ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preţurile apartamentelor au crescut în octombrie 2019. Capitale face excepţie de la regulă

11 Noiembrie 2019   |   MEDIAFAX

În cel mai mare oraş al ţării, apartamentele s-au ieftinit cu 0,2% per ansamblu, valoarea medie de listare a unei asemenea locuinţe ajungând la 1.373 de euro pe metru pătrat util (de la 1.376 de euro pe metru pătrat).

 
 
După un avans de 0,6% în luna septembrie, apartamentele disponibile spre vânzare în România, noi şi vechi, s-au menţinut, per ansamblu, pe un trend ascendent şi în luna octombrie, cu excepţia Capitalei, unde preţurile cerute s-au menţinut la un nivel apropiat de cel din septembrie, în uşor declin.

Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 1,9% la nivel naţional, de la 1.272 de euro pe metru pătrat util până la o medie de 1.296 de euro pe metru pătrat util. Dintre marile oraşe monitorizate de Imobiliare.ro, cele mai semnificative majorări au avut loc în Cluj-Napoca şi în Iaşi, iar cele mai mici, în Constanţa şi Braşov.

Capitala face excepţie de la regula creşterilor de preţ, pretenţiile proprietarilor de locuinţe menţinându-se aici, în contextul unui uşor declin, la un nivel foarte apropiat de cel consemnat la finele lunii trecute – după ce, în septembrie, locuinţele din Bucureşti se apreciaseră cu 1,8%.


În cel mai mare oraş al ţării, apartamentele s-au ieftinit cu 0,2% per ansamblu, valoarea medie de listare a unei asemenea locuinţe ajungând la 1.373 de euro pe metru pătrat util (de la 1.376 de euro pe metru pătrat). Tendinţa descendentă a fost mai accentuată pe segmentul locuinţelor vechi, care au înregistrat o scădere de 0,4%, de la 1.312 la 1.307 euro pe metru pătrat. Suma medie solicitată pentru unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale s-a diminuat, însă, cu doar 0,1%, de la 1.426 la 1.425 de euro pe metru pătrat.

În Braşov, aşteptările vânzătorilor de locuinţe s-au majorat în octombrie cu 0,4%, ajungând la o medie de 1.140 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.136 de euro pe metru pătrat luna trecută). Tendinţa generală de creştere a fost susţinută, în acest caz, doar de segmentul apartamentelor vechi, care s-au apreciat cu 1%, de la 1.121 la 1.132 de euro pe metru pătrat. La polul opus, unităţile locative noi s-au depreciat cu 0,9%, de la 1.165 la 1.154 de euro pe metru pătrat.

În Cluj-Napoca, indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 2,2% luna trecută, de la o medie de 1.640 de euro pe metru pătrat util, până la 1.676 de euro pe metru pătrat. Chiar dacă au fost inegale, creşteri ale preţului mediu solicitat au avut loc pe ambele segmente de piaţă analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,9% (de la 1.656 la 1.688 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 2,6% (de la 1.622 la 1.664 de euro pe metru pătrat).

În Constanţa, apartamentele disponibile spre vânzare s-au apreciat, în luna octombrie, cu 0,3%, ajungând să coste 1.175 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.171 de euro pe metru pătrat la finele lui septembrie). Ca şi în Braşov, locuinţele vechi şi cele noi au avut evoluţii constrastante: cele dintâi au înregistrat un avans de 0,4% (de la 1.164 la 1.169 de euro pe metru pătrat), iar cele din urmă au resimţit, dimpotrivă, un declin de 0,4% (de la 1.198 la 1.193 de euro pe metru pătrat).

În Iaşi, aşteptările proprietarilor de apartamente au crescut, pe parcursul lunii trecute, cu 2% – de la o medie de 1.045 de euro pe metru pătrat util, până la 1.066 de euro pe metru pătrat. Potrivit datelor Imobiliare.ro, evoluţia celor două segmente de piaţă analizate nu a fost una echilibrată: dacă locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat doar uşor, anume cu 0,4% (de la 1.037 la 1.041 de euro pe metru pătrat), cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale au consemnat o creştere semnificativă, de 3,3%, mai exact (de la 1.051 la 1.086 de euro pe metru pătrat).

În Timişoara, suma medie solicitată pentru un apartament, indiferent de anul de construcţie, s-a majorat cu 0,8% în a doua lună de toamnă, de la 1.250 la 1.260 de euro pe metru pătrat util. Şi aici, cele două segmente de piaţă analizate au avut evoluţii inegale – locuinţele din blocurile vechi au consemnat un avans de 0,4% (de la 1.257 la 1.262 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite s-au scumpit, în medie, cu 2,2% (de la 1.226 la 1.253 de euro pe metru pătrat).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16255 / 17578
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...