu, Partener PNSA

Sursa: Funda?ia Pro Patrimonio

 
 
Timp de mai bine de 70 de ani, situația Casei Enescu din comuna Mihăileni, județul Botoșani, a fost neclară, fapt ce a generat o serie de probleme grave pentru acest imobil simbol. În ultimii zece ani, lucrurile s-au agravat din cauză că au existat piedici atât în fața eforturilor de restaurare a clădirii, cât și în atragerea diverselor fonduri ce aveau ca scop transformarea Casei Enescu într-un proiect cultural care să se autofinanțeze.

În urma unor eforturi susținute, avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) au reușit să clarifice situația juridică a imobilului. Odată trecut acest hop, Casa Enescu a intrat într-o nouă perioadă, fiind încadrată ca monument istoric. Mai mult, se fac demersuri importante pentru ca monumentul istoric să devină funcțional.


Povestea unui demers nobil

Salvarea și reabilitarea Casei Enescu a fost inițiată de pianista Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena. Demersul său nobil nu a rămas fără răspunsuri, alături de ea venind și Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București, și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu. Toată lumea s-a solidarizat pentru ca un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimoniul cultural European să fie salvat.

Începând din 2014, Pro Patrimonio a coordonat procesul de conservare și intervenție de urgență privind salvarea Casa Enescu de la prăbușire, implicând voluntari din toată țara, comunitatea și administrația central și locală (Primăria comunei Mihăileni, Primăria din Hilișeu, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani). În 2016 s-au finalizat lucrările pentru reparația umpluturii de paiantă din pereții casei.


Demersuri juridice

O etapă importantă în acest amplu proiect l-a constituit încadrarea imobilului în clasa monumente istorice (cod LMI BT-IV-m-B-21063). Aici a fost nevoie de intervenția unei echipe de avocați pentru a clarifica situația juridică a imobilului. Avocații care au făcut toate diligențele au fost coordonați de Cristian Popescu, partener PNSA. Experții cunoscutei case de avocatură au reușit ca după mai bine de 70 de ani limpezească apele astfel încât Casa Enescu să se bucure de locul pe care îl merită în patrimoniul cultural european.

Misiunea avocaților nu a fost simplă, în condițiile în care George Enescu a dat unor rude, în anul 1921, un acord de folosință a casei. Ulterior, naționalizările și atribuirile din anii 50 au făcut ca imobilul să ajungă în situația de a avea trei coproprietari.

După 1989 a intervenit o nouă problemă și anume aceea că Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) a refuzat constant intabularea tuturor coproprietarilor.

Avocații PNSA au reușit să determine OCPI să accepte înregistrarea tuturor coproprietarilor, iar din acest punct lucrurile s-a simplificat datorită faptului că imobilul a fost cedat de către unii dintre coproprietari fundației Pro Patrimonio.

Echipa de experți a PNSA a susținut Pro Patrimonio și în demersurile de partajare a imobilului cu ceilalți coproprietari.

“Astfel, cu o situație juridică clară, în prezent, procesul de renovare al Casei Enescu poate fi finalizat, iar imobilul poate fi inclus în proiecte culturale ambițioase, dintre care unul este găzduirea unui muzeu Enescu și împreună cu casa Luchian (din proxima vecinătate) a unei Academii de muzică sub îndrumarea Fundației Remember Enescu, manageriată de violonistul Alexandru Tomescu”, a declarat Cristian Popescu, partener PNSA.






Casa în care Enescu își petrecea vacanțele

Casa Enescu din Mihăileni a aparținut bunicilor paterni ai compozitorului. Aici este locul unde compozitorul și-a petrecut multe din vacanțe, muncind și compunând părți din capodoperele sale. A fost ultima sa locuință înainte de a părăsi țara în toamna anului 1946. Casa i-a aparținut mamei sale și a fost construită de părinții acesteia, probabil în perioada 1775-1830.

Imobilul din județul Botoșani nu are doar o valoare memorială, clădirea din chirpici fiind o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăți a secolului al XIX-lea.

Casa Enescu este astăzi încadrată în clasa monumente istorice, iar reabilitarea se va face prin crearea Academiei Internaționale de Muzică și Arte Vizuale George Enescu din Mihăileni, ce-și propune să funcționeze ca un centru de excelență în studiul muzicii clasice, care va promova și susține arhitectura, tehnicile tradiționale de construire, artele vizuale. Academia va implica copiii din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural aproape de casele lor. De asemenea, va aduce împreună atât componenta memorială, cât și cea de educație muzicală. Va putea să găzduiască rezidențe artistice, profesori, în timp ce spații adiacente aflate în vecinătatea casei memoriale vor găzdui tineri studenți virtuoși.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante fir
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1510 / 1667
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
Doi avocați români, evidențiați drept Global Market Leaders de ghidul juridic internațional Chambers | Cosmina Maria Simion și Ana-Maria Baciu, pentru al treilea an consecutiv printre cei mai buni profesioniști la nivel global în domeniul Gaming and Gambling. ”Prin promovarea transparenței și a comportamentului etic, ne străduim să contribuim la o creșterea aliniată la reglementări a acestei industrii”, spun coordonatoarele firmei Simion & Baciu
Popovici Nițu Stoica & Asociații, alături de Simona Halep în decizia istorică a Curții de Arbitraj Sportiv. Partenerul Bogdan C. Stoica a condus echipa care a acordat consultanță cu privire la toate aspectele legate de caz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...