ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lect. univ. dr. Cristian Mareș: Cred că cel mai important rol al profesorului este acela de a reuși să ajute cât mai mulți viitori licențiați să își aleagă una dintre profesiile juridice

09 Octombrie 2019   |   Ștefania Enache

Studentul la Drept trebuie să dea dovadă de seriozitate, logică, ambiție, tenacitate, capacitate de analiză și de sinteză pentru că este un volum foarte mare de informații care trebuie asimilate.

 
 
Implicarea mediului privat în pregătirea viitoarelor generații este extrem de importantă, fiind necesară pentru a înlesni cunoașterea de către viitorii profesioniști a nevoilor și a cerințelor mediului de afaceri.

Lect. univ. dr Cristian Mareș, Avocat Asociat în cadrul firmei Mareș & Mareș, este de părere că, în forma sa actuală, învățământul de drept s-a adaptat cerințelor generațiilor de acum. „În primul rând, prin restrângerea în mod continuu a curriculei și implicit a numărului de ore săptămânale de curs și seminar. În al doilea rând, prin apariția unor materii noi, atât ca urmare a dezvoltării dreptului european, cât și ca urmare a dezvoltării unor domenii de activitate/interes precum achizițiile publice, mediul, construcțiile-infrastructura ș.a. În al treilea rând, organizarea de procese simulate în diverse ramuri de drept, precum și a unor concursuri de procese simulate. Nu în ultimul rând, folosirea unor tehnici noi de predare – seminarizare, precum și introducerea unor criterii de evaluare continuă a studentului pe parcursul unui semestru care să se regăsească într-o pondere semnificativă în evaluarea semestrială finală”, explică profesorul Cristian Mareș.


Firma în care activează are foarte multe colaborări cu facultățile de drept. În cadrul acestor proiecte, unii dintre studenții instituțiilor de învățământ beneficiază de stagii de practică în cadrul societății de avocatură Mareș & Mareș. De asemenea, firma se implică fie în susținerea unor prelegeri privind o anumită arie de practică, de regulă, în cadrul unor școli de vară, fie în participarea unui avocat asociat în panelul sesiunilor de comunicări științifice ale studenților pentru alegerea celor mai bune lucrări și a celor mai bune prezentări ale acestora. În plus, acordă sponsorizări pentru premierea studenților.





„Nu știu dacă piața muncii are nevoie de atât de mulți juriști sau avocați. Din statistici rezultă că este deficit de ingineri, ca să nu mai amintesc de o multitudine de meserii pentru care nu este nevoie de studii superioare și care sunt bine plătite. Ceea ce pot spune este faptul că un licențiat în drept cunoaște mai bine și în detaliu atât drepturile pe care le poate avea și obligațiile care îi incumbă, cât și consecințele acțiunilor pe care le întreprinde în mod curent.” 


           Lect. univ. dr. Cristian Mareș, Avocat Asociat în cadrul firmei Mareș & Mareș

 



Practica este bună, iar teoria constituie baza

 
În pregătirea pentru profesia de avocat este important ca teoria și practica să se îmbine într-o formă cât mai eficientă. “Nu aș spune că un student cu note foarte bune pe parcursul anilor de studii, dar care a neglijat pregătirea practică, nu se va descurca pe piața muncii. Tocmai datorită pregătirii sale temeinice ar trebui să se acomodeze repede cu cerințele profesiei pe care o exercită. Însă, este dovedit că un student, care a trecut onorabil examenele și care s-a implicat foarte mult și în pregătirea sa practică, are șanse mai mari, având în vedere că o serie de angajatori solicită cunoștințe practice la momentul contractării”, arată Cristian Mareș.






Avocatul este de părere că nu trebuie să existe un tipar al studentului la facultatea de drept. Dar similar și altor instituții de învățământ superior, studentul la Drept trebuie să dea dovadă de seriozitate, logică, ambiție, tenacitate, capacitate de analiză și de sinteză pentru că este un volum foarte mare de informații care trebuie asimilate. „Conștiinciozitatea, organizarea și interesul pentru un studiu permanent, constant și exhaustiv definesc un student cu potențial. Cred că cel mai important rol al profesorului este acela de a reuși ca, pe baza materiei predate și a experienței transmise acestora, să ajute cât mai mulți viitori licențiați să își aleagă una dintre profesiile juridice. În activitatea de profesor, una dintre probleme constă în lipsa interesului și evident a excelenței manifestate de unii studenți care ajung la această facultate fără să își fi dorit cu adevărat să o urmeze. O altă problemă este cea a subfinanțării învățământului universitar și, pe cale de consecință, a posibilităților de acces și de promovare a cadrelor universitare în universitățile de stat”, punctează Cristian Mareș.

Lect. univ. dr. Cristian Mareș consideră că printre schimbările care trebuie operate în modul de structurare a învățământului se află și includerea în curricula facultăților de drept a mai multor activități și competiții în alte domenii decât cele juridice, precum activități și competiții sportive, activități în domeniul artistic și cultural. De asemenea, ar trebui incluse ore de educație juridică, dar și financiară, începând cu ciclul gimnazial până la finalizarea clasei a XII-a.

Profesorul mai spune că dintre tinerii care trec examenul maturității nu toți sunt pregătiți pentru viața de student. „În orice caz, primul an la facultatea de drept este printre cei mai grei ținând cont nu numai de numărul de materii și de numeroasele noțiuni noi, dar și de specificul organizatoric al unui semestru, respectiv al anului universitar”, precizează Cristian Mareș.

În ceea ce privește mentoratul, acesta ar trebui să fie definitoriu pentru viitorul unui avocat. „Mentorul trebuie să fie nu doar un foarte bun profesionist, care să ajungă să fie depășit de către discipol prin ceea ce îl învață, dar și un îndrumător în viața socio-culturală pe care un avocat ar trebui să o aibă”, punctează expertul Mareș & Mareș.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 120 / 133
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...