ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romgaz urmăreşte accesarea de fonduri europene pentru proiectele privind reducerea emisiilor de carbon

28 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a amintit că producătorul de gaze urmăreşte diversificarea activităţii şi identificarea posibilităţilor de finanţare pentru proiectele propuse.

 
 
Romgaz doreşte să utilizeze bani europeni din Fondul pentru tranziţie, un instrument care vine în sprijinul proiectelor care au ca scop reducerea emisiilor de carbon, potrivit unui comunicat al companiei.

Tranziţia către o economie fără emisii de carbon a fost principalul subiect al discuţiilor care au avut loc joi, în cadrul conferinţei "Central European Day of Energy" la Bruxelles. Într- un Orizont optimist şi ambiţios, decarbonizarea economiei UE până în 2050 presupune un cadru facil şi totodată puternic reglementat pentru toate statele membre.

Elementul-cheie pentru a atinge decarbonizarea economiilor până în 2050 îl reprezintă JET Fond, sau altfel spus Fondul pentru tranziţie, un instrument care vine în sprijinul şi susţinerea schimbărilor în vederea decarbonizării, în special pentru ţările aflate în tranziţie şi cu dificultăţi de finanţare.


"Ştim că provocările sunt mari dar la fel sunt şi oportunităţile pe care aceste schimbări le aduc în statele membre. Dacă vom reuşi să folosim oportunităţile, vom putea crea noi locuri de muncă şi creştere economică în viitor. Niciun cetăţean, nicio ţară nu va fi lăsată în urma în această perioadă de tranziţie. Trebuie să lucrăm împreună, să găsim soluţia adecvată la fiecare problemă identificată", a declarat directorul general DG Energy, Klaus Dieter Borchardt, citat în comunicat.

El a vorbit despre necesitatea diversificării şi crearea unui mix energetic gaz, energie electrică, LNG, energie verde etc. care să asigure posibilitatea de dezvoltare sustenabilă în perioada de tranziţie către economiile cu zero emisii de carbon.

"Trebuie să demonstrăm că oportunităţile tranziţiei sunt mai mari şi evident mai profitabile decât provocările pe care trebuie să le depăşim. 20% din bugetul UE se doreşte a fi alocat către sectorul energiei cu preponderenţă în energia verde, schimbările climatice, infrastructură etc., în perioada 2021-2030", a mai spus oficialul european.

La rândul său, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a amintit că producătorul de gaze urmăreşte diversificarea activităţii şi identificarea posibilităţilor de finanţare pentru proiectele propuse.

"Romgaz acţionează în direcţia propusă de CE, respectiv diversificarea activităţii companiei şi identificarea posibilităţilor de finanţare pentru putea realiza proiectele pe care ni le-am propus. Dintre acestea amintesc intensificarea activităţilor offshore (LukOil şi intenţia de a prelua de la Exxon o parte din Neptun Deep), continuarea construcţiei de centrale termoelectrice după exemplul celei de la Iernut, participarea în proiectul Terminalului de LNG de la Alexandropolis, Grecia, şi nu în ultimul rând, pe lângă energia regenerabilă, investiţia într-o fabrică de metanol. Suntem foarte atenţi şi dorim să participăm activ la oportunităţile pe care le va oferi JET Fund, pentru că o parte din proiectele companiei sunt în strânsă dependenţă de finanţarea europeană", a spus Volintiru.

Comisia Europeană estimează, în strategia de schimbări climatice pe termen lung, că investiţiile în energia cu emisii de carbon reduse şi infrastructura aferentă au crescut de la 2% din PIB la 2,8% sau 520-575 miliarde euro pentru decarbonizarea până în 2050. Aceasta s-ar traduce în investiţii de 175-290 miliarde euro pe an în perioada 2021-2030.

"Magnitudinea transformărilor viitoare în sectorul energetic justifică creşterea finanţării prin JET Fund, a cărui sumă propusă de Parlamentul European este de 4,8 miliarde de euro, considerată ca fiind insuficientă pentru a acoperi nevoile statelor membre în tranziţie", a declarat Maciej Jakubik, directorul executiv al CEEP (Central Europe Energy Partnerships).

