ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Wolf Theiss a asistat Banca Comercială Română în lansarea primei emisiuni de euroobligaţiuni verzi, în valoare de 700 mil. €. Echipa implicată în tranzacție a fost condusă de Claudia Chiper (Partener) și Andreea Tudorache (Senior Associate)

25 Mai 2023   |   BizLawyer

Obligațiunile au fost plasate de Erste Group Bank AG, BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V. și J.P. Morgan SE în calitate de co-manageri principali, iar BCR, în calitate de co-manager, le-a plasat clienților profesionali internaționali și locali și contrapărților eligibile.

Claudia Chiper (Partener) si Andreea Tudorache (Senior Associate) - Wolf Theiss

 
 
Wolf Theiss a acţionat în calitate de consultant juridic pentru Banca Comercială Română S.A. în cadrul primei sale emisiuni de euroobligațiuni verzi nepreferenţiale de tip senior, în valoare de 700 milioane euro, cu rată de dobândă fixă-variabilă cu scadenţă în 2027, în baza Programului său de tip multi-emitent EMTN. Echipa Debt Capital Market (DCM) a Wolf Theiss implicată în această tranzacție a fost condusă de Claudia Chiper (Partener) și Andreea Tudorache (Senior Associate), iar Claus Schneider (Partener) și Sebastian Prakljacic (Associate) au contribuit la realizarea cu succes a tranzacției.


La data de 19 mai 2023, Banca Comercială Română S.A. a încheiat cu succes prima sa emisiune pe piețele internaționale de capital de euroobligațiuni verzi nepreferențiale de tip senior în valoare de 700 milioane euro. Aceasta marchează cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative de pe piața românească și prima emisiune internațională de euroobligațiuni verzi a unei bănci românești.

Obligațiunile au o maturitate de patru ani și pot fi răscumpărate după trei ani de la emisiune. Valoarea nominală este de 100.000 de euro pe titlu. Obligațiunile sunt destinate să fie eligibile în scopuri MREL (cerința minimă pentru fonduri proprii și pasive eligibile) şi vor fi listate pe piața reglementată a Bursei de Valori București și pe piața oficială a Bursei de Valori din Viena.

Obligațiunile au fost plasate de Erste Group Bank AG, BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V. și J.P. Morgan SE în calitate de co-manageri principali, iar BCR, în calitate de co-manager, le-a plasat clienților profesionali internaționali și locali și contrapărților eligibile.

"Ne bucurăm că am putut fi alături de Banca Comercială Română S.A. în tranzacția primei sale emisiuni de euroobligaţiuni verzi, aceasta făcând parte din strategia băncii de implementare a unor criterii de mediu, sociale şi de guvernanță (ESG) în operaţiunile sale, cu scopul de a realiza o dezvoltare economică durabilă şi de a încuraja comportamentul responsabil față de mediu. Suntem recunoscători pentru încrederea acordată şi mulţumim pe această cale întregii echipe din cadrul Băncii Comerciale Române pentru excelenta colaborare avută în realizarea acestui proiect de succes", a declarat Andreea Tudorache (Senior Associate), membră a echipei DCM Wolf Theiss.

IFC a investit 100 milioane de euro în emisiunea de obligaţiuni verzi

Emisiunea de obligaţiuni lansată de BCR a marcat debutul băncii pe pieţele internaţionale de capital şi constă în euroobligaţiuni senior nepreferenţiale, 4NC3, care au o maturitate de 4 ani, cu posibilitatea răscumpărării anticipate după 3 ani. obligaţiunile se califică pentru cerinţele minime de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) ale Uniunii Europene (UE), unul dintre instrumentele cheie pentru creşterea rezilienţei băncilor, introdus de Comisia Europeană în 2016 şi aplicat de Banca Naţională a României.

Emisiunea este, totodată, prima emisiune internaţională de euroobligaţiuni verzi a unei bănci din România, potrivit unui comunicat al BCR primit la redacție. În plus, se înscrie în demersurile băncii de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, prin încurajarea comportamentelor responsabile faţă de mediu, printr-o mai bună guvernanţă şi creşterea gradului de implicare socială.
 
Până la momentul acestei emisiuni, în ultimii trei ani, BCR a emis obligaţiuni în valoare de 4,1 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenţi activi de la Bursa de Valori Bucureşti. Se estimează că emisiunea va primi un rating de Baa2 din partea Moody's (în linie cu ratingul acordat Programului Multi Emitent de Obligaţiuni pentru astfel de emisiuni) şi BBB+ din partea Fitch.

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, a investit 100 de milioane de euro în emisiunea de obligaţiuni verzi a Băncii Comerciale Române (BCR), pentru a contribui la extinderea finanţării pentru combaterea schimbărilor climatice, consolidând în acelaşi timp sistemul bancar şi piaţa de capital din România, a informat instituția.

Client de lungă durată din 2003, IFC a încheiat un parteneriat cu BCR pentru a sprijini acordarea de împrumuturi întreprinderilor mici şi mijlocii şi pentru a creşte finanţarea agroindustrială şi finanţarea locuinţelor, inclusiv a creditelor ipotecare ecologice.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 707 / 7966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...