ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză Deloitte: Angajații cheie din România pot beneficia de planuri de remunerare mai atractive fiscal decât cei din alte țări din regiune

24 Aprilie 2019   |   BizLawyer

Un calcul comparativ al modalităților de impozitare pentru oferirea de beneficii sub formă de acțiuni în companie, respectiv un bonus în numerar, evidențiază avantajele generate de facilitatea fiscală în România.

 
 
Planul de remunerare de tipul Stock Option Plan, ce presupune oferirea de acțiuni în cadrul companiei angajatoare salariaților-cheie, în anumite condiții, este mai favorabil fiscal comparativ cu ale altor state din regiunea Europei Centrale și de Est, rezultă dintr-o analiză Deloitte România. Analiza include țara noastră și alte opt state din regiune, și anume Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croația, Serbia și Letonia.

„Oferirea de beneficii sub formă de acțiuni în companie este un tip de remunerare prin care angajatorul poate conecta performanța individuală a angajaților din top management cu performanța afacerii, generând atât loialitatea acestora, cât și o motivare suplimentară. Deși fiscalitatea acestui instrument este clar mai avantajoasă decât pentru elementele salariale uzuale, decizia de implementare ar trebui să fie generată în primul rând de strategia de dezvoltare a afacerii și de nevoia de cointeresare a salariaților în realizarea acesteia”, a declarat Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services, Deloitte România.


Facilitățile fiscale reprezintă principalele avantaje ale mecanismelor de remunerare bazate pe capitaluri proprii (mai specific, Stock Option Plan) atâta timp cât, de regulă, impozitarea intervine atunci când angajatul vinde acțiunile primite și obține un câștig de capital, și nu când le primește, așa cum se întâmplă cu alte categorii de beneficii, cum ar fi bonusurile în numerar.

„În esență, un Stock Option Plan este bazat pe două elemente: raportarea remunerației la creșterea valorii acțiunilor angajatorului și, implicit, retenția angajatului pe o perioadă mai lungă, fie pentru a beneficia de o valoare mai mare a acțiunilor, fie pentru a încasa dividendele asociate”, spune Elena Răileanu, Manager, Global Employer Services, Deloitte România.

Principalele concluzii privind planurile bazate pe acțiuni din cele nouă state analizate:
•    Legislațiile din România, Polonia, Serbia, Letonia și Ungaria prevăd facilități fiscale asemănătoare pentru planuri de remunerare ce oferă acțiuni în companie, principala deosebire fiind că cel din România este mai favorabil din perspectiva impozitării;
o    în Polonia, Letonia, Serbia și Ungaria, facilitatea este similară cu cea din România, taxarea fiind amânată până la momentul vânzării acțiunilor;
o    totuși, impozitul pe venit pentru câștigurile de capital este mai mare: în Letonia 20%, în Polonia 19%, iar în Serbia și Ungaria, 15%, față de 10%, cât este în prezent în România;
•    Legislațiile din Cehia, Slovacia, Bulgaria și Croația nu prevăd planuri de remunerare ce oferă acțiuni în companie care să beneficieze de tratament fiscal favorabil;
•    Cu privire la tipurile de planuri care pot beneficia de avantaje fiscale, în unele țări, acestea sunt asemănătoare cu cel din România (de exemplu, în Letonia, planul trebuie să fie de tip Stock Option Plan), în timp ce în alte țări există și condiții suplimentare (de exemplu, în cazul Serbiei, perioada de angajare în companie nu poate fi mai mică de doi ani).

De menționat este și că, pe lângă impozitul pe venit datorat pentru beneficiile primite ca urmare a participării la planuri bazate pe capitaluri proprii, salariații și angajatorii trebuie să ia în considerare și contribuțiile sociale obligatorii, datorate în fiecare țară, în funcție de legislația locală și europeană în acest domeniu.

Exemplu
Un calcul comparativ al modalităților de impozitare pentru oferirea de beneficii sub formă de acțiuni în companie, respectiv un bonus în numerar, evidențiază avantajele generate de facilitatea fiscală în România. Calculul pornește de la premisa că venitul din câștigul de capital obținut ca urmare a vânzării acțiunilor este egal cu valoarea bonusului, pentru a avea un rezultat cât mai relevant.


*Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate este plafonată la de 12 ori salariul minim pe țară care, în prezent, este de 2.080 RON.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, de consultanță fiscală, de consultanță pentru dezvoltarea capitalului uman, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.500 de profesioniști.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17117 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...