
Financial Times: O treime din investițiile străine directe aparțin companilor care evită plata taxelor
09 Septembrie 2019
MEDIAFAXAproape 40 la sută din investițiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activități reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI și Universitatea din Copenhaga.
![]() |
O treime din investițiile străine pe plan internațional aparțin multinaționalelor care evită plata taxelor, 40% din fluxurile de capital fiind utilizate drept vehicule pentru inginerii financiare, relevă un articol din Financial Times.
O mare parte din investițiile străine directe sunt capitaluri „fantomă”, concepute mai degrabă pentru a minimaliza obligațiile fiscale ale companiilor și mai puțin pentru a finanța activitatea productivă, potrivit unor studii recente.
Aproape 40 la sută din investițiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activități reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI și Universitatea din Copenhaga.
O mare parte din investițiile străine directe sunt capitaluri „fantomă”, concepute mai degrabă pentru a minimaliza obligațiile fiscale ale companiilor și mai puțin pentru a finanța activitatea productivă, potrivit unor studii recente.
Aproape 40 la sută din investițiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activități reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI și Universitatea din Copenhaga.
În schimb, acestea sunt vehicule pentru inginerii financiare, „adesea pentru a reduce factura fiscală globală a multinaționalelor”, au spus cercetătorii Jannick Damgaard, Thomas Elkjaer și Niels Johannesen, care au efectuat studiul.
Concluziile vin într-un moment în care guvernele sunt preocupate de modul în care multinaționalele evită plata impozitelor. Reforma fiscală se numărăr printre prioritățile majore ale G7. Recente decizii unilaterale ale Franței pentru impozitarea marilor companii din tehnologie care operează în țară au sporit presiunea asupra altor membri G7 pentru a ajunge la un acord.
OCDE a fost însărcinată cu identificarea soluțiilor acceptabile la nivel global până anul viitor.
Aproape jumătate din investițiile fantomă identificate de cercetători se aflau la Luxemburg și Olanda. Alte țări în care mai puțin de jumătate din ISD sunt reale sunt Malta, Irlanda, Elveția și o serie de teritorii britanice, potrivit autorilor studiului.
Brad Setser, economist la Council on Foreign Relations din New York, spune că studiul a arătat că respectivele structuri - companii sau investiții fantomă - sunt optimizate pentru reducerea impozitului companiilor globale.
„Apple nu-și produce iPhone-urile în Irlanda și nici nu le proiectează și nici nu dezvoltă sistemul de operare din Irlanda, cu toate acestea una dintre cele mai valoroase investiții americane în străinătate este participația Apple la Apple Ireland”, a spus Setser.
Aproape două treimi din investițiile făcute în Irlanda sunt „fantomă”, a constatat studiul FMI.
În ciuda eforturilor internaționale recente de a împiedica companiile să procedeze astfel, capitalurile fantomă au crescut, conform studiului, ca pondere în ISD totale. Până în 2010, ISD fantomă reprezenta 31% din totalul investițiilor străine directe, dar în 2017 a ajuns la 38%.
Pe țări, valorile diferă: în Marea Britanie ISD fantomă au crescut de la 3% în 2009 la 18% în 2017, în timp ce în Belgia și Suedia, ponderea a scăzut de la aproximativ 30% la sub 10% în aceeași perioadă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18508 / 19521 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...