ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Energia verde domină în tranzacțiile din sectorul energiei și utilităților

19 Iunie 2019   |   BizLawyer

► Valoarea totală a tranzacțiilor a scăzut cu 33% la nivel global față de trimestrul IV 2018, la 20,6 miliarde de dolari în trimestrul I 2019 ► 56% din tranzacții au vizat segmentul energiei regenerabile, cu o valoare totală de 12,7 miliarde de dolari ► 63% dintre executivi intenționează să realizeze o tranzacție în următoarele 12 luni

 
 
Fuziunile și achiziții (M&A) din segmentul energiei regenerabile au dominat piața globală a tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților în trimestrul I al anului 2019, înregistrând 61% din valoarea totală a tranzacțiilor și o creștere de 3,7 miliarde de dolari față de trimestrul IV 2018, potrivit raportului EY Power Transactions and Trends: Q1 2019 (PTT). La nivelul întregului sector, valoarea totală a scăzut cu 33% față de ultimul trimestrul al anului 2018, la 20,6 miliarde de dolari în trimestrul întâi 2019.

În timp ce perspectivele din zona energiei regenerabile sunt optimiste, guvernele continuă să pună presiune pe investițiile tradiționale în combustibili fosili. În Europa, Grecia și Franța au anunțat noi planuri care promovează dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, Germania planifică să închidă toate cele 84 de centrale electrice pe bază de cărbune până în 2038, iar guvernul Norvegiei a propus eliminarea treptată a companiilor de explorare și exploatare a petrolului și gazelor din fondul său suveran, în valoare de 1 trilion de dolari.


În SUA, guvernele locale continuă să sprijine evoluția segmentului energiei regenerabile, după ce statul New Mexico s-a alăturat autorităților statale din California, Hawaii, Washington D.C: și Puerto Rico în adoptarea unor obiective care presupun surse de energie 100% fără emisii de carbon.

Și corporațiile își stabilesc propriile obiective în materie de energie regenerabilă, peste 150 de companii angajându-se să utilizeze astfel de surse în procent de 100% până în 2050, prin inițiativa globală RE100. Astfel, corporațiile încep să încheie acum contracte de achiziție a energiei electrice direct cu dezvoltatorii de energie din surse regenerabile și nu cu furnizorii locali de utilități. În martie, peste 200 de companii au lansat Alianța Cumpărătorilor de Energie Regenerabilă, cu obiectivul de a operaționaliza 65 de gigawați de surse de energie regenerabilă până în 2025.

Megatranzacțiile din segmentul energiei regenerabile domină piața europeană

În Europa, valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților a scăzut cu 27% față de trimestrul IV 2018, la 6,8 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2019, din care 5,4 miliarde de dolari au fost generate de două megatranzacții pe piața energiei regenerabile.

Pe fondul obiectivelor asumate de sustenabilitatea corporativă, compania germană de asset management Commerz Real s-a alăturat membrilor consorțiului pentru achiziția unei cote de 80% (cu 2,6 miliarde de dolari) din ferma eoliană offshore germană Veja Mate, cu o capacitate de 402 MW. Iar Total Eren a cumpărat NovEnergia II, o companie luxemburgheză din sectorul energiei regenerabile, cu un portofoliu de 675 MW, pentru 1,1 miliarde de dolari.

 „În timp ce investitorii financiari au apăsat pedala de accelerație prin achiziționarea de active în domeniul energiei regenerabile (3,9 miliarde de dolari), se înregistrează o creștere a angajamentelor de investiții greenfield din partea companiilor de utilități, precum și strategii de convergență în acest sector. Marile companii de utilități europene au făcut publice planurile de investiție de peste 17 miliarde de dolari în energie regenerabilă până în 2022. De asemenea, anumite mari companii petroliere au anunțat planuri de transformare a activităților lor de bază, prin canalizarea investițiilor în energie și utilități”, a declarat Miles Huq, coordonator EY Global Power & Utilities Transactions Advisory.

Energia regenerabilă și tehnologiile emergente susțin valoarea tranzacțiilor pe continentul american

Valoarea tranzacțiilor din acest sector pe continentul american a scăzut cu 35% față de trimestrul IV al anului 2018, la 9,1 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2019. Printre acestea s-au numărat plasamente ale investitorilor financiari în energie regenerabilă, investiții transfrontaliere în SUA și America Latină și restructurarea portofoliilor ca urmare a presiunilor acționarilor activiști sau a problemelor financiare în domeniul dezvoltării de la zero a centralelor electrice nucleare sau pe bază de cărbune. Energia regenerabilă a contribuit cu 3,7 miliarde de dolari la valoarea tranzacțiilor, în special, ca urmare a șapte tranzacții în valoare de mai multe milioane de dolari fiecare.

China, principalul jucător din regiunea Asia-Pacific

Valoarea totală a tranzacțiilor din această regiune a scăzut la 4,1 miliarde de dolari, o scădere de 45% față de trimestrul IV al anului 2018. Segmentul energiei regenerabile a fost singurul care a înregistrat o creștere a valorii tranzacțiilor, care s-a dublat, ajungând la 3,6 miliarde de dolari și reprezentând 88% din valoarea totală a tranzacțiilor. Raportul arată că mare parte din această creștere s-a datorat privatizării CP Clean Energy către China Power New Energy’s (80% din valoarea totală a tranzacțiilor din segmentul energiei regenerabile).

China rămâne actorul principal al creșterii din regiunea Asia-Pacific, înregistrând tranzacții atât pe plan intern, cât și extern, și cu un interes crescut în investiții de tip greenfield.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16132 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...