ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE alocă fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica, susţin auditorii europeni

30 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Totodată, auditorii au identificat lacune în statisticile privind sănătatea, care rămân incomplete deoarece unele sunt facultative şi nu toate statele membre transmit către Eurostat toate datele convenite. De asemenea, Eurostat se confruntă cu dificultăţi în a obţine datele necesare de la unele state membre în domenii precum întreprinderile. În consecinţă, acesta aplică incorect definiţia întreprinderilor mici şi mijlocii.

 
 
Fonduri în valoare de sute de miliarde de euro sunt alocate de Uniunea Europeană pe baza unor date furnizate de guvernele statelor membre UE, date pe care Oficiul european de statistică Eurostat nu le poate verifica, se arată într-un nou raport al Curţii de Conturi Europene publicat marţi.
 
Auditorii dau o notă de trecere Comisiei cu privire la statisticile europene dar avertizează totuşi cu privire la o serie de deficienţe. Statisticile europene ar trebui să fie mai utile pentru utilizatorii lor şi mai bine adaptate la nevoile acestora. Părţi interesate precum mediul academic şi comunitatea de cercetare în ansamblu ar trebui să fie consultate în mod corespunzător cu privire la planurile şi la priorităţile legate de statisticile europene. În plus, există lacune la nivelul datelor în domenii statistice importante precum forţa de muncă, întreprinderile şi sănătatea.
 
Între 2013 şi 2020, aproape o jumătate de miliard de euro din banii contribuabililor au fost cheltuiţi din bugetul UE pentru producerea statisticilor europene. Auditorii au verificat dacă Comisia luase măsuri pentru a asigura un nivel ridicat de calitate şi au examinat în profunzime domeniul forţei de muncă, pe cel al întreprinderilor şi pe cel al sănătăţii.
 
"Producţia de statistici nu este un scop în sine. Statisticile sunt un bun public şi trebuie să fie generate ţinând seama, în primul rând, de utilizatori. Într-o epocă a dezinformării şi a crizelor în serie, este extrem de important ca statisticile europene oficiale să fie de o calitate ridicată, să răspundă nevoilor utilizatorilor şi să exploreze căi inovatoare de producţie ", a declarat doamna Ildiko Gall-Pelcz, membra Curţii care a condus acest audit.
 
Eurostat, oficiul de statistică al UE legat direct de Comisie, consultă utilizatorii pentru a identifica ce nevoi ar trebui să abordeze în activitatea sa viitoare. Cu toate acestea, auditorii au constatat că principalul organism reprezentativ al utilizatorilor de statistici - Comitetul consultativ european pentru statistică - nu reuşise să reprezinte toţi utilizatorii într-un mod echilibrat şi eficace. Auditorii consideră că acest organism ar trebui să fie mai inclusiv pentru a asigura un punct de vedere colectiv. În prezent, societatea civilă, ONG-urile care reprezintă grupuri vulnerabile şi organizaţiile internaţionale nu sunt deloc implicate.
 
Totodată, auditorii au identificat lacune în statisticile privind sănătatea, care rămân incomplete deoarece unele sunt facultative şi nu toate statele membre transmit către Eurostat toate datele convenite. De asemenea, Eurostat se confruntă cu dificultăţi în a obţine datele necesare de la unele state membre în domenii precum întreprinderile. În consecinţă, acesta aplică incorect definiţia întreprinderilor mici şi mijlocii.
 
O altă lacună subliniată de auditori priveşte faptul că Eurostat nu are competenţe de verificare în anumite domenii. De exemplu, acesta nu are dreptul de a verifica datele statelor membre privind forţa de muncă şi populaţia şi, prin urmare, nu le poate verifica fiabilitatea. Aceste statistici stau la baza diferitelor contribuţii din partea UE, inclusiv a finanţării pentru redresare în urma pandemiei. Există astfel riscul ca alocarea fondurilor să se facă pe baza unor date care nu sunt exacte.
 
Actualitatea statisticilor reprezintă o altă preocupare, în special în domeniul sănătăţii şi în cel al întreprinderilor. Lăsând la o parte faptul că statele membre pot transmite unele date către Eurostat chiar şi după doi ani de la momentul de referinţă, ceea ce le reduce deja beneficiile pentru utilizatori, s-a observat că, în unele cazuri, datele au fost comunicate de statele membre fie cu mult după termenul-limită, fie numai parţial sau chiar deloc. De asemenea, sistemul statistic european nu este suficient de flexibil pentru a reacţiona rapid cu noi seturi de date atunci când apar nevoi noi. Acest lucru a devenit evident în contextul pandemiei de COVID-19, când a fost necesar să se găsească metode alternative de calculare a ratei mortalităţii.
 
Auditorii au constatat că finanţarea pentru statisticile europene nu era asigurată în mod corespunzător şi nu acorda suficientă prioritate proiectelor inovatoare. Aceştia atrag de asemenea atenţia asupra accesului la statistici înainte de publicare acordat de Eurostat pentru anumite grupuri de utilizatori. Această practică implică riscul ca cei care beneficiază de acces anticipat să obţină profituri economice. Opţiunea de acces anterior publicării ar putea da naştere unor oportunităţi de beneficiu economic care riscă să denatureze în mod grav pieţele. Comisia ar trebui să îşi reconsidere practica actuală în materie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4868 / 16816
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...