ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România a atras 3 miliarde de euro de pe piețele externe la cele mai scãzute costuri istorice. Banii au fost încasați azi

28 Ianuarie 2020   |   BizLawyer

Emisiunea a fost realizatã în doua tranșe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândã de 2,000% pe an și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândã de 3,375% pe an.

 
 
Emisiunea de euroobligațiuni lansatã sãptãmâna trecutã de Ministerul Finanțelor Publice s-a bucurat de un interes record din partea investitorilor, se arată într-un comunicat al instituției.

România a reușit, cu această ocazie, o serie de performanțe care i-au consolidat poziția de emitent sofisticat pe piețele externe:
•    atragerea celui mai mare volum de finanțare într-o singurã tranzacție cu primã de emisiune negativã;
•    cea mai mare cerere înregistratã vreodatã la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro); la închiderea emisiunii nivelul cererii s-a situat de asemenea la un nivel record, de 9,6 miliarde euro, emisiunea fiind supra subscrisã in final de peste 3 ori, cu o participare din partea unui numãr de peste 500 de investitori;

•    cea mai mare reducere a costului fațã de nivelul inițial lansat în piațã, de 30 puncte de bazã;
•    randamentul de 2,025% pentru tranșa de 12 ani este cel mai scãzut randament obținut vreodatã de România pentru aceastã maturitate;
•    prin randamentele titlurilor de stat lansate in ianuarie 2020 s-a realizat o economie de cca. 16,6 mil. Euro pentru emisiunea cu maturitatea de 12 ani si 4,4 mil. Euro pentru emisiunea cu maturitatea de 30 ani.

"Deși ne confruntãm cu o serie de provocãri economice și politice, emisiunea reprezintã o performanțã deosebitã a Ministerului Finanțelor Publice și confirmã, încã o datã, încrederea investitorilor în coerența politicilor actualului Guvern de asigurare a stabilitãții fiscale și bugetare. Acest test al investitorilor este un semn foarte bun pentru un Guvern tânãr, instalat de numai douã luni", a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni lansate de MFP pe piețele externe în data 21 ianuarie, în valoare totalã de 3 miliarde euro, au fost încasate marți, 28 ianuarie.

Emisiunea a fost realizatã în doua tranșe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândã de 2,000% pe an și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândã de 3,375% pe an.

Tranzacția a fost intermediatã de cãtre BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank Internațional AG, Societe Generale și Unicredit Bank AG. Potrivit informațiilor BizLawyer, consorțiul bancar a fost asistat și în acest proiect de echipe de avocați Clifford Chance. Echipa locală a fost coordonată de Cosmin Anghel, counsel. Pe drept englez au intervenit avocați ai biroului Clifford Chance din Londra.

Baza investiționalã a tranzacției a fost deosebit de diversificatã din punct de vedere geografic, iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderenta investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri administrate privat.

De remarcat cã tranșa cu maturitatea cea mai lungã, pe termen de 30 de ani, a fost acoperitã în proporție de peste 75% de marii investitori activi pe piețele internaționale de capital - SUA, Germania și Marea Britanie.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea gradualã a costurilor, pe fondul unei supra subscrieri masive pentru cele douã tranșe. Fațã de valorile cu care au fost lansate inițial în piațã cele douã tranșe, de 210 puncte de bazã peste cotația de referințã  Mid-Swap pentru maturitatea de 12 ani și de 315 puncte de bazã peste cotația de referințã Mid-Swap pentru maturitatea de 30 ani, costurile au fost reduse cu 30 puncte de bazã, obținându-se în final pentru prima data prime de emisiune negative importante pentru cele douã tranșe de cca 5 - 10 puncte de bazã. Astfel România a emis obligațiuni la cel mai scãzut cost aferent unui împrumut al statului pentru maturitatea de 12 ani.

Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2020, în conformitate cu OUG nr. 64/2007 privind datoria publicã. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2020 de pe piețele externe prin emisiuni de euroobligațiuni, operațiuni de rãscumpãrare anticipata si preschimbare parțiala a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale, este estimatã la un nivel de până la 6 miliarde Euro.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6239 / 7917
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...