ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: România este în mijlocul unei revoluţii energetice; circa 10 miliarde de euro sunt deja la lucru în piaţă

03 Octombrie 2024   |   Agerpres

În viziunea lui Burduja, n-ar trebui făcut un compromis de la securitatea energetică şi de la competitivitatea României şi de la standardul de trai al românilor doar de dragul unei energii mai verzi.

 
 
România este în mijlocul unei revoluţii energetice şi am ajuns la peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile, pe care am reuşit să le atragem, iar undeva la 10 miliarde sunt deja la lucru în piaţă, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Dacă anul trecut am cântat pe această scenă pentru că mi-a amintit de Balul Bobocilor, anul acesta nu o să vă cânt, dar dacă vreţi să vă chinui şi insistaţi... Cu siguranţă, mi-am dat seama că dincolo de a fi cel mai norocos ministru şi asta datorită dumneavoastră, oamenilor din energie, m-am obişnuit să dau veşti bune şi mi-am dat seama că veştile bune nu fac ştiri. Deci o să încerc să vă dau cât mai multe veşti proaste astăzi. Păstrând un ton mai glumeţ, dacă nu o să vă când, astăzi m-am gândit să vă spun o epigramă în ton cu ideea de a economisi energia şi spune aşa "Lângă uşă, pe o hârtie/Scrie mare pe un rând/N-apăsaţi pe sonerie/Că ies eu din când în când". Eu cred că România este în mijlocul unei revoluţii energetice şi spun asta bazându-mă pe câteva date într-un an şi trei luni de mandat. Făcând un calcul, am ajuns la peste 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pe care am reuşit să le atragem, să deblocăm, şi undeva la 10 miliarde sunt deja la lucru în piaţă. Foarte mulţi beneficiari au constatat că am semnat contracte, investiţii din PNRR pe producţie de energie verde, 460 de milioane de euro, cu 300 şi ceva de contracte. O bună parte dintre ele încep să se finalizeze şi avem cred că până la finalul anului vor fi undeva la 100 de proiecte care fie vor fi puse în funcţiune, fie cel puţin vor fi în probe", a spus Burduja.


Ministrul de resort a menţionat, totodată, că există 815 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare pentru producţie şi auto-consum pe energie verde, solar eolian, plus trei proiecte hidro.

"Deci, 460 de milioane investiţii din PNRR, 815 milioane din Fondul pentru Modernizare, o jumătate de miliard pentru autorităţi publice, panouri fotovoltaice, pe care încercăm să-i suplimentăm în 22 octombrie la Fondul pentru Modernizare cu încă 150, spre 200 de milioane de euro, ca să acoperim toate cele 1.400 de proiecte, pentru că a fost un interes foarte mare. Aş spune cu certitudine că, în ultimii ani, a existat în România o preocupare pentru acest domeniu, inclusiv pentru zona de stocare, pentru că am mai auzit aceste critici. Parţial sunt adevărate, parţial nu, cred eu. Până la urmă, şi în PNRR investiţia 1, proiectele care au avut stocare au beneficiat de o prioritizare. La fel, în Fondul pentru Modernizare ne pregătim să lansăm Electric UP. Pentru prima dată, acest program finanţează şi bateriile, finanţează şi pompele de căldură, finanţează şi panouri, şi staţii de reîncărcare. Ne dorim ca, în maximum o lună de zile, să semnăm şi contractele. Acum câteva zile a apărut în Monitorul Oficial schema de ajutor de stat tot pentru stocare, de 150 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, un apel pe care îl vom lansa la începutul lunii noiembrie", a explicat oficialul.

În viziunea lui Burduja, n-ar trebui făcut un compromis de la securitatea energetică şi de la competitivitatea României şi de la standardul de trai al românilor doar de dragul unei energii mai verzi.

Responsabili din domeniul energetic românesc, alături de reprezentanţi ai asociaţiilor de profil, participă, joi, la conferinţa anuală InvestEnergy şi la Gala dedicată specialiştilor din energie, care se desfăşoară sub patronajul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 839 / 9763
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...