ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Volatilitatea din piaţa de capital a adus investitori noi la Bursă (firme de brokeraj)

02 Decembrie 2020   |   Agerpres

De asemenea, este vital pentru companii să diversifice sursele de finanţare şi să-şi stabilească o strategie clară care să le permită atingerea obiectivelor.

 
 
Volatilitatea din piaţa de capital a adus investitori noi la Bursă, însă pentru a creşte numărul de investitori din piaţă este esenţial să fie sprijinite cât mai multe companii să se dezvolte pentru a deveni atractive, susţin specialiştii pieţei de capital.
 
De asemenea, este vital pentru companii să diversifice sursele de finanţare şi să-şi stabilească o strategie clară care să le permită atingerea obiectivelor.
 
"Este foarte important să avem un dialog cu companiile şi să le familiarizăm cu mecanismele pieţei de capital pentru ca antreprenorii să înţeleagă pe deplin avantajele acesteia. Am văzut din ce în ce mai multe companii mici şi mijlocii care accesează piaţa de capital şi sper ca acest trend să continue. Prioritatea numărul unu a Bursei de Valori Bucureşti este dezvoltarea comunităţii locale de investitori astfel încât să avem o participare mult mai mare a populaţiei din România la piaţa de capital", a menţionat Adrian Tănase, la evenimentul online "Atragerea de capital prin bursă şi drumul către reuşită", organizat de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) în parteneriat cu USH Pro Business.
 
La rândul său, Daniela Şerban, Preşedinte şi Co-fondator al ARIR a subliniat că "avem companii cu potenţial în România, companii antreprenoriale care pot ajunge globale dacă au acces la surse de finanţare".
 
"Susţinem dezvoltare pieţei de capital şi cred ca extinderea comunităţii companiilor listate la bursă este esenţială pentru a îndeplini acest obiectiv. Companiile au nevoie să îşi diversifice sursele de finanţare şi oportunităţile pe care piaţa de capital le oferă sunt foarte mari. Avem companii cu potenţial în România, companii antreprenoriale care pot ajunge globale dacă au acces la surse de finanţare. Ele vor fi motorul care poate sprijini revenirea economiei", a menţionat Daniela Şerban.
 
Totodată, Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners, a precizat că "anul 2020 a fost unul diferit şi special". "Ne-a ajutat foarte mult volatilitatea din piaţă, care a adus investitori noi, în ciuda momentelor de scădere ale bursei . Am remarcat un interes şi din partea investitorilor de retail care au intrat în piaţa de capital în număr mai mare. Ne aşteptăm ca în 2021 volatilitatea să continue în piaţă. Pentru companii este important să înceapă să facă un prim pas pentru a înţelege oportunităţile din piaţa de capital", a spus Daniela Secară.
 
În acelaşi timp, Mihaela Stoica, Director General, Intercapital Invest consideră că "soluţia finanţării prin intermediul pieţei de capital trebuie să fie efectul unei întrebări pe care ne-o punem atunci când stabilim strategia de finanţare pentru companie."
 
"Un business în creştere este mereu în căutare de capital care poate fi atras fie din surse proprii, fie prin credit bancar sau prin intermediul pieţei de capital. Structura finanţării unei companii influenţează în mod direct performanţele sale economice şi financiare, iar diversificarea surselor de finanţare devine obligatorie atunci când compania încearcă să îşi dezvolte afacerile", a adăugat Mihaela Stoica.
 
Pe de altă parte, Matei Dumitrescu, Vicepreşedinte TechAngels & Partener Roca X consideră că "visul multora dintre start-up-uri este să se listeze la bursă."
 
"Start-up-urile au nevoie de cineva alături, de un mentor, care să îi ajute să treacă peste criză, să le valideze strategia şi să îi asiste cu obţinerea finanţării. Traseul unui start-up trebuie să urmeze mai multe runde de investiţie şi la fiecare etapă, start-up-ul trebuie să mai facă câte un pas pentru a demonstra că poate livra conform strategiei pe care şi-a asumat-o. Piaţa din România prezintă perspective foarte bune pentru că avem start-up-uri fondate de creiere foarte bine pregătite şi avem un potenţial foarte bun în IT", a spus Matei Dumitrescu.
 
Totodată, Costin Lianu, Director General USH Pro Business consideră că asistăm la un fenomen îngrijorător de scădere a numărului de IMM-uri în Romania şi este nevoie de comunicare, de discuţii, de implicare şi de politici publice totodată pentru a creşte numărul de antreprenori.
 
"Am remarcat o reţinere a IMM-urilor în accesarea de fonduri de pe piaţa de capital şi în acceptarea riscurilor şi rigorilor pe care aceasta le impune, iar pentru a sparge acest zid este nevoie de o mai bună comunicare. Suntem preocupaţi de modul în care se pot finanţa companiile mici şi mijlocii şi totodată de digitalizarea companiilor româneşti. Asistăm la un fenomen îngrijorător de scădere a numărului de IMM-uri în Romania şi este nevoie de comunicare, de discuţii, de implicare şi de politici publice totodată pentru a creşte numărul de antreprenori", a adăugat Costin Lianu.
 
ARIR este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă. A fost înfiinţată în noiembrie 2018 şi are ca membri companii listate, companii cu potenţial de a deveni companii listate, administratori de fonduri, profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management - suc. Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania,Transgaz, Biofarm şi MedLife s-au alăturat ca Membri Asociaţi, INNOVA Project Consulting, ENVISIA, RTPR, Intercapital Invest şi eVote ca Membri Afiliaţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4772 / 7966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...