Recomandarea către statele membre în vederea identificării oportunităţilor în perioada următoare, în opinia sa, este ca acestea să se orienteze către diversificarea portofoliului şi crearea unui mix: LNG, dezvoltarea de interconexiuni, energie verde şi alte forme care susţin tranziţia către decarbonizarea economiei până în 2050.

În urmă cu o săptămână, Volintiru declara, pentru AGERPRES, că Romgaz analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagră, după ce, luni, consultantul care se ocupă de exitul Exxon din România a contactat producătorul român de gaze pentru începerea negocierilor.

"Am fost contactaţi, ieri (luni - n.r.), printr-un mail, de către consultantul care îi consiliază pe cei de la Exxon în acest exit. Ne-au anunţat că urmează un proces de exit şi că, dacă suntem interesaţi, ne invită la masa discuţiilor. Urmează să purtăm discuţii în perioada următoare, împreună cu reprezentanţii OMV", a spus Volintiru.

El a precizat că nu ştie când va avea loc prima rundă de discuţii.

"Trebuie să analizăm primele documente. Ne-am gândit, din punctul nostru de vedere, că ar fi bine să preluăm o participaţie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanţa această preluare din surse proprii, din surse atrase şi făcând un mix din cele două", a susţinut oficialul Romgaz.

Potrivit acestuia, producătorul român de gaze era de mult timp interesat de această tranzacţie.

Totodată, Volintiru a subliniat că acest lucru nu înseamnă renunţarea la proiectele în care compania este deja angrenată, precum proiectul Trident din Marea Neagră, realizarea termocentralelor Iernut şi Mintia şi preluarea unei participaţii din terminalul LNG din Grecia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 864 / 33551
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
League Tables of Legal Advisors MergerMarket - S1 2020 I Pandemia a evaporat o treime din piața de fuziuni și achiziții. China s-a recuperat rapid, SUA – cel mai puternic declin. Ce firme de avocați cu prezență locală s-au evidențiat în Top 20 global, european și în regiunea CEE
Avocații Leroy și Asociații prevăd o creștere a numărului de litigii în comerț și asigurări, solicitările fiind legate de întreruperea activității comerciale. Edgar Jakab, Head of Litigation: Pe lângă mandatele curente, așteptăm o extindere substanțială în perioada următoare și în transporturi și asigurări
Avocații Radu și Asociații SPRL, în colaborare cu EY România, obțin o nouă decizie importantă pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind dreptul nerezidenților de a obține rambursarea TVA
Legea mărcilor a fost modificată | Care vor fi efectele aplicării noilor norme și cum se va asigura securitatea juridică și protecția drepturilor conferite titularilor de mărcile înregistrate. Cele mai importante prevederi, explicate de echipa Simion & Baciu
LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
Dr. Constantin BRÂNZAN, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu peste 40 de ani de experiență în magistratură, se alătură echipei POPESCU & ASOCIAȚII
Cum a trecut prin perioada de lockdown un creator de produse Legal-Tech și ce tendințe a observat în rândul clienților-avocați. George Bărcun, SoftVenture: Singura schimbare pentru noi a fost lipsa prânzului comun și a conversațiilor aferente. Firmele de avocatură au avut o abordare foarte matură și profesionistă. În ultima lună am observat o revitalizare generală și mai mult optimism
Avocații Wolf Theiss estimează o creștere de cca. 20% pe segmentul litigiilor, anul acesta. Ligia-Cecilia Popescu, Partener: Mandate noi s-au concretizat în mai multe domenii. O sursă importantă de litigii și, în special, arbitraje, vor continua să fie proiectele de infrastructură mare, minerit, fiscal și achizițiile publice în domeniul industrial
Echipa MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații se extinde. Cristina Crețu, in-house cu o vastă experiență, și Mihaela Nyerges, avocat specializat în Energie și M&A, s-au alăturat firmei
În ciuda situației „speciale” în care s-a lucrat, avocații Reff & Asociații au fost implicați în toate tipurile de dispute de business. Date fiind viteza cu care s-au adoptat actele normative, precum și lipsa de claritate a acestora, clienții au fost foarte interesați de perspectiva litigioasă a acțiunilor pe care urmau să le întreprindă sau a consecințelor în cazul unei lipse de reacție
Suciu Popa câștigă pentru Hidroelectrica un litigiu care consolidează o creanță de peste 22,2 mil. RON
Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...