ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Financial Times: O treime din investițiile străine directe aparțin companilor care evită plata taxelor

09 Septembrie 2019   |   MEDIAFAX

Aproape 40 la sută din investițiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activități reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI și Universitatea din Copenhaga.

 
 
O treime din investițiile străine pe plan internațional aparțin multinaționalelor care evită plata taxelor, 40% din fluxurile de capital fiind utilizate drept vehicule pentru inginerii financiare, relevă un articol din Financial Times.

O mare parte din investițiile străine directe sunt capitaluri „fantomă”, concepute mai degrabă pentru a minimaliza obligațiile fiscale ale companiilor și mai puțin pentru a finanța activitatea productivă, potrivit unor studii recente.

Aproape 40 la sută din investițiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activități reale de afaceri, constată un studiu realizat de FMI și Universitatea din Copenhaga.


În schimb, acestea sunt vehicule pentru inginerii financiare, „adesea pentru a reduce factura fiscală globală a multinaționalelor”, au spus cercetătorii Jannick Damgaard, Thomas Elkjaer și Niels Johannesen, care au efectuat studiul.

Concluziile vin într-un moment în care guvernele sunt preocupate de modul în care multinaționalele evită plata impozitelor. Reforma fiscală se numărăr printre prioritățile majore ale G7. Recente decizii unilaterale ale Franței pentru impozitarea marilor companii din tehnologie care operează în țară au sporit presiunea asupra altor membri G7 pentru a ajunge la un acord.

OCDE a fost însărcinată cu identificarea soluțiilor acceptabile la nivel global până anul viitor.

Aproape jumătate din investițiile fantomă identificate de cercetători se aflau la Luxemburg și Olanda. Alte țări în care mai puțin de jumătate din ISD sunt reale sunt Malta, Irlanda, Elveția și o serie de teritorii britanice, potrivit autorilor studiului.

Brad Setser, economist la Council on Foreign Relations din New York, spune că studiul a arătat că respectivele structuri - companii sau investiții fantomă - sunt optimizate pentru reducerea impozitului companiilor globale.

„Apple nu-și produce iPhone-urile în Irlanda și nici nu le proiectează și nici nu dezvoltă sistemul de operare din Irlanda, cu toate acestea una dintre cele mai valoroase investiții americane în străinătate este participația Apple la Apple Ireland”, a spus Setser.

Aproape două treimi din investițiile făcute în Irlanda sunt „fantomă”, a constatat studiul FMI.

În ciuda eforturilor internaționale recente de a împiedica companiile să procedeze astfel, capitalurile fantomă au crescut, conform studiului, ca pondere în ISD totale. Până în 2010, ISD fantomă reprezenta 31% din totalul investițiilor străine directe, dar în 2017 a ajuns la 38%.

Pe țări, valorile diferă: în Marea Britanie ISD fantomă au crescut de la 3% în 2009 la 18% în 2017, în timp ce în Belgia și Suedia, ponderea a scăzut de la aproximativ 30% la sub 10% în aceeași perioadă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15744 / 16757
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...