ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ClusterPower va construi lângă Craiova cel mai mare centru de date din România, cu un ajutor de stat de 82 mil. lei

10 Iunie 2021   |   Agerpres

"ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop, în urma unei investiţii iniţiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma de 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanţe. Diferenţa este acoperită din fondurile proprii ale companiei şi alte surse de finanţare", se menţionează în comunicat.

 
 
Compania ClusterPower va construi lângă Craiova cel mai mare centru de date din România şi unul dintre cele mai mari din Europa, investiţia iniţială fiind de 172 de milioane de lei.
 
"ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop, în urma unei investiţii iniţiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma de 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanţe. Diferenţa este acoperită din fondurile proprii ale companiei şi alte surse de finanţare", se menţionează într-un comunicat al companiei.
 
Cu o infrastructură de calcul performantă, proiectul ClusterPower va fi primul centru de date de tip hyperscale din zonă şi va crea contextul pentru stimularea creşterii economice a regiunii, permiţând găzduirea şi dezvoltarea de soluţii digitale de ultimă generaţie, cu valoare adăugată ridicată.
 
"Ne propunem să creăm o platformă interconectată avansată pe care să dezvoltăm soluţii digitale inteligente, moderne, susţinute de infrastructura de mare putere pe care o construim. Considerăm că viziunea şi strategia noastră sunt în concordanţă cu cele ale Uniunii Europene şi României, pe următoarele direcţii: stimularea creşterii economice, crearea de valoare pe termen lung, atât pentru companie, cât şi pentru societate, precum şi susţinerea inovaţiei şi performanţei", a declarat Cosmin Georgescu, fondator şi director general al ClusterPower.
 
Proiectul va fi construit în etape în localitatea Mischii, judeţul Dolj, pe un teren în suprafaţă de 25.427 metri pătraţi, aflat în proprietatea ClusterPower. Parcul tehnologic va include tehnologii avansate de calcul şi o infrastructură energetică eficientă şi rezilientă. Odată cu finalizarea investiţiei, estimată în 2025, ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de Cloud şi Compute din Europa de Est şi al şaselea din Europa şi va avea o prezenţă globală, asigurată prin conectarea la 750 de centre de date din întreaga lume.
 
Construcţia primului centru de date din parcul tehnologic începe în cursul lunii iunie. În total, campusul de lângă Craiova va găzdui cinci centre de date şi va fi alimentat cu electricitatea produsă de o centrală pe gaz natural pe care ClusterPower o va construi pe acelaşi amplasament. Centrala va avea o putere instalată de până la 200 MW şi va transforma centrul de date într-unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic la nivel global, datorită sistemului de trigenerare care presupune producerea de electricitate, agent termic şi agent de răcire.
 
ClusterPower va fi unul dintre puţinele centre de date din lume cu conexiune directă la cel mai înalt nivel de tensiune electrică (Transelectrica), precum şi la cel mai înalt nivel de presiune de gaz natural (Transgaz), ceea ce îi asigură independenţa energetică şi îi permite costuri reduse de operare, siguranţă înaltă în funcţionare şi flexibilitate în satisfacerea cerinţelor de creştere viitoare. Ca măsură de siguranţă, centrul va fi conectat şi la reţeaua naţională de transport al electricităţii, ca o garanţie a rezilienţei proiectului la eventuale dezastre.
 
"Proiectarea centrului de date este făcută în conformitate cu standardul de certificare la rezilienţă Tier III şi va beneficia astfel de una dintre cele mai prestigioase certificări din domeniu, cea a Uptime Institute, pe trei dimensiuni - design, construcţie şi operare - nivel de certificare pe care nu îl are niciun alt centru de date din Europa de Sud-Est. Proiectul nostru este primul centru de date de mari dimensiuni din România şi primul hyperscale din Europa de Sud-Est, iar prin asta vom creşte competitivitatea României în infrastructura IT globală, consolidând astfel imaginea consacrată de specialişti de top în IT. Ceea ce oferim clienţilor, dincolo de un centru de excelenţă pentru inteligenţă artificială, este încredere, securitate a datelor şi rezilienţă la dezastre", a declarat Vladimir Ester, CTO ClusterPower.
 
ClusterPower a fost înfiinţată în 2019 de trei antreprenori români: Cosmin Georgescu, Vladimir Ester şi Carmen Ursa Georgescu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3908 / 8250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...