ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Veniturile totale din servicii poştale au depăşit anul trecut 4,6 miliarde lei (raport)

19 Octombrie 2023   |   Agerpres

Actorii din piaţa serviciilor poştale au investit 360 milioane de lei în 2022, respectiv 8% din veniturile anuale, în creştere cu aproape 30% faţă de anul precedent.

 
 
Veniturile totale din servicii poştale au depăşit anul trecut 4,6 miliarde lei, cu 11% mai mult faţă de 2021, circa 81% provenind din traficul de colete, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
 
În funcţie de veniturile din servicii poştale obţinute în anul 2022, principalii competitori de pe piaţa serviciilor poştale din România sunt Fan Courier, cu o cotă de piaţă de 23,8%, Compania Naţională Poşta Română (14,7%), Sameday (13,8%) şi Cargus cu 9%, se arată în Raportul privind piaţa serviciilor poştale din România în anul 2022.
 
Actorii din piaţa serviciilor poştale au investit 360 milioane de lei în 2022, respectiv 8% din veniturile anuale, în creştere cu aproape 30% faţă de anul precedent.
 
"Susţinerea traficului de colete a fost principalul determinant al investiţiilor, materializate de altfel prin creşterea cu aproape 80% a numărului de sisteme automate, până la aproape 4.500", se arată în comunicatul ANCOM.
 
Traficul de colete şi pachete mici a crescut în 2022 cu 6%, până la 232 milioane trimiteri, adică 12 colete/locuitor. Creşterea mai mică a traficului comparativ cu anii precedenţi a fost compensată de accelerarea creşterii veniturilor din colete (+13%), până la 3,8 miliarde lei. Venitul mediu per colet a fost de peste 16 lei (13 lei în cazul coletelor interne).
 
De asemenea, numărul de furnizori care fac livrări prin sisteme automate (easybox, pachetomat etc.) a ajuns la 10, astfel că 1 din 7 colete interne a fost livrat prin intermediul acestora. Aproape 9 din 10 colete interne au fost livrate în 1 zi de la intrarea în reţeaua poştală, media fiind de 1,2 zile.
 
În ceea ce priveşte coletele internaţionale, acestea au generat venituri de 1 miliard de lei în 2022, iar în funcţie de numărul de colete, primii 3 furnizori sunt Delivery Solutions - Sameday (28%), Fan Courier (26%) şi Cargus (13%).
 
Pe zona de corespondenţă şi imprimate, veniturile au crescut anul trecut cu 7%, ajungând la aproape 0,8 miliarde lei, deşi traficul a scăzut cu 9%, până la 303 milioane trimiteri. Venitul mediu per trimitere a crescut la 2,6 lei (+17%). În medie, trimiterile interne de corespondenţă şi imprimate au fost livrate în 2,7 zile.
 
În funcţie de numărul de trimiteri, cei mai importanţi furnizori sunt CN Poşta Română (52%) şi Pink Post (41%).
 
Conform datelor ANCOM, în anul 2022 au fost primite 15 reclamaţii la fiecare 10.000 de trimiteri, iar numărul reclamaţiilor întemeiate a crescut cu 12%, la aproape 130.000, pentru două treimi din acestea fiind acordate despăgubiri. Valoarea medie a unei despăgubiri a scăzut cu 8%, până la 202 lei.
 
Numărul de angajaţi pe piaţa serviciilor poştale a fost în scădere anul trecut cu 4% în ansamblul sectorului, în condiţiile reducerii cu peste 1.000 de angajaţi a personalului CN Poşta Română. În medie, un angajat din domeniul poştal a generat venituri poştale anuale de 127.000 lei, în creştere cu 12% faţă de 2021.
 
Raportul mai arată că principalele criterii pentru alegerea furnizorului de către persoanele fizice care au expediat colete au fost legate de calitatea serviciilor, tarifele practicate şi siguranţa trimiterii. Peste jumătate dintre respondenţi au realizat de mai multe ori pe lună achiziţii online: 12% o dată pe săptămână sau chiar mai des, iar 43% de câteva ori pe lună.
 
De asemenea, peste jumătate dintre respondenţi (56%) au utilizat sistemele automate în ultimele 12 luni: 1 din 5 respondenţi le-ar utiliza, însă acestea nu există în zona în care locuiesc, iar trei sferturi dintre respondenţi ar fi de acord ca livrarea să se efectueze mai lent (cu 1-3 zile), dar să plătească mai puţin pentru livrare.
 
ANCOM a publicat joi pe site-ul instituţiei Raportul integral privind piaţa serviciilor poştale din România în anul 2022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1803 / 16851
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...