ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Banca Transilvania raportează un profit net de 1,257 miliarde lei pentru 2018

27 Februarie 2019   |   AGERPRES

În 2017, rezultatul net al BT a fost de 1,185 miliarde de lei.

 
 
Grupul Banca Transilvania a raportat un profit net consolidat de 1,257 miliarde de lei, din care cel al băncii s-a ridicat la 1,219 miliarde de lei, rezultat care include şi cheltuielile semnificative de integrare Bancpost, se arată într-un comunicat BT.

Profitul operaţional al băncii a crescut la 1,80 miliarde de lei.

În 2017, rezultatul net al BT a fost de 1,185 miliarde de lei.

Pe parcursul anului trecut, Banca Transilvania a acordat 196.000 de împrumuturi pentru companii şi persoane fizice, iar creditele pentru companiile din România au depăşit 9 miliarde lei.

"Pentru BT, 2018 a însemnat continuarea creşterii organice responsabile, investiţii masive în experienţa digitală a clienţilor, integrarea Bancpost şi începerea implementării modelului său de business la Victoriabank, în Republica Moldova", se precizează în comunicatul băncii.


Depozitele clienţilor au ajuns la 65,16 miliarde de lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns, la finele anului trecut, la 77,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 38,02 miliarde lei.

"Banca Transilvania a continuat să fie cel mai activ jucător din sectorul bancar, susţinând economia României cu capitalul şi datorită competenţelor acumulate în cei 25 de ani de existenţă, aici, în ţara noastră. În decursul acestor ani am crescut baza de capital a băncii capitalizând profitul anual, venind cu majorări de capital cu bani de la acţionari, luând împrumuturi subordonate aşa încât să ţinem mereu un ritm alert al creditării tuturor categoriilor de clienţi - de la IMM-uri, start-up-uri, la populaţie. Fiind cel mai mare grup financiar din România, suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem faţă de economia românească, de cei peste 3 milioane de clienţi, dintre care 700.000 sunt clienţi creditaţi, faţă de cei peste 31.000 de acţionari români persoane fizice, investitori pe BVB, precum şi faţă de cei peste 7 milioane de acţionari indirecţi prin Pilonul II de pensii", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie BT.

Consiliul de Administraţie BT a decis, marţi, să propună Adunării Generale a Acţionarilor din luna aprilie să distribuie din profitul anului 2018 dividende în numerar în cuantum de 818,121 milioane de lei (brut), reprezentând un dividend brut de 0,17 lei/acţiune. De asemenea, se va propune AGA capitalizarea diferenţei până la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit.

Banca a acordat, în 2018, 65.000 de credite cu dobândă fixă persoanelor fizice. De asemenea, BT are în portofoliu 3,7 milioane de carduri, ceea ce înseamnă 21% cota de piaţă privind cardurile emise în România, se precizează în comunicatul citat.

Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 11 miliarde de lei iar portofoliul creditelor pentru IMM este de 15,5 miliarde de lei.

BT a modernizat, anul trecut, 125 de sedii în întreaga ţară şi a investit 23 milioane de lei în comunităţi, educaţie şi sport în peste 1.000 de proiecte de implicare şi responsabilitate socială.

"Investiţiile masive în digitalizare generează efecte vizibile în business: aproape 200 de milioane de tranzacţii au fost efectuate anul trecut cu cardurile BT. În fiecare secundă au loc 6 tranzacţii cu carduri BT. 475.000 carduri de credit sunt în portofoliul Grupului Financiar BT, care generează aproximativ 35% din tranzacţiile realizate cu carduri de credit la comercianţii din România. Peste 60.000 de tranzacţii au loc în fiecare zi cu cardurile de credit BT; 50.000 de POS-uri sunt gestionate de Banca Transilvania, ceea ce reprezintă 25% din terminalele instalate în România", se mai arată în documentul citat.

Pe de altă parte, rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,97% la 31 decembrie 2018 iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 94%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 133%, precizează banca.

Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2018 este de 18,59%, iar dacă este inclus şi profitul, aceasta este de 21,53%.

Referitor la taxa pe activele bancare, introdusă prin Ordonanţa 114/2018, Banca Transilvania arată că atât capitalul cât şi competenţele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede în lipsa investiţiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele faţă de ţările vestice.

"Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemului bancar românesc şi va afecta creşterea economică. Cu toate acestea, BT, bancă şi entitate românească, va rămâne alături de clienţii săi, aşa încât aceştia să fie cât mai puţin afectaţi de eventuala taxă", precizează sursa citată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7730 / 7966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...