ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Energia verde domină în tranzacțiile din sectorul energiei și utilităților

19 Iunie 2019   |   BizLawyer

► Valoarea totală a tranzacțiilor a scăzut cu 33% la nivel global față de trimestrul IV 2018, la 20,6 miliarde de dolari în trimestrul I 2019 ► 56% din tranzacții au vizat segmentul energiei regenerabile, cu o valoare totală de 12,7 miliarde de dolari ► 63% dintre executivi intenționează să realizeze o tranzacție în următoarele 12 luni

 
 
Fuziunile și achiziții (M&A) din segmentul energiei regenerabile au dominat piața globală a tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților în trimestrul I al anului 2019, înregistrând 61% din valoarea totală a tranzacțiilor și o creștere de 3,7 miliarde de dolari față de trimestrul IV 2018, potrivit raportului EY Power Transactions and Trends: Q1 2019 (PTT). La nivelul întregului sector, valoarea totală a scăzut cu 33% față de ultimul trimestrul al anului 2018, la 20,6 miliarde de dolari în trimestrul întâi 2019.

În timp ce perspectivele din zona energiei regenerabile sunt optimiste, guvernele continuă să pună presiune pe investițiile tradiționale în combustibili fosili. În Europa, Grecia și Franța au anunțat noi planuri care promovează dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, Germania planifică să închidă toate cele 84 de centrale electrice pe bază de cărbune până în 2038, iar guvernul Norvegiei a propus eliminarea treptată a companiilor de explorare și exploatare a petrolului și gazelor din fondul său suveran, în valoare de 1 trilion de dolari.


În SUA, guvernele locale continuă să sprijine evoluția segmentului energiei regenerabile, după ce statul New Mexico s-a alăturat autorităților statale din California, Hawaii, Washington D.C: și Puerto Rico în adoptarea unor obiective care presupun surse de energie 100% fără emisii de carbon.

Și corporațiile își stabilesc propriile obiective în materie de energie regenerabilă, peste 150 de companii angajându-se să utilizeze astfel de surse în procent de 100% până în 2050, prin inițiativa globală RE100. Astfel, corporațiile încep să încheie acum contracte de achiziție a energiei electrice direct cu dezvoltatorii de energie din surse regenerabile și nu cu furnizorii locali de utilități. În martie, peste 200 de companii au lansat Alianța Cumpărătorilor de Energie Regenerabilă, cu obiectivul de a operaționaliza 65 de gigawați de surse de energie regenerabilă până în 2025.

Megatranzacțiile din segmentul energiei regenerabile domină piața europeană

În Europa, valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților a scăzut cu 27% față de trimestrul IV 2018, la 6,8 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2019, din care 5,4 miliarde de dolari au fost generate de două megatranzacții pe piața energiei regenerabile.

Pe fondul obiectivelor asumate de sustenabilitatea corporativă, compania germană de asset management Commerz Real s-a alăturat membrilor consorțiului pentru achiziția unei cote de 80% (cu 2,6 miliarde de dolari) din ferma eoliană offshore germană Veja Mate, cu o capacitate de 402 MW. Iar Total Eren a cumpărat NovEnergia II, o companie luxemburgheză din sectorul energiei regenerabile, cu un portofoliu de 675 MW, pentru 1,1 miliarde de dolari.

 „În timp ce investitorii financiari au apăsat pedala de accelerație prin achiziționarea de active în domeniul energiei regenerabile (3,9 miliarde de dolari), se înregistrează o creștere a angajamentelor de investiții greenfield din partea companiilor de utilități, precum și strategii de convergență în acest sector. Marile companii de utilități europene au făcut publice planurile de investiție de peste 17 miliarde de dolari în energie regenerabilă până în 2022. De asemenea, anumite mari companii petroliere au anunțat planuri de transformare a activităților lor de bază, prin canalizarea investițiilor în energie și utilități”, a declarat Miles Huq, coordonator EY Global Power & Utilities Transactions Advisory.

Energia regenerabilă și tehnologiile emergente susțin valoarea tranzacțiilor pe continentul american

Valoarea tranzacțiilor din acest sector pe continentul american a scăzut cu 35% față de trimestrul IV al anului 2018, la 9,1 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2019. Printre acestea s-au numărat plasamente ale investitorilor financiari în energie regenerabilă, investiții transfrontaliere în SUA și America Latină și restructurarea portofoliilor ca urmare a presiunilor acționarilor activiști sau a problemelor financiare în domeniul dezvoltării de la zero a centralelor electrice nucleare sau pe bază de cărbune. Energia regenerabilă a contribuit cu 3,7 miliarde de dolari la valoarea tranzacțiilor, în special, ca urmare a șapte tranzacții în valoare de mai multe milioane de dolari fiecare.

China, principalul jucător din regiunea Asia-Pacific

Valoarea totală a tranzacțiilor din această regiune a scăzut la 4,1 miliarde de dolari, o scădere de 45% față de trimestrul IV al anului 2018. Segmentul energiei regenerabile a fost singurul care a înregistrat o creștere a valorii tranzacțiilor, care s-a dublat, ajungând la 3,6 miliarde de dolari și reprezentând 88% din valoarea totală a tranzacțiilor. Raportul arată că mare parte din această creștere s-a datorat privatizării CP Clean Energy către China Power New Energy’s (80% din valoarea totală a tranzacțiilor din segmentul energiei regenerabile).

China rămâne actorul principal al creșterii din regiunea Asia-Pacific, înregistrând tranzacții atât pe plan intern, cât și extern, și cu un interes crescut în investiții de tip greenfield.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16905 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...