
Perspectiva apropiată a inflaţiei se înrăutăţeşte accentuat, urmare a expirării shemei de plafonare a preţului la electricitate şi a majorării TVA şi a accizelor (BNR)
18 Iulie 2025
AgerpresRata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească considerabil în următoarele luni, urcând astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp, se arată în Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR din 8 iulie 2025.
Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României estimează că perspectiva apropiată a inflaţiei se înrăutăţeşte accentuat, ca urmare a expirării la 1 iulie 2025 a schemei de plafonare a preţului la energia electrică şi în condiţiile majorării începând cu 1 august a cotelor TVA şi a accizelor corespunzător pachetului de măsuri fiscal-bugetare recent aprobat.
Sub impactul acestor măsuri, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească considerabil în următoarele luni, urcând astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp, se arată în Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR din 8 iulie 2025.
Sub impactul acestor măsuri, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească considerabil în următoarele luni, urcând astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp, se arată în Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR din 8 iulie 2025.
"O asemenea creştere ar putea afecta anticipaţiile inflaţioniste pe termen mai lung, mai ales în contextul deviaţiei ample şi prelungite de la intervalul ţintei a ratei anuale a inflaţiei din ultimii ani, au semnalat mai mulţi membri ai Consiliului, evocând şi eventualele influenţe inflaţioniste mai mari venite din efecte indirecte ale scumpirii combustibililor şi utilităţilor, precum şi din evoluţia viitoare a preţurilor unor alimente, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile", se subliniază în document.
Potrivit sursei citate, s-a convenit că impactul inflaţionist anticipat a fi generat în trimestrul III de cele două şocuri succesive pe partea ofertei are un caracter tranzitoriu, fiind de aşteptat ca acesta să antreneze odată cu epuizarea lui, peste patru trimestre, o amplă corecţie descendentă a traiectoriei dinamicii anuale a inflaţiei.
În acelaşi timp, implementarea, în ansamblul său, a pachetului de consolidare fiscală recent adoptat este de natură să intensifice presiunile dezinflaţioniste ale factorilor fundamentali pe orizontul mai îndepărtat de timp, în principal prin efectele exercitate, pe multiple căi, asupra cererii agregate. Acestora li se vor alătura efectele scăderii temporare a puterii de cumpărare a populaţiei sub influenţa puseului inflaţionist provocat de cele două şocuri majore pe partea ofertei, ce vor afecta prioritar cererea de consum, au subliniat în mai multe rânduri membrii Consiliului. S-a apreciat în mod unanim că, într-un astfel de context, riscurile la adresa anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu sunt relativ reduse, dar reclamă monitorizarea atentă a tuturor evoluţiilor.
Pe orizontul apropiat de timp, presiunile factorilor fundamentali vor rămâne inflaţioniste, dar în atenuare mai pronunţată decât s-a anticipat în luna mai, au concluzionat membrii Consiliului, evidenţiind perspectiva adâncirii accentuate a deficitului de cerere agregată în trimestrele II şi III, inclusiv în raport cu previziunile precedente, dar şi decalajele temporare necesare manifestării efectelor dezinflaţioniste astfel generate, precum şi probabila menţinere la un nivel ridicat a dinamicii anuale a costurilor salariale unitare din sectorul privat, relativ în linie cu previziunile precedente.
În luna mai, banca centrală a revizuit în creştere, la 4,6%, de la 3,8% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2025.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...