ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Judecători germani contra judecători europeni: care sunt implicaţiile pentru UE? (AFP)

13 Mai 2020   |   AGERPRES

Pe lângă posibilele consecinţe socio-economice în plină criză provocată de epidemia de coronavirus, hotărârea justiţiei germane reprezintă un pericol pentru viitorul UE, în opinia mai multor experţi intervievaţi de AFP.

Sursa: The European Court of Justice / Facebook

 
 
În faţa pericolului destabilizării Uniunii Europene după dezavuarea justiţiei europene de către Curtea Constituţională germană, Comisia Europeană a evocat o posibilă procedură de infringement împotriva Germaniei, dar un asemenea demers nu este lipsit de riscuri, notează AFP într-o analiză publicată miercuri.

Într-un verdict răsunător dat săptămâna trecută, Curtea din Karlsruhe a somat Banca Centrală Europeană (BCE) să justifice achiziţiile de datorie publică şi a respins decizia Curţii de Justiţie a UE (CJUE) care valida acest program.

Pe lângă posibilele consecinţe socio-economice în plină criză provocată de epidemia de coronavirus, hotărârea justiţiei germane reprezintă un pericol pentru viitorul UE, în opinia mai multor experţi intervievaţi de AFP.


Există precedente ?

Da, însă nu de o asemenea dimensiune. Şi alte jurisdicţii naţionale au mai contestat deciziile CJUE, respectiv Curtea Constituţională cehă în 2012 şi Curtea Supremă daneză în 2016, însă în aceste cazuri mizele politice erau mai mici. De data aceasta însă este vorba despre ''cea mai înaltă curte a celui mai mare şi mai bogat stat membru'' al UE, remarcă Tobias Lock, profesor de drept la universitatea irlandeză Maynooth. Acesta aminteşte şi faptul că aceeaşi instanţă germană ''avertizase de mult timp CJUE asupra limitelor competenţei acesteia''.

Curtea Constituţională germană ''şi-a pus doctrina în execuţie, ceea ce este ceva nou'', relevă la rândul său Loic Azoulai, profesor de drept european la Sciences Po din Paris, care consideră că astfel instanţa germană ''se regăseşte în tabăra celor anti-UE''.

Care ar putea fi repercusiunile pentru UE ?

''Aceste consecinţe pot fi multiple, şi toate periculoase'', crede Franklin Dehousse, fost judecător la CJUE, întrucât acest verdict ar putea incita şi alte jurisdicţii naţionale să conteste autoritatea CJUE.

Decizia Curţii Constituţionale germane a fost de altfel salutată de guvernul polonez, dat fiind că justiţia europeană a condamnat de mai multe ori Polonia pentru reformele judiciare. ''Tribunalul german a stabilit că UE are dreptul să facă numai ceea ce statele membre îi dau dreptul să facă'', iar atunci când UE îşi ''depăşeşte competenţele intervin curţile constituţionale ale statelor membre'', a spus ministrul adjunct polonez al justiţiei, Sebastian Kaleta, care a vorbit despre un verdict de o ''importanţă colosală''.

Dar în plus faţă de posibilul efect al creării unui precedent şi al destabilizării, ''contestarea politicii monetare a BCE ar putea diminua credibilitatea acesteia într-un moment în care ea este absolut vitală pentru a frâna dezastrul economic pe care începe să-l provoace coronavirusul'', subliniază Franklin Dehousse.

În opinia consultantului în drept european Jean-Claude Piris, ''dacă am aplica întocmai acest verdict, aceasta ar putea ucide Uniunea Europeană, ceea ce ar însemna revenirea la dreptul internaţional clasic''.

Cum poate reacţiona UE ?

CJUE a subliniat că ea este ''singura competentă'' pentru a judeca acţiunea BCE, în timp ce Comisia Europeană a amintit întâietatea dreptului european şi caracterul obligatoriu al deciziilor CJUE în faţa instanţelor naţionale. Prin urmare, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evocat posibilitatea lansării unei proceduri de infringement împotriva Germaniei, procedură ce poate conduce la sesizarea CJUE, care, în anumite cazuri, poate impune sancţiuni financiare.

Un asemenea demers ridică însă o dilemă politică. Pe de o parte, este dificil să nu se reacţioneze în condiţiile în care ''verdictul german a fost întocmit pentru a provoca un conflict instituţional'', constată Franklin Dehousse. Dacă nu reacţionează, Comisia Europeană riscă să ''dea impresia că are o politică a standardelor duble'' faţă de alte ţări, precum Ungaria sau Polonia, adaugă acesta.

Care sunt riscurile ?

Pe de altă parte, angajarea unei asemenea proceduri împotriva Germaniei pentru o decizie a justiţiei implică o altă problemă: ''guvernul german va spune că nu poate face nimic pentru a schimba decizia Curţii Constituţionale, care este independentă'', remarcă Tobias Lock. ''CJUE va spune că Curtea Constituţională germană a încălcat dreptul european, în timp ce Curtea Constituţională germană va reafirma că CJUE şi-a excedat competenţele. Singura soluţie este ca aceste două instanţe să ajungă la un compromis printr-un dialog între judecători pentru ca amândouă să poată ieşi onorabil'' din situaţie, sugerează acest profesor de drept.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15425 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...