ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană anunţă măsuri pentru zone rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere

30 Iunie 2021   |   AGERPRES

Pe baza previziunilor şi a consultărilor ample cu cetăţenii şi cu alţi actori din zonele rurale, viziunea prezentată miercuri propune un Pact rural şi un Plan de acţiune rurală, care au scopul de a face zonele noastre rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere.

 
 
Comisia Europeană a prezentat miercuri o viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, identificând dificultăţile şi preocupările cu care se confruntă acestea şi evidenţiind unele dintre cele mai promiţătoare oportunităţi de care dispun aceste regiuni, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Pe baza previziunilor şi a consultărilor ample cu cetăţenii şi cu alţi actori din zonele rurale, viziunea prezentată miercuri propune un Pact rural şi un Plan de acţiune rurală, care au scopul de a face zonele noastre rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere.

Pentru a răspunde cu succes megatendinţelor şi provocărilor generate de globalizare, urbanizare şi îmbătrânire şi pentru a profita de beneficiile tranziţiei verzi şi digitale, sunt necesare politici şi măsuri care să ţină seama de condiţiile locale, care să ţină seama de diversitatea teritoriilor din UE, de nevoile lor specifice şi de punctele forte relative ale acestora.


În zonele rurale din întreaga UE media de vârstă este mai ridicată decât în zonele urbane şi va începe să scadă încet în următorul deceniu. Atunci când sunt însoţite de o lipsă de conectivitate, de o infrastructură subdezvoltată şi de lipsa unor oportunităţi diverse de ocupare a forţei de muncă şi de un acces limitat la servicii, acest lucru face ca zonele rurale să fie mai puţin atractive pentru a trăi şi a munci. În acelaşi timp, zonele rurale sunt factori activi în tranziţia verde şi digitală a UE. Atingerea obiectivelor ambiţiilor digitale ale UE pentru 2030 poate oferi mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale dincolo de agricultură şi silvicultură, dezvoltând noi perspective pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare şi, în special, a serviciilor şi contribuind la îmbunătăţirea distribuţiei geografice a serviciilor şi a industriilor.

Această viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE urmăreşte să abordeze aceste dificultăţi şi preocupări prin: valorificarea oportunităţilor emergente ale tranziţiei verzi şi digitale ale UE şi a învăţămintelor desprinse din pandemia de COVID-19; identificarea mijloacelor de îmbunătăţire a calităţii vieţii rurale; realizarea unei dezvoltări teritoriale echilibrate şi stimularea creşterii economice.

Un nou Pact rural va implica actori de la nivelul UE, naţional, regional şi local, pentru a sprijini obiectivele comune ale viziunii, pentru a promova coeziunea economică, socială şi teritorială şi pentru a răspunde aspiraţiilor comune ale comunităţilor rurale. Comisia va facilita acest cadru prin intermediul reţelelor existente şi va încuraja schimbul de idei şi de bune practici la toate nivelurile.

Comisia a prezentat, de asemenea, un Plan de acţiune pentru a stimula dezvoltarea rurală durabilă, coerentă şi integrată. Mai multe politici ale UE oferă sprijin zonelor rurale, contribuind la dezvoltarea echilibrată, echitabilă, ecologică şi inovatoare a acestora. Printre acestea, politica agricolă comună (PAC) şi politica de coeziune vor fi esenţiale pentru sprijinirea şi punerea în aplicare a acestui plan de acţiune, fiind însoţite, în acelaşi timp, de o serie de alte domenii de politică ale UE care, împreună, vor transforma această viziune în realitate.

Viziunea şi planul de acţiune identifică patru domenii de acţiune, sprijinite de iniţiative emblematice, pentru a permite ca zonele rurale să fie: mai puternice (concentrarea pe capacitarea comunităţilor rurale, pe îmbunătăţirea accesului la servicii şi pe facilitarea inovării sociale); conectate (îmbunătăţirea conectivităţii, atât în ceea ce priveşte transportul, cât şi a accesului digital); reziliente (conservarea resurselor naturale şi ecologizarea activităţilor agricole pentru a contracara schimbările climatice, asigurând, în acelaşi timp, rezilienţa socială prin oferirea accesului la cursuri de formare şi la diverse oportunităţi de locuri de muncă de calitate) şi prospere (diversificarea activităţilor economice şi îmbunătăţirea valorii adăugate a activităţilor agricole şi agroalimentare şi a agroturismului).

Comisia va sprijini şi va monitoriza punerea în aplicare a Planului de acţiune rurală al UE şi îl va actualiza periodic, pentru a se asigura că acesta rămâne relevant. De asemenea, Executivul comunitar va continua să colaboreze cu statele membre şi cu actorii din zonele rurale pentru a menţine un dialog privind problemele din aceste zone. În plus, se va introduce o condiţie de adaptabilitate la mediul rural, cu ajutorul căruia politicile UE vor revizuite dintr-o perspectivă rurală. Scopul este de a identifica mai bine şi de a lua în considerare impactul şi implicaţiile potenţiale ale unei iniţiative politice a Comisiei privind locurile de muncă din mediul rural, creşterea economică şi dezvoltarea durabilă.

În cele din urmă, în cadrul Comisiei va fi înfiinţat un observator rural pentru a îmbunătăţi în continuare colectarea şi analiza datelor privind zonele rurale. Acesta va furniza probe pentru a contribui la elaborarea politicilor în ceea ce priveşte dezvoltarea rurală şi pentru a sprijini punerea în aplicare a planului de acţiune rurală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11049 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...