ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața imobiliară locală și Brexit : În cazul unui Brexit fără acord, ar putea exista presiuni asupra clădirilor bune de birouri

31 Octombrie 2019   |   BizLawyer

Aproape 12% din exporturile de servicii IT&C din România se îndreaptă către Marea Britanie. În cazul unui Brexit fără acord, ar putea exista presiuni asupra clădirilor bune de birouri -

 
 
Marea Britanie este a patra cea mai mare destinație de export de servicii a României, după Germania, Italia și Franța, cu aproximativ 8% din total, deși generează aproape 12% din exporturile de servicii IT. În cazul unui Brexit dur, doar o scădere modestă de 10% a fluxurilor comerciale cu Marea Britanie ar reduce cu aproximativ 0,1% PIB-ul României, potrivit estimărilor firmei de consultanță imobiliară Colliers International Romania, ceea ce ar putea duce la potențiale presiuni asupra clădirilor bune de birouri, întrucât printre companiile legate de economia Regatului Unit sunt chiriași de top.

Un context tip „business as usual” rămâne principalul scenariu pentru situația economică după Brexit, dar este important să înțelegem legăturile economice profunde dintre Europa Centrală și de Est (ECE) și Marea Britanie, în special dacă vom vorbi de un Brexit dur. Mai mult, lanțurile globale de producție s-au integrat și mai puternic în ultimii ani.


Într-un scenariu advers, procesul Brexit ar risca să perturbe unul dintre ingredientele din spatele succesului economic al regiunii ECE: exporturile sale de servicii cu valoare adăugată ridicată. În perioada de revenire post-criză, exporturile României de servicii către Marea Britanie s-au dublat, depășind cu mult rata medie de creștere. Mai multe companii britanice importante operează centre din București (cum ar fi Bursa de la Londra sau centrul de servicii al British American Tobacco), în timp ce alte nume internaționale importante dedică o mare parte a activității lor partenerilor din Marea Britanie.

„Cu cât procesul Brexit este mai lung, cu atât incertitudinile vor deveni mai persistente, iar companiile din cele două tabere – Europa continentală și Marea Britanie – vor dori să își securizeze viitorul. Considerăm că este puțin probabil ca unele companii din Marea Britanie să mute o mare parte din forța lor de muncă, în special după Brexit, în UE sau în România (câteva sute de persoane sau poate mai mult), ci ar vrea mai degrabă să stabilească o mică platformă în Europa: economiile ECE pot servi drept destinații principale datorită mixului bun de costuri și competențe ale forței de muncă, precum și datorită spațiilor de birou mai ieftine”, a precizat Sebastian Dragomir, Head of Office Advisory în cadrul Colliers.

Marea Britanie se află în topul destinațiilor pentru exportul de servicii din țările ECE, inclusiv servicii de business sau IT&C cu valoare adăugată foarte ridicată. Acest lucru sugerează că un efect negativ asupra acestor fluxuri comerciale poate fi mai puternic decât ar părea la prima vedere pentru țările din Europa de Est.



„O simplă estimare sugerează că doar o scădere cu 10% a fluxurilor comerciale România-Marea Britanie ar reduce PIB-ul cu aproximativ 0,1% pe termen scurt. Cu toate acestea, efectele pot fi mai puternice decât atât, deoarece țara este cea mai mare sursă de surplus extern prin canalul comercial (deci un impact negativ pentru leu); pentru imobiliare, companiile legate de economia Marii Britanii se numără printre chiriașii de top din clădirile de birouri din România, ceea ce înseamnă potențiale presiuni asupra clădirilor bune”, a încheiat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International.

Piața de spații de birouri moderne din România rămâne puternică și ar putea să înregistreze un record anul acesta pe baza cererii totale; după ce a crescut cu aproximativ 18% în primele trei trimestre ale anului 2019, cererea totală pe piața de birouri din București a atins în jur de 263.000 mp, ceea ce înseamnă că cifra întregului an ar putea depăși recordul de 350.000 mp, atins în 2016. Cererea nouă, în schimb, se temperează și pare să fie în conformitate mai degrabă cu media acestui ciclu, decât cu maximul lui.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18268 / 19539
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...