ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dintre cele 75 de companii listate la bursă şi analizate, doar 4% au înregistrat un nivel de conformitate de 100%, nivelul mediu fiind de 60%

06 Noiembrie 2019   |   BizLawyer

Guvernanţa corporativă se dovedeşte a fi o arie în continuă evoluţie în cadrul companiilor din România, dezvoltarea acesteia putând fi accelerată şi prin adoptarea unor reglementări specifice.

 
 
Mazars România a lansat studiul “Corporate Governance: building trust or compliance burden?”, în care analizează companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din perspectiva conformităţii cu Codul de Guvernanţă Corporativă al BVB, în contextul aplicării principiului Aplici sau Explici (Comply or Explain - CoE).

Analiza a fost realizată pe baza declaraţiilor companiilor pentru anii 2017 și 2018, în ceea ce priveşte adoptarea recomandărilor din Cod, care reprezintă un ghid creat special pentru a îmbunătăţi practicile companiilor listate în domeniul guvernanţei corporative şi ale cărui principii ar trebui urmate de către acestea.

Guvernanţa corporativă se dovedeşte a fi o arie în continuă evoluţie în cadrul companiilor din România, dezvoltarea acesteia putând fi accelerată şi prin adoptarea unor reglementări specifice. Un exemplu în acest sens este Legea 162 din 06 iulie 2017, privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate, în care sunt consolidate şi anumite aspecte privind organizarea auditului intern. Codul BVB, cu cele 4 secţiuni ale sale, evidenţiază câteva principii solide, ce stau la baza unui cadru sănătos de guvernanţă corporativă, prin care companiile pot dezvolta o mai bună relaţie cu investitorii şi acţionarii şi se pot proteja împotriva imprevizibilității mediului macroeconomic.


„Guvernanța corporativă a devenit în ultimul deceniu un aspect important pentru companiile din România, determinat de nevoia de a construi relații puternice cu toate părțile interesate, de a comunica eficient și transparent și de a arăta deschidere către potențiali investitori. O guvernare corporativă solidă este esențială pentru supraviețuirea pe termen lung a unei organizații. Companiile trebuie să stabilească strategii eficiente de guvernare corporativă, să implementeze controale interne pragmatice și funcții de audit intern eficiente pentru a-și susține obiectivele de afaceri și pentru a asigura o creștere și transparență continuă și durabilă.”, a declarat Răzvan Butucaru, Partner & Financial Advisory Services Leader, Mazars România.

Secțiunea D – Relația cu investitorii – a înregistrat cel mai înalt nivel de conformitate

Pe baza declaraţiilor companiilor listate, secţiunea dedicată relației cu investitorii înregistrează un nivel mediu de conformitate de 75% atât în răspunsurile din 2017, cât și în 2018.

Printre recomandările mai puţin implementate din această secţiune, se numără cea referitoare la organizarea de întâlniri sau conferinţe cu analiştii şi investitorii cel puţin de două ori pe an, informaţiile prezentate cu ocazia acestor întâlniri trebuind să fie publicate pe site-ul companiilor listate în cadrul secţiunii de Relaţii cu Investitorii. Doar 38% dintre companiile care nu au implementat această recomandare au menţionat că intenţionează să facă acest lucru în perioada următoare.

Secțiunea C – Justa recompensă și motivare – a înregistrat cel mai mic nivel de conformitate

Spre deosebire de secţiunea D, criteriile secțiunii C au înregistrat cel mai mic număr de răspunsuri afirmative, gradul de conformitate înregistrând o scădere de 2% în 2018, față de anul precedent, ajungând la un nivel mediu de 22%.

Printre recomandările cu cea mai mică rată de implementare, se numără necesitatea de a publica o politică de remunerare pe site, care ar trebui să conţină detalii legate de criteriile şi principiile de remunerare ale conducerii companiilor. Mai mult de jumătate dintre companii, 58%, care au răspuns negativ la implementarea acestei recomandări, au declarat că intenţionează să publice o politică de remunerare, fără să menţioneze însă un termen.

Secţiunea B – Sistem de gestiune a riscului şi control intern – a  înregistrat cea mai mare evoluţie, influenţată însă şi de adoptarea unor măsuri legislative

Gradul de conformitate aferent sistemului de gestiune a riscurilor și controlului intern a crescut cu 8% în 2018, de la 61% în 2017 la 69% în 2018.

Dintre recomandările cu cea mai mare rată de îmbunătăţire, 10 sunt incluse în secțiunea B, iar 5 dintre acestea au avut o evoluţie care a depăşit 10% în 2018 vs. 2017 şi se referă la componenţa şi responsabilităţile comitetului de audit. Această evoluție poate fi corelată cu adoptarea unor reglementări specifice din Legea 162 din 06 iulie 2017.

Secțiunea A – Responsabilități – a înregistrat o creștere de 2% în 2018 atingând un grad de conformitate de 49%, față de 47% în 2017. Unul dintre criteriile cu cea mai mare rată de neimplementare aparţine acestei secţiuni şi se referă la implementarea unei politici sau un ghid   privind evaluarea membrilor Consiliului de Administraţie cuprinzând scopul, criteriile și frecvența procesului de evaluare. Rata de neimplementare în cazul acestui criteriu fiind de peste 50%.

Din totalul de 7.950 de răspunsuri ale companiilor analizate de Mazars România pentru cei doi ani incluşi în studiu, s-a constatat o creştere a ratei de îmbunătăţire a implementării recomandărilor Codului de 3% de la 57% în 2017 la 60% în 2018. Este un rezultat încurajator, dar nu suficient pentru un mediu de afaceri în schimbare continuă, în care companiile trebuie să fie pregătite să facă față unei multitudini de riscuri și provocări.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15337 / 16630
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...