ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Financial Times: O treime din investițiile străine directe aparțin companilor care evită plata taxelor

09 Septembrie 2019   |   MEDIAFAX

Aproape 40 la sută din investițiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activități reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI și Universitatea din Copenhaga.

 
 
O treime din investițiile străine pe plan internațional aparțin multinaționalelor care evită plata taxelor, 40% din fluxurile de capital fiind utilizate drept vehicule pentru inginerii financiare, relevă un articol din Financial Times.

O mare parte din investițiile străine directe sunt capitaluri „fantomă”, concepute mai degrabă pentru a minimaliza obligațiile fiscale ale companiilor și mai puțin pentru a finanța activitatea productivă, potrivit unor studii recente.

Aproape 40 la sută din investițiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activități reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI și Universitatea din Copenhaga.


În schimb, acestea sunt vehicule pentru inginerii financiare, „adesea pentru a reduce factura fiscală globală a multinaționalelor”, au spus cercetătorii Jannick Damgaard, Thomas Elkjaer și Niels Johannesen, care au efectuat studiul.

Concluziile vin într-un moment în care guvernele sunt preocupate de modul în care multinaționalele evită plata impozitelor. Reforma fiscală se numărăr printre prioritățile majore ale G7. Recente decizii unilaterale ale Franței pentru impozitarea marilor companii din tehnologie care operează în țară au sporit presiunea asupra altor membri G7 pentru a ajunge la un acord.

OCDE a fost însărcinată cu identificarea soluțiilor acceptabile la nivel global până anul viitor.

Aproape jumătate din investițiile fantomă identificate de cercetători se aflau la Luxemburg și Olanda. Alte țări în care mai puțin de jumătate din ISD sunt reale sunt Malta, Irlanda, Elveția și o serie de teritorii britanice, potrivit autorilor studiului.

Brad Setser, economist la Council on Foreign Relations din New York, spune că studiul a arătat că respectivele structuri - companii sau investiții fantomă - sunt optimizate pentru reducerea impozitului companiilor globale.

„Apple nu-și produce iPhone-urile în Irlanda și nici nu le proiectează și nici nu dezvoltă sistemul de operare din Irlanda, cu toate acestea una dintre cele mai valoroase investiții americane în străinătate este participația Apple la Apple Ireland”, a spus Setser.

Aproape două treimi din investițiile făcute în Irlanda sunt „fantomă”, a constatat studiul FMI.

În ciuda eforturilor internaționale recente de a împiedica companiile să procedeze astfel, capitalurile fantomă au crescut, conform studiului, ca pondere în ISD totale. Până în 2010, ISD fantomă reprezenta 31% din totalul investițiilor străine directe, dar în 2017 a ajuns la 38%.

Pe țări, valorile diferă: în Marea Britanie ISD fantomă au crescut de la 3% în 2009 la 18% în 2017, în timp ce în Belgia și Suedia, ponderea a scăzut de la aproximativ 30% la sub 10% în aceeași perioadă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 23 / 10439
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mandat de creștere substanțială pentru biroul CMS din București | Firma de avocatură are drept obiectiv o creștere de 50% în următorii 4 ani, ce urmează a se realiza prin mărirea echipei. Gabriel Sidere, Managing Partner, vorbește despre planurile firmei în România
Nouă avocați români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders
Instituțiile statului sunt implicate în mii de litigii în instanțele naționale și în zeci de dosare arbitrale. Sumele bugetate și onorariile plătite pentru consultanță și reprezentare juridică
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for a Junior Attorney
GDPR, după primul an | Mai mult de 60% din proiectele în care avocații Mușat & Asociații au activat pe partea de protecție a datelor au vizat multiple jurisdicții. Iulian Popescu, Deputy Managing Partner: Ne propunem să investim în continuare în domenii de drept emergente ce vizează tehnologii precum IoT, MssA, Blockchain, agregând cunoștințele juridice cu cele tehnice
Alina Leoveanu, unul dintre cei mai buni experți români în arbitraje internaționale, intră în echipa Mayer Brown. Va lucra cu avocații care l-au asistat pe Hassan Awdi în arbitrajul ICSID împotriva României
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: Mușat & Asociații is looking for Junior Associates
LegiTeam: Biroul din Cluj-Napoca al Societății Civile de Avocați Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen recrutează avocați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...