ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FIC: România trebuie să îşi valorifice punctele forte care o pot propulsa pe harta investitorilor străini

16 Februarie 2021   |   Agerpres

"FIC consideră că România trebuie să îşi valorifice punctele forte care o pot propulsa pe harta investitorilor străini", susţin reprezentanţii Consiliului, într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.

 
 
Autorităţile din România ar trebui să adauge pe lista priorităţilor atragerea unor volume mai mari de investiţii străine directe prin creşterea capacităţii de absorbţie şi dezvoltarea unor strategii pe termen mediu şi lung care să ţină cont de realităţile economice, potrivit reprezentanţilor Consiliului Investitorilor Străini.
 
În opinia acestora, utilizarea investiţiilor străine şi înţelegerea impactului lor transformativ asupra economiei interne sunt aspecte favorabile dezvoltării economice pe termen lung, în special în contextul actual, în care ne confruntăm cu o limitare a resurselor pentru proiecte mari de investiţii, iar capacitatea guvernului
de a mobiliza astfel de resurse este limitată de constrângeri bugetare semnificative.
 
"FIC consideră că România trebuie să îşi valorifice punctele forte care o pot propulsa pe harta investitorilor străini", susţin reprezentanţii Consiliului, într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.
 
Consiliul Investitorilor Străini a început, în anul 2017, un proiect dedicat evaluării contribuţiei investiţiilor străine directe (ISD) la dezvoltarea economiei în România, comparativ cu ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est. Astfel, s-a materializat în cadrul acestui proiect un element important: Raportul privind investiţiile străine directe în România, realizat împreună cu Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti.
 
Raportul ISD pune la dispoziţia celor care doresc să cunoască impactul investiţiilor străine în ţara noastră, o analiză detaliată despre fluxurile de investiţii străine şi modul în care acestea au contribuit la creşterea economică a României în ultimii ani.
 
FIC a continuat acest demers în anul 2020, când analiza asupra investiţiilor străine a fost actualizată de echipa de experţi ai FIC şi ASE. Pentru elaborarea celui de-al doilea raport au fost utilizate date disponibile din primele luni ale anului trecut, la nivel naţional, dar şi european, cât şi datele puse la dispoziţie de un eşantion reprezentativ al companiilor membre FIC, din trei sectoare semnificative ale economiei: energie, telecomunicaţii şi producţia auto.
 
Conform raportului, România a beneficiat de 0,45% din fluxurile totale de ISD la nivel global, adică 81,12 miliarde euro în anul 2018. Datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că firmele ISD au efectuat 75% din exporturi şi 68% din importurile totale. Numărul de salariaţi în companiile ISD reprezintă 26% din numărul total al salariaţilor din România, în uşoară scădere faţă de anii precedenţi.
 
Chiar dacă stocurile ISD au crescut în România în fiecare an începând cu 2008, diferenţele se menţin semnificative comparativ cu celelalte ţări din regiune, dacă nivelul ISD este raportat la PIB sau la numărul de locuitori.
 
Raportul mai semnalează că sectorul serviciilor are cea mai mare pondere a stocurilor de ISD din România, aproximativ 47% din total. Însă, România a atras în 2016 numai 5% din volumul total al ISD aferent industriilor high-tech şi serviciilor intensive în cunoaştere din regiune. În schimb, 52% din stocuri au fost direcţionate către Ungaria, 18% către Polonia şi 14% către Cehia, specializarea regională acţionând astfel în defavoarea României.
 
Acesta mai menţionează că măsurile de politică publică ar putea fi axate pe încurajarea ISD cu valoare adăugată cât mai ridicată şi înlesnirea reorientării ISD în industriile cu grad înalt de tehnologie şi intensive în cunoaştere în domeniile aferente serviciilor. În absenţa unor măsuri concrete pentru creşterea competitivităţii, centrate pe atragerea unui anumit tip de ISD, România riscă să devină specializată în industrii cu valoare adăugată şi intensitate tehnologică scăzute.
 
FIC mai semnalează că din datele recente comunicate de BNR care reiese că ISD au scăzut în 2020 cu 60,38% faţă de 2019.
 
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, peste 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12553 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...