ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BCR a înregistrat un profit net de aproape 500 de milioane de lei, în S1 din 2020

31 Iulie 2020   |   AGERPRES

În perioada analizată, venitul operaţional a crescut cu 0,8%, până la 1,703 miliarde de lei (353,6 milioane de euro), iar cheltuielile administrative generale au înregistrat valoarea de 805,3 milioane de lei (167,2 milioane de euro), în scădere cu 7,2% de la an la an.

 
 
Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un profit net de 498,9 milioane de lei (103,6 milioane de euro), în semestrul I al acestui an, comparativ cu o pierdere netă de 20,8 milioane de lei (4,4 milioane de euro) raportată în aceeaşi perioadă din 2019, se arată într-un comunicat al băncii, transmis vineri AGERPRES.

Conform rezultatelor financiare, profitul operaţional s-a îmbunătăţit cu 9,3%, până la 898,2 milioane de lei (186,5 milioane de euro) în S1 2020, de la 822 milioane de lei (173,3 milioane de euro), cu un an în urmă, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 7% ajungând la 1,187 miliarde de lei (246,6 milioane de euro), iar venitul net din comisioane a scăzut cu 14,3%, până la 316,2 milioane de lei.


BCR a înregistrat, totodată, un rezultatul net din tranzacţionare de aproape 143 milioane de lei, mai mic cu 12,3% faţă de semestrul I din 2019.

De asemenea, în perioada analizată, venitul operaţional a crescut cu 0,8%, până la 1,703 miliarde de lei (353,6 milioane de euro), iar cheltuielile administrative generale au înregistrat valoarea de 805,3 milioane de lei (167,2 milioane de euro), în scădere cu 7,2% de la an la an.

În privinţa costurilor de risc şi a calităţii activelor, datele centralizate ale băncii arată că, în S1 din 2020, rezultatul net din deprecierea instrumentelor financiare a înregistrat o alocare de 169,9 milioane de lei, comparativ cu o eliberare de provizion de 88,8 milioane de lei, în S1 2019.

Rata creditelor neperformante a ajuns la 4,5%, în iunie 2020, uşor mai ridicată faţă de 4,1%, cât era în decembrie 2019. În acelaşi timp, gradul de acoperire al creditelor neperformante cu provizioane a rămas relativ stabil la 117,4%, la jumătate anului în curs.

Per ansamblu, rata de solvabilitate a BCR în conformitate cu reglementările privind cerinţele de capital (CRR), doar banca, se afla, în luna mai 2020, la nivelul de 19,6%, peste cerinţele Băncii Naţionale a României (BNR).

Potrivit sursei citate, creditele şi avansurile acordate clienţilor BCR au crescut cu 1,2%, până la 40,532 miliarde de lei, la data de 30 iunie 2020, susţinute în principal de creşterea creditării în retail (+2,7%, faţă de decembrie 2019).

Depozitele de la clienţi au crescut, la rândul lor, cu 3,1% până la valoarea de 59,555 miliarde de lei, datorită creşterii depozitelor în retail (+5,1%, comparativ cu finele anului anterior).

În activitatea de creditare retail, BCR a acordat credite noi în monedă locală pentru persoane fizice şi microîntreprinderi de 3,7 miliarde de lei, în S1 2020, în principal datorită creditelor ipotecare. Pe de altă parte, vânzările de credite de nevoi personale au scăzut cu 9,3% de la an la an, "influenţate în T2 2020 de consumul scăzut şi incertitudinile crescute în contextul pandemiei".

Pe segmentul creditelor ipotecare, vânzările s-au majorat cu 25% în intervalul de analiză, în timp ce creditele noi pentru microîntreprinderi au crescut cu 24%.

În activitatea de creditare corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite noi în valoare de 3,2 miliarde de lei, în S1 din acest an, iar stocul de finanţări acordate sectorului IMM (inclusiv prin subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 9% an pe an, atingând valoarea de 6,3 miliarde de lei. Şi finanţarea sectorului public a crescut cu 16,1% în primele şase luni ale anului faţă de semestrul I din 2019.

În ceea ce priveşte serviciile digitale oferite de BCR, în perioada ianuarie - iunie 2020, platforma inteligentă de banking George a ajuns la 900.000 de utilizatori, în creştere cu 70%, faţă de S1 2019. În acest sens, numărul de tranzacţii prin această platformă a crescut cu 130%, la nivel comparativ. De asemenea, a fost înregistrat un salt de peste 150% la accesarea de produse bancare în mediul digital, cel mai mare apetit fiind pentru contul George 100% online, care a ajuns la o pondere de 52% din totalul conturilor curente deschise în 2020.

În plus, platforma online Casa Mea App, care gestionează fluxul de documente pentru creditele ipotecare standard, a fost deja utilizată pentru 44% din creditele ipotecare nou acordate.

Pe partea de educaţie financiară, raportul BCR relevă faptul că Programul "Şcoala de Bani" a ajuns, în primul semestru din 2020, la circa 13.000 de adulţi şi copii, fiind organizate sesiuni online de educaţie financiară şi ateliere pentru copii.

Platforma de educaţie antreprenorială Şcoala de Business (www.bcrscoaladebusiness.ro) a ajuns la peste 7.500 de utilizatori şi a lansat un nou modul cu sfaturi utile pentru finanţare, ce cuprinde informaţii despre cum pot IMM-urile şi microîntreprinderile să îşi optimizeze capitalul de lucru şi să identifice oportunităţile de investiţii.

La rândul său, acceleratorul BCR-INNOVX a selectat, în prima jumătate a anului, 44 de start-up-uri din tehnologie din Iaşi, Cluj şi Bucureşti în programele de incubare dedicate grupelor Start-ups, cu cifre de afaceri între 100.000 de euro şi un milion de euro, respectiv Grinders, cu cifre de afaceri de până la 100.000 de euro. Dintre acestea, 30 de start-up-uri au intrat în programul de accelerare, care durează şase săptămâni, precizează banca.

BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, printr-o reţea de 19 centre de afaceri şi 16 birouri mobile dedicate companiilor şi 429 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6348 / 8802
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...