ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lect. univ. dr. Cristian Mareș: Cred că cel mai important rol al profesorului este acela de a reuși să ajute cât mai mulți viitori licențiați să își aleagă una dintre profesiile juridice

09 Octombrie 2019   |   Ștefania Enache

Studentul la Drept trebuie să dea dovadă de seriozitate, logică, ambiție, tenacitate, capacitate de analiză și de sinteză pentru că este un volum foarte mare de informații care trebuie asimilate.

 
 
Implicarea mediului privat în pregătirea viitoarelor generații este extrem de importantă, fiind necesară pentru a înlesni cunoașterea de către viitorii profesioniști a nevoilor și a cerințelor mediului de afaceri.

Lect. univ. dr Cristian Mareș, Avocat Asociat în cadrul firmei Mareș & Mareș, este de părere că, în forma sa actuală, învățământul de drept s-a adaptat cerințelor generațiilor de acum. „În primul rând, prin restrângerea în mod continuu a curriculei și implicit a numărului de ore săptămânale de curs și seminar. În al doilea rând, prin apariția unor materii noi, atât ca urmare a dezvoltării dreptului european, cât și ca urmare a dezvoltării unor domenii de activitate/interes precum achizițiile publice, mediul, construcțiile-infrastructura ș.a. În al treilea rând, organizarea de procese simulate în diverse ramuri de drept, precum și a unor concursuri de procese simulate. Nu în ultimul rând, folosirea unor tehnici noi de predare – seminarizare, precum și introducerea unor criterii de evaluare continuă a studentului pe parcursul unui semestru care să se regăsească într-o pondere semnificativă în evaluarea semestrială finală”, explică profesorul Cristian Mareș.


Firma în care activează are foarte multe colaborări cu facultățile de drept. În cadrul acestor proiecte, unii dintre studenții instituțiilor de învățământ beneficiază de stagii de practică în cadrul societății de avocatură Mareș & Mareș. De asemenea, firma se implică fie în susținerea unor prelegeri privind o anumită arie de practică, de regulă, în cadrul unor școli de vară, fie în participarea unui avocat asociat în panelul sesiunilor de comunicări științifice ale studenților pentru alegerea celor mai bune lucrări și a celor mai bune prezentări ale acestora. În plus, acordă sponsorizări pentru premierea studenților.





„Nu știu dacă piața muncii are nevoie de atât de mulți juriști sau avocați. Din statistici rezultă că este deficit de ingineri, ca să nu mai amintesc de o multitudine de meserii pentru care nu este nevoie de studii superioare și care sunt bine plătite. Ceea ce pot spune este faptul că un licențiat în drept cunoaște mai bine și în detaliu atât drepturile pe care le poate avea și obligațiile care îi incumbă, cât și consecințele acțiunilor pe care le întreprinde în mod curent.” 


           Lect. univ. dr. Cristian Mareș, Avocat Asociat în cadrul firmei Mareș & Mareș

 



Practica este bună, iar teoria constituie baza

 
În pregătirea pentru profesia de avocat este important ca teoria și practica să se îmbine într-o formă cât mai eficientă. “Nu aș spune că un student cu note foarte bune pe parcursul anilor de studii, dar care a neglijat pregătirea practică, nu se va descurca pe piața muncii. Tocmai datorită pregătirii sale temeinice ar trebui să se acomodeze repede cu cerințele profesiei pe care o exercită. Însă, este dovedit că un student, care a trecut onorabil examenele și care s-a implicat foarte mult și în pregătirea sa practică, are șanse mai mari, având în vedere că o serie de angajatori solicită cunoștințe practice la momentul contractării”, arată Cristian Mareș.






Avocatul este de părere că nu trebuie să existe un tipar al studentului la facultatea de drept. Dar similar și altor instituții de învățământ superior, studentul la Drept trebuie să dea dovadă de seriozitate, logică, ambiție, tenacitate, capacitate de analiză și de sinteză pentru că este un volum foarte mare de informații care trebuie asimilate. „Conștiinciozitatea, organizarea și interesul pentru un studiu permanent, constant și exhaustiv definesc un student cu potențial. Cred că cel mai important rol al profesorului este acela de a reuși ca, pe baza materiei predate și a experienței transmise acestora, să ajute cât mai mulți viitori licențiați să își aleagă una dintre profesiile juridice. În activitatea de profesor, una dintre probleme constă în lipsa interesului și evident a excelenței manifestate de unii studenți care ajung la această facultate fără să își fi dorit cu adevărat să o urmeze. O altă problemă este cea a subfinanțării învățământului universitar și, pe cale de consecință, a posibilităților de acces și de promovare a cadrelor universitare în universitățile de stat”, punctează Cristian Mareș.

Lect. univ. dr. Cristian Mareș consideră că printre schimbările care trebuie operate în modul de structurare a învățământului se află și includerea în curricula facultăților de drept a mai multor activități și competiții în alte domenii decât cele juridice, precum activități și competiții sportive, activități în domeniul artistic și cultural. De asemenea, ar trebui incluse ore de educație juridică, dar și financiară, începând cu ciclul gimnazial până la finalizarea clasei a XII-a.

Profesorul mai spune că dintre tinerii care trec examenul maturității nu toți sunt pregătiți pentru viața de student. „În orice caz, primul an la facultatea de drept este printre cei mai grei ținând cont nu numai de numărul de materii și de numeroasele noțiuni noi, dar și de specificul organizatoric al unui semestru, respectiv al anului universitar”, precizează Cristian Mareș.

În ceea ce privește mentoratul, acesta ar trebui să fie definitoriu pentru viitorul unui avocat. „Mentorul trebuie să fie nu doar un foarte bun profesionist, care să ajungă să fie depășit de către discipol prin ceea ce îl învață, dar și un îndrumător în viața socio-culturală pe care un avocat ar trebui să o aibă”, punctează expertul Mareș & Mareș.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 133 / 146
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...