ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romgaz urmăreşte accesarea de fonduri europene pentru proiectele privind reducerea emisiilor de carbon

28 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a amintit că producătorul de gaze urmăreşte diversificarea activităţii şi identificarea posibilităţilor de finanţare pentru proiectele propuse.

 
 
Romgaz doreşte să utilizeze bani europeni din Fondul pentru tranziţie, un instrument care vine în sprijinul proiectelor care au ca scop reducerea emisiilor de carbon, potrivit unui comunicat al companiei.

Tranziţia către o economie fără emisii de carbon a fost principalul subiect al discuţiilor care au avut loc joi, în cadrul conferinţei "Central European Day of Energy" la Bruxelles. Într- un Orizont optimist şi ambiţios, decarbonizarea economiei UE până în 2050 presupune un cadru facil şi totodată puternic reglementat pentru toate statele membre.

Elementul-cheie pentru a atinge decarbonizarea economiilor până în 2050 îl reprezintă JET Fond, sau altfel spus Fondul pentru tranziţie, un instrument care vine în sprijinul şi susţinerea schimbărilor în vederea decarbonizării, în special pentru ţările aflate în tranziţie şi cu dificultăţi de finanţare.


"Ştim că provocările sunt mari dar la fel sunt şi oportunităţile pe care aceste schimbări le aduc în statele membre. Dacă vom reuşi să folosim oportunităţile, vom putea crea noi locuri de muncă şi creştere economică în viitor. Niciun cetăţean, nicio ţară nu va fi lăsată în urma în această perioadă de tranziţie. Trebuie să lucrăm împreună, să găsim soluţia adecvată la fiecare problemă identificată", a declarat directorul general DG Energy, Klaus Dieter Borchardt, citat în comunicat.

El a vorbit despre necesitatea diversificării şi crearea unui mix energetic gaz, energie electrică, LNG, energie verde etc. care să asigure posibilitatea de dezvoltare sustenabilă în perioada de tranziţie către economiile cu zero emisii de carbon.

"Trebuie să demonstrăm că oportunităţile tranziţiei sunt mai mari şi evident mai profitabile decât provocările pe care trebuie să le depăşim. 20% din bugetul UE se doreşte a fi alocat către sectorul energiei cu preponderenţă în energia verde, schimbările climatice, infrastructură etc., în perioada 2021-2030", a mai spus oficialul european.

La rândul său, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a amintit că producătorul de gaze urmăreşte diversificarea activităţii şi identificarea posibilităţilor de finanţare pentru proiectele propuse.

"Romgaz acţionează în direcţia propusă de CE, respectiv diversificarea activităţii companiei şi identificarea posibilităţilor de finanţare pentru putea realiza proiectele pe care ni le-am propus. Dintre acestea amintesc intensificarea activităţilor offshore (LukOil şi intenţia de a prelua de la Exxon o parte din Neptun Deep), continuarea construcţiei de centrale termoelectrice după exemplul celei de la Iernut, participarea în proiectul Terminalului de LNG de la Alexandropolis, Grecia, şi nu în ultimul rând, pe lângă energia regenerabilă, investiţia într-o fabrică de metanol. Suntem foarte atenţi şi dorim să participăm activ la oportunităţile pe care le va oferi JET Fund, pentru că o parte din proiectele companiei sunt în strânsă dependenţă de finanţarea europeană", a spus Volintiru.

Comisia Europeană estimează, în strategia de schimbări climatice pe termen lung, că investiţiile în energia cu emisii de carbon reduse şi infrastructura aferentă au crescut de la 2% din PIB la 2,8% sau 520-575 miliarde euro pentru decarbonizarea până în 2050. Aceasta s-ar traduce în investiţii de 175-290 miliarde euro pe an în perioada 2021-2030.

"Magnitudinea transformărilor viitoare în sectorul energetic justifică creşterea finanţării prin JET Fund, a cărui sumă propusă de Parlamentul European este de 4,8 miliarde de euro, considerată ca fiind insuficientă pentru a acoperi nevoile statelor membre în tranziţie", a declarat Maciej Jakubik, directorul executiv al CEEP (Central Europe Energy Partnerships).

Recomandarea către statele membre în vederea identificării oportunităţilor în perioada următoare, în opinia sa, este ca acestea să se orienteze către diversificarea portofoliului şi crearea unui mix: LNG, dezvoltarea de interconexiuni, energie verde şi alte forme care susţin tranziţia către decarbonizarea economiei până în 2050.

În urmă cu o săptămână, Volintiru declara, pentru AGERPRES, că Romgaz analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagră, după ce, luni, consultantul care se ocupă de exitul Exxon din România a contactat producătorul român de gaze pentru începerea negocierilor.

"Am fost contactaţi, ieri (luni - n.r.), printr-un mail, de către consultantul care îi consiliază pe cei de la Exxon în acest exit. Ne-au anunţat că urmează un proces de exit şi că, dacă suntem interesaţi, ne invită la masa discuţiilor. Urmează să purtăm discuţii în perioada următoare, împreună cu reprezentanţii OMV", a spus Volintiru.

El a precizat că nu ştie când va avea loc prima rundă de discuţii.

"Trebuie să analizăm primele documente. Ne-am gândit, din punctul nostru de vedere, că ar fi bine să preluăm o participaţie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanţa această preluare din surse proprii, din surse atrase şi făcând un mix din cele două", a susţinut oficialul Romgaz.

Potrivit acestuia, producătorul român de gaze era de mult timp interesat de această tranzacţie.

Totodată, Volintiru a subliniat că acest lucru nu înseamnă renunţarea la proiectele în care compania este deja angrenată, precum proiectul Trident din Marea Neagră, realizarea termocentralelor Iernut şi Mintia şi preluarea unei participaţii din terminalul LNG din Grecia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6453 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...