ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANRE: Piaţa gazelor din România va fi complet liberalizată, din nou, la 1 aprilie 2021

27 Septembrie 2019   |   AGERPRES

În cadrul unei proceduri de infringement în sectorul gazelor, România avea termen până la 26 septembrie pentru a se conforma legislaţiei europene, în caz contrar urmând să fie trimisă la Curtea Europeană de Justiţie.

 
 
Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un nou calendar de liberalizare a pieţei, care se va finaliza la 1 aprilie 2021.

Afirmaţia îi aparţine lui Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), care a participat, vineri, la conferinţa "Evoluţia preţului gazelor naturale prin restructurarea sectorului", organizată de publicaţia Financial Intelligence.

În cadrul unei proceduri de infringement în sectorul gazelor, România avea termen până la 26 septembrie pentru a se conforma legislaţiei europene, în caz contrar urmând să fie trimisă la Curtea Europeană de Justiţie.


"Am cerut o amânare cu trei luni a termenului din avizul motivant, care era 26 septembrie. În urma documentelor trimise de partea română, care au inclus solicitarea de amânare, justificarea solicitării şi actele legislative propuse, Comisia Europeană a acceptat o amânare cu trei luni a termenului de conformare, respectiv 26 decembrie", a arătat Dumbrăveanu.

Autorităţile române vor trebui, până atunci, să emită cadrul legislativ şi paşii prevăzuţi în actele normative propuse, astfel încât Comisia Europeană să fie sigură că România va transpune angajamentele asumate.

"La Senat există un proiect de modificare a Legii 123 (Legea-cadru a energiei electrice - n. r.). Noi am profitat de acest lucru şi am făcut amendamente pe această iniţiativă parlamentară. Săptămâna viitoare va fi luată în discuţie în Senat această iniţiativă, noi sperăm să fie aprobată în forma pe care noi am amendat-o, împreună cu Ministerul Energiei. Apoi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, sperăm în regim de urgenţă", a continuat reprezentantul reglementatorului.

Potrivit acestuia, ANRE a propus, în scrisoarea trimisă Comisiei Europene, trei etape de conformare.

"O etapă este până la 31 martie 2020, în care va rămâne situaţia din prezent, întrucât cantităţile de gaze alocate la preţ de 68 de lei deja au fost contractate, iar contractele deja s-au executat. În perioada 1 aprilie 2020 - 31 martie 2021, va exista o perioadă de tranziţie în care 50% din necesarul casnicilor şi al termocentralelor va fi asigurat în regim reglementat, iar 50% vor fi achiziţionate de către aceştia de pe piaţa concurenţială. Tot în această perioadă va fi elaborat şi un program de gas release, de către ANRE, care să înlocuiască actualele prevederi privind obligaţiile de tranzacţionare pe pieţe angro de gaze naturale. Tot în această etapă va fi definit şi cadrul pentru protecţia consumatorilor vulnerabili", a continuat Dumbrăveanu.

De la 1 aprilie 2021, piaţa va fi liberalizată complet, atât pe segmentul angro, cât şi pe cel cu amănuntul.

Piaţa de gaze a mai fost liberalizată complet o dată, la 1 aprilie 2017, însă OUG 114/2018 a reintrodus segmentul reglementat, plafonând la 68 de lei pe MWh cantităţile din producţia internă destinate consumului casnic şi termocentralelor. Acest lucru a dus la declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, întrucât prevederile OUG 114 au încălcat legislaţia europeană din sector.

Totodată, contribuţia de 2% din cifra de afaceri a operatorilor licenţiaţi, care merge în bugetul ANRE, conform OUG 114/2018, va fi abrogată atât pentru companiile din sectorul gazelor, cât şi pentru cele din energie electrică, a adăugat Dumbrăveanu.

"Acest lucru se va face prin modificarea legii de funcţionare a ANRE. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar cea decizională este Senatul. Sperăm ca şi acest proces să se termine până la sfârşitul anului", a precizat el.

Întrebat ce se va întâmpla cu sumele colectate până acum din această taxă, Dumbrăveanu a spus că nu poate răspunde, însă a dat asigurări că aceşti bani vor fi cheltuiţi eficient, iar tranzacţiile vor fi supuse auditării Curţii de Conturi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4040 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